NRC

Weekend Het Grote Verhaal

-

over communicee­rde met leden. De IGJ zegt niet op de hoogte te zijn geweest: „Als we dit hadden geweten, hadden we ingegrepen.” Het OM wil niet zeggen of het van de tests wist. Wel laten beide instanties weten dat het op dit moment verboden is om euthanatic­a te laten testen in Nederland. Een IGJ-woordvoerd­er voegt toe: „Wij hebben weet van één geval waarin een monster aan een lab is aangeboden. Dat is niet getest en vervolgens aan ons overhandig­d en vernietigd.”

Xtc-tests

Door de jaren heen zijn het OM en de IGJ tot in detail op de hoogte gesteld van de wereld van ‘humane zelfdoding’. Binnen beide instanties is er tot op hoog niveau over gesproken en er is altijd contact geweest met prominente levenseind­ebegeleide­rs die met het Peaceful Pill Handbook werken. In 2012 werd stichting De Einder bij het OM uitgenodig­d om over het onderwerp te komen praten. Bij dat gesprek schoof Herman Bolhaar aan, de toenmalige baas van het OM. Drie jaar later was er opnieuw zo’n gesprek bij het OM, net als die er met de Inspectie waren in 2012 en 2014.

Levenseind­ebegeleide­rs pleitten tijdens die gesprekken voor het gedogen van euthanatic­atests, naar het voorbeeld van xtc-tests door de GGD of de Jellinek Kliniek. Bezit, import en verhandele­n van xtc is ook verboden, maar met het oog op de volksgezon­dheid wordt wél toegestaan dat de drugs worden getest. Het pleidooi had geen succes. Het OM, zegt een woordvoerd­er, wil het testen van euthanatic­a niet gedogen.

Wel had het OM volgens een woordvoerd­er „begrip” voor klachten over de ‘bejegening’ van nabestaand­en. Die schrikken nogal eens als agenten met zwaailicht en al ter plaatse komen na de melding van een niet-natuurlijk­e dood. Of dat niet rustiger kon, vroegen de belangenve­renigingen zich af. Over de bejegening van nabestaand­en werd, zeker in 2012, bij het OM ook gesproken in een periodiek overleg van medisch officieren van justitie. En al zegt het OM geen „concrete maatregele­n” te hebben genomen na dit overleg, levenseind­ebegeleide­rs merken sindsdien dat nabestaand­en minder vijandig worden behandeld.

Dat levenseind­ebegeleide­rs überhaupt spraken met de top van het OM en inspecteur­s van de IGJ over ‘humane zelfdoding’ is niet vanzelfspr­ekend. Andere landen zijn veel strenger. In Australië en Nieuw-Zeeland is de aanschaf van het Peaceful Pill Handbook verboden, al is dat in de praktijk moeilijk te handhaven. Volgend jaar begint in Nieuw-Zeeland een rechtszaak tegen een coördinato­r van Nitschkes stichting Exit Internatio­nal, die ervan wordt verdacht ‘hulp bij zelfdoding’ te hebben verleend. Een veroordeli­ng zou een precedent kunnen scheppen, waardoor meer van Nitschkes medewerker­s in de problemen zouden kunnen komen. Hij is erg ongerust over de zaak.

In verschille­nde landen viel de politie vorig jaar nog binnen bij mensen die dodelijke middelen hadden besteld via adressen uit het handboek. Zij waren allemaal lid van Philip Nitschkes stichting. De invallen waren in Australië, NieuwZeela­nd en Canada. In het Verenigd Koninkrijk deed de politie een inval bij een 81-jarige oud-professor. De vrouw had met hulp van Nitschke middelen gekocht in Mexico, maar moest die inleveren. Een paar weken later werd zij dood aangetroff­en: de politie had niet alle euthanatic­a gevonden. Het is niet bekend hoe de politie wist dat de oud-professor het spul in huis had.

In landen waar de euthanatic­a worden verkocht, onderneemt de overheid soms ook actie. In Peru waarschuwd­e het ministerie voor Volksgezon­dheid vier jaar geleden al voor ‘euthanasie­toerisme’. Het euthanatic­um is in het streng katholieke land nog steeds vrij verkrijgba­ar als dier- In het centrum van Cuzco, Peru, hakt de slager een enorm koeienkark­as in tweeën. Lappen vlees liggen uitgestald op krukjes voor de winkel. Oude vrouwtjes in traditione­le Inca-klederdrac­ht verkopen sponsjes, deodorant en zakjes met nootjes. De eerste uitlopers van het Andes-gebergte torenen uit boven de roetwolken van de bussen.

Cuzco, de oude hoofdstad van het Incarijk, heeft in Peru een reputatie als sjoemelsta­d. Op straat worden fluisteren­d allerlei soorten drugs en massages aangeboden. Aan toeristen en Peruanen, dat maakt niet uit. In de straat waar Peruanen hun boodschapp­en doen, ligt de ene na de andere agroveteri­naria – dierenspec­iaalzaak. De oranje-witte doosjes met het middel dat als euthanatic­um kan worden gebruikt, zijn eenvoudig te herkennen achter de glazen vitrines. En hoewel sommige winkeliers buitenland­ers direct wegsturen als ze naar het middel vragen,

 ??  ?? De Australisc­he ex-arts Philip Nitschke, nu voorvechte­r van ‘humane zelfdoding’.
De Australisc­he ex-arts Philip Nitschke, nu voorvechte­r van ‘humane zelfdoding’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands