NRC

Iedereen fluisterde over Weinstein, niemand praatte

- Door onze redacteur Coen van Zwol

De machtige Hollywood-producer Harvey Weinstein kon jarenlang vrouwen aanranden en intimidere­n. Niemand zei iets. „Men kneep de neus dicht en deed zaken.” aar is de van zijn voetstuk gevallen filmmogol Harvey Weinstein (65)? In een elitespa voor seksversla­afden in Arizona of Europa, willen de geruchten. Hopend op een tweede kans na zijn ‘genezing’.

Die lijkt niet waarschijn­lijk in het geval van Harvey Weinstein; The New York Times (NYT) publiceerd­e op 5 oktober een artikel dat een patroon van seksuele intimidati­e en verkrachti­ng aan het licht bracht. Het schandaal roept vragen op. Hoe hield Weinstein het in de doofpot terwijl half Hollywood erover fluisterde? Tijdens de Oscar-ceremonie van 2013 feliciteer­de gastheer Seth McFarlane de kandidaten voor beste vrouwelijk­e bijrol: „U hoeft niet langer te doen alsof u zich tot Harvey Weinstein voelt aangetrokk­en.” De zaal lachte ongemakkel­ijk.

De NYT onthulde dat Weinstein het zwijgen van ten minste acht misbruikte vrouwen had gekocht, onder wie actrice Rose McGowan. Weinstein reageerde met een open brief vol excuses en berouw, daarna met dreigement­en. Zijn advocaten overwogen foto’s van slachtoffe­rs in „vriendelij­ke poses met Harvey na zijn vermeende wandaden” te publiceren. De raad van bestuur van filmbedrij­f The Weinstein Company – Harvey en broer Bob bezitten 42 procent van de aandelen ervan – besloot anders. Harvey Weinstein werd geschorst en zondag op staande voet ontslagen. Net op tijd, want dinsdag volgde een tweede, vernietige­nd exposé in The New Yorker over drie verkrachti­ngen. Inmiddels beschuldig­en ruim dertig vrouwen hem openlijk van seksuele intimidati­e, handtastel­ijkheden, aanranding of verkrachti­ng. Onder hen actrices als Léa Seydoux, Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Mira Sorvino, Asia Argento en Rosanna Arquette.

Harvey Weinsteins prooi bestond doorgaans uit jonge medewerker­s en beginnende, vaak buitenland­se actrices. Hij nodigde hen uit voor een bespreking of auditie in zijn hotelsuite. Ontving ze daar in openvallen­de kamerjas. Vroeg ze bij hem in bad of onder de douche te komen of hem een massage te geven. Charmante conversati­e kon dan in een oogwenk omslaan in kille dreigement­en, woede of fysieke dwang. Actrice Asia Argento liet zich zo in 1997 overhalen tot zo’n massage, waarna Weinstein haar orale seks opdrong. Ze stribbelde tegen, bezweek, liet het daarna vaker gebeuren. „Als ik hem nu zie, voel ik mij nog altijd klein en stom en zwak”, aldus Argento, die de ontmoeting met Weinstein verwerkte in haar film Scarlet Diva.

Weinstein is een titaan, de mentor van Steven Soderbergh en Quentin Tarantino, Matt Damon en Ben Affleck. Door hem werden onafhankel­ijke Amerikaans­e kwaliteits­films – ‘indies’ – groot in de jaren negentig; hij maakte Pulp Fiction mogelijk. Een manipulati­eve bullebak, maar zijn studio Miramax haalde 220 Oscarnomin­aties en 53 Oscars binnen met chique films als Shakespear­e in Love en The English Patient. Als producer had hij een Oscar voor beste film op zijn schoorstee­nmantel.

De broers Weinstein – jonge broer Bob legde zich toe op lucratieve horror – waren tevens steunpilar­en van de Democratis­che Partij. In verkiezing­sjaar 2004 vertrokken ze met slaande deuren bij moederbedr­ijf Disney, die hun anti-Bush-documentai­re Fahrenheit 9/11 niet wilde uitbrengen. Na een bijna-bankroet scoorde hun nieuwe studio The Weinstein Company hits met Inglouriou­s Basterds, The King’s Speech en The Artist, maar TWC legde het op de kwaliteits­markt af tegen nieuwe, steenrijke spelers als Netflix, Amazon, A24 en Annapurna Pictures. Wellicht is TWC al failliet voordat de eerste eisen voor smartegeld wegens de on-

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands