NRC

De zoektocht naar Anne Faber liet zien dat Nederland snakt naar saamhorigh­eid.

Houdt dit gevoel vast, zou je willen smeken, wacht niet tot er weer iemand weg is

-

Loveless - - en verhaal. Wie alleen dat vertelt, liegt. Tienduizen­den tranende emoji’s zijn niet betekenisl­oos. En wie hier cynisch over wil zijn, moet zich in bochten wringen.

In de sociologie praat men van het Missing white woman syndrome. Een vermiste blonde vrouw krijgt relatief veel mediaberei­k, dat is wetenschap­pelijk onderzocht. Het verklaart ongetwijfe­ld een deel van de inderdaad massale aandacht. Die was op de grens van het perverse: zelfs het dreggen naar haar lichaam was live te volgen.

Maar het verklaart niet langer de hardnekkig­e tendens van de laatste jaren: dat Nederlande­rs geven om mensen die anders zijn dan zijzelf. Kijk naar het brede applaus voor burgemeest­er Eberhard van der Laan, toch lid van een impopulair­e politieke partij. En onlangs was er de massale steun voor de Marokkaans-Nederlands­e voetballer Nouri. Ook volkse Feyenoorde­rs zongen toen #StayStrong­Appie.

Dit land zit vol opgekropte liefde die naar buiten komt als er iets ergs gebeurt. Het snakt bijna naar zulke momenten. Anne gaf even saamhorigh­eid, zoals eerder Eberhard en Appie. En inderdaad, ze leek echt een gewone Nederlande­r die door de regen fietste op een Old Dutch Batavus. De verregende selfie die ze appte was zo herkenbaar.

Houdt dit gevoel vast, zou je willen smeken, wacht niet tot er weer iemand weg is.

En liefde kan zo omslaan in woede – de woede is er al, zie de petitie die nu massaal gedeeldged­eel wordt. „Wij, het Nederlands­e volk, eisen een onderzoek naar het falend rechtsyste­emrechtsys­tee in de zaak van Michael P. … Het volk is boosb en zit vol afschuw!” Maar woede leek dit keer ook wel gepast. Het lukt me zel zelf in elk geval niet te snappen waarom die man vrij rondliep.

Ik kreeg e eerder weer vertrouwen in een volk, dat boosbo was en rouwde, dit keer om dezelfdede­zelfd dingen. Van GeenStijl tot Ismail Ilgun, van De Telegraaf tot de Dichter des Vaderlands. En hoeveel steunbetui­gingen de politie Utrecht op Facebook kreeg – ook geen vanzelfspr­ekendheid.

Veelzeggen­d was ook het onbeholpen maar gemeende gedichtje dat steeds geretweet werd. Iets over dat wij allemaal hadden willen meefietsen om haar veilig thuis te brengen. En dat ‘wij’, de samenlevin­g dus, gefaald hebben.

Zo leek het afgelopen weken even of zeventien miljoen Nederlande­rs hand in hand de bossen doorkamden. Samen met leger, politie. Ze zochten Anne, maar als ze haar dan niet vonden, dan hadden ze toch even elkaars hand vastgehoud­en, hadden ze even Nederland vastgehoud­en. Nederland in linie. Een tijdelijk, fragiel, dapper volksakkoo­rd.

Enfin, veel dichter bij een ‘wij’ kun je voorlopig geloof ik niet komen.

Toen die vier mannen deze week naar buiten kwamen om te vertellen dat ze er na maanden onderhande­len uit waren – hier een procentje, daar een symbooltje, en voortaan trouwens liever geen volksraadp­legingen meer, want het volk is eng – hoeveel Nederlande­rs zal het nog een worst hebben geïnteress­eerd? Arjen van Veelen

 ??  ??
 ??  ?? e speelfilm draait momenteel in de bioscoop. Het gaat over een vermist kind. De hoofdperso­nen, een man en vrouw uit St. Petersburg, zijn zo met zichzelf en hun mobieltjes bezig dat ze niet eens merken dat hun zoon zoekraakt. De politie is niet geïnteress­eerd. Het stel gaat ruziënd zoeken.De film werd bejubeld en bekroond — maar wat een akelige film over een ijskoude samenlevin­g. Cinematogr­afisch is het prachtig: grijze luchten, zwijgende bossen, wapperend afzetlint. Maar de mensen zijn zo liefdeloos, tot op het eind.De film gaat over de menselijke ziel en over de moderne wereld, aldus de Russische regissseur Zvjagintse­v in deze krant. Ik kwam boos naar buiten. Want het is niet waar – althans, het zal best zo zijn dat onze tijd, met zijn steriele technologi­e en zijn calculeren­de politiek, soms kil voelt, maar het is gewoon niet waar dat de mensns alléén maar liefdeloos is. Niet thuis, maarar ook niet in de wereld.Anne Faber liet afgelopen weken zien dat Nederland eerder overstroom­t van liefde. ‘Het land treurt’ – ik heb het niet gefactchec­kt, maar soms klopt een overdrijvi­ng: miljoenen waren niet met zichzelf bezig, maar juist met iemand die ze niet kenden, de hoogste vorm van meeleven. Onze mobieltjes lichtten niet op van narcisme, de schermpjes waren warm van waxinelich­tjes.De mens kan inktzwart zijn, dat bleek evengoed. Maar dat is de helft van het
e speelfilm draait momenteel in de bioscoop. Het gaat over een vermist kind. De hoofdperso­nen, een man en vrouw uit St. Petersburg, zijn zo met zichzelf en hun mobieltjes bezig dat ze niet eens merken dat hun zoon zoekraakt. De politie is niet geïnteress­eerd. Het stel gaat ruziënd zoeken.De film werd bejubeld en bekroond — maar wat een akelige film over een ijskoude samenlevin­g. Cinematogr­afisch is het prachtig: grijze luchten, zwijgende bossen, wapperend afzetlint. Maar de mensen zijn zo liefdeloos, tot op het eind.De film gaat over de menselijke ziel en over de moderne wereld, aldus de Russische regissseur Zvjagintse­v in deze krant. Ik kwam boos naar buiten. Want het is niet waar – althans, het zal best zo zijn dat onze tijd, met zijn steriele technologi­e en zijn calculeren­de politiek, soms kil voelt, maar het is gewoon niet waar dat de mensns alléén maar liefdeloos is. Niet thuis, maarar ook niet in de wereld.Anne Faber liet afgelopen weken zien dat Nederland eerder overstroom­t van liefde. ‘Het land treurt’ – ik heb het niet gefactchec­kt, maar soms klopt een overdrijvi­ng: miljoenen waren niet met zichzelf bezig, maar juist met iemand die ze niet kenden, de hoogste vorm van meeleven. Onze mobieltjes lichtten niet op van narcisme, de schermpjes waren warm van waxinelich­tjes.De mens kan inktzwart zijn, dat bleek evengoed. Maar dat is de helft van het

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands