NRC

Als het land straks geleid wordt met een groepsgesp­rek op maandagen Deze week: Ofwel:

-

Eallebei een blik achter de etalage van Rutte III. als regeren een kwestie van een wekelijks groepsgesp­rek wordt. vengoed kon je de waardering begrijpen voor de manier waarop deze coalitie haar agenda had samengeste­ld. Als vier partijen elkaar maanden pijn doen en het dan over honderden beleidspun­ten eens worden, is dat ook een blijk van fundamente­le betrokkenh­eid: het gaat ze om de inhoud.

Ik weet het. Politici profileren zich toenemend als product, als reclame-object, en de externe aandacht daarvoor neemt toe: ook deze pagina is er niet vies van.

Maar daarachter gaat dus wel engagement schuil: Den Haag is echt niet alleen beeldvoeri­ng en Wilderswoe­de.

Er komt iets bij. Het compromis staat al geruime tijd in een kwade reuk. Een tijdsbeeld: van anderen iets nemen is geen enkel politiek probleem, maar anderen iets geven deugt sowieso niet.

Dit laatste heet dan politiek verraad. Verraad aan je principes. Verraad aan de mensen die hun stem op je principes baseerden.

Maar dat regeerakko­ord laat zien hoe effectief compromiss­en kunnen zijn. Je krijgt er in veel gevallen evenwichti­g beleid mee. Het helt deze keer geregeld over naar rechts, maar dat was de keuze van de kiezer.

Het compromis is net zo normaal als de ‘normale Nederlande­r’ die Rutte zegt te bedienen. De vraag is alleen waarom hij en andere coalitiele­iders dat nog amper hardop zeggen tegen diezelfde ‘normale Nederlande­r’.

In het Kamerdebat over het regeerakko­ord, donderdag, sluimerde een ander Hollands geheimpje: het verschil tussen Rutte III en Rutte II is veel kleiner dan de samenstell­ing van de nieuwe coalitie suggereert.

Zowel de PvdA als de SGP toonden zich op onderdelen tevreden over het coalitieak­koord, en daarmee bleef het toverballe­nverbond van zes partijen (VVD, PvdA, D66, CU, SGP, CDA), dat Rutte II in wisselende samenstell­ing aan meerderhed­en in de Eerste Kamer hielp, in essentie intact.

Toen hield het CDA afstand van het kabinet, nu sorteert de PvdA daarop voor. Zo is Nederlands­e politiek: de veranderin­gen vallen er altijd tegen.

Je kunt ook zeggen: uiteindeli­jk komt regeren hier altijd neer op groepsmana­gement.

De nieuwe coalitie bevestigde trouwens een ander Hollands verschijns­el: de overspoeld varkensbed­rijven uit de markt te halen die de duurzaamhe­idseisen niet kunnen bijbenen.

De voorzitter van die coalitie is voormalig informateu­r en oud-VVD-politicus Uri Rosenthal. Ik belde hem even. Hij zei: ik heb hierover met niemand in de formatie gesproken, maar het laatste anderhalf jaar had ik intensief contact met de landbouwwo­ordvoerder­s. „Ik wilde dat mensen onze ideeën in hun hoofd hadden.”

De nieuwe klimaatpar­agraaf bevat ook het plan voor grootschee­pse ondergrond­se CO2 -opslag, vooral onder de Noordzee. Balkenende IV deed al eens een poging voor ondergrond­se CO2-opslag, in de gemeente Barendrech­t, en een van de beste Haagse lobbyisten, Frans van Drimmelen, ontwierp destijds de lobbystrat­egie waarmee dat plan werd gevloerd.

De grap is: Van Drimmelen is op bestuursni­veau al jaren actief in D66, de partij die deze formatie het hardst om een vergaande klimaatpar­agraaf vocht.

Coalities functioner­en alleen als de gezichtsbe­palende politici met elkaar overweg kunnen. Bij de CU zijn de leidende rollen vergeven. Partijleid­er Segers blijft in de Kamer en financieel specialist Carola Schouten wordt vicepremie­r, met een voorkeur voor Sociale Zaken. Eerder liet ook VVD-onderhande­laar Halbe Zijlstra zijn belangstel­ling voor dit ministersc­hap blijken: in zijn partij hoor je nu dat Buitenland­se Zaken een alternatie­f voor hem kan zijn. Bij CDA en D66 ontbreken bevestigin­gen van de kandidaten voor het vicepremie­rschap. Nadrukkeli­jk vertelden betrokkene­n deze week dat dit kabinet niet zal worden aangestuur­d door een vierhoek (AZ, Financiën, EZ/Klimaat, SZW), maar vooral door het maandagse coalitieov­erleg. Vandaar dat zij er ook niet van opkeken dat deze week circuleerd­e dat in de voorlopige verdeling het ministersc­hap van Klimaat en Economisch­e Zaken aan de VVD toevalt. Binnenland­se Zaken zou naar D66 gaan, Financiën naar het CDA. Een verdeling, hoorde ik, die komende week bij het benaderen, wegen en natrekken van kandidaten nog kan veranderen. Maar Rutte III moet het straks dus primair hebben van het maandagse groepsgesp­rek. En wie daar straks ook aanzitten: de conflicten tussen coalitiefr­acties en kabinet zullen eerder gezocht dan gemeden worden. Donderdag kandideerd­e Klaas Dijkhoff zich als VVD-fractievoo­rzitter: een razendslim­me Brabander die in de VVD-top bekendstaa­t als beminnelij­k maar assertief, ook richting Rutte. Maar het meest typerende deze week, vertelden VVD’ers, was dat Rutte maandag, in de fractiever­gadering over het regeerakko­ord, zelf vertelde dat de nieuwe fractie een politieker profiel moet krijgen dan de vorige. Als zelfs de grootste regeringsf­ractie aan haar profiel gaat werken, weten we wat dit betekent: sturen op conflict met kabinet en andere coalitiefr­acties. Dus dat wordt Rutte III: meer groepsgesp­rek dan groepsgevo­el.

 ??  ?? e hebt honderd manieren om naar zo’n nieuwe coalitie kijken, maar twee varianten sprongen er deze week uit. Je kon zeggen dat het een wankel boeltje is nu Buma, Pechtold en Segers in de Kamer blijven. Rutte III als het Haagse restaurant Garoeda: de...
e hebt honderd manieren om naar zo’n nieuwe coalitie kijken, maar twee varianten sprongen er deze week uit. Je kon zeggen dat het een wankel boeltje is nu Buma, Pechtold en Segers in de Kamer blijven. Rutte III als het Haagse restaurant Garoeda: de...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands