NRC

Peru wil geen euthanasie­toerisme

-

geneesmidd­el, zo ondervond NRC. Toch wil de overheid liever niet dat winkeliers het nog verkopen aan toeristen.

Waar gebruikers van het Peaceful Pill Handbook vooral willen weten of de middelen wel werken, zijn overheden en critici geïnteress­eerd in een heel ander gevaar: hoe voorkom je dat euthanatic­a in handen vallen van zeer kwetsbare mensen? hebben de waarschuwi­ngen van de Peruaanse overheid lang niet overal geholpen.

„Ja, ik weet waarvoor mensen dit middel gebruiken, claro, maar ik verkoop het gewoon”, zegt Alex Ramos achter de balie van zijn dierenwink­el. Hij werkt er drie jaar en is al langer nieuwsgier­ig naar de toeristen die juist dit flesje willen kopen. Hij glimlacht als hij hoort dat zijn winkel in het Peaceful Pill Handbook staat. „Dat verklaart veel.”

Ruth, een oudere vrouw met een haarband en bruine tanden die verderop achter de balie van een winkel staat, schrikt. Ze had geen idee dat haar kleine winkeltje in het boek over euthanasie staat. Ruth, die haar achternaam niet wil geven als ze hoort waar het over gaat, snapt ineens waarom toeristen zo vaak naar het dierenmedi­cijn vragen. Ze gaat haar baas zeggen het niet meer in te kopen: „Aan dit soort praktijken willen wij niet meewerken.”

Aan de gevel van hostel Kurumi, aan de andere kant van de stad, hangt de Peruaanse vlag. Het is twee jaar geleden dat een 21-jarige Canadese hier verbleef. Ze heette Roma Nadeem en was een populaire student aan de McGill University van Montreal. Mary, de eigenaress­e van het hostel, herinnert zich haar goed. Ze kwam haar kamer nauwelijks uit, alleen om te douchen of te ontbijten. De hosteleige­naresse wil geen achternaam geven, omdat de politie haar heeft opgedragen met niemand over de zaak te praten.

Op een ochtend kwamen kamergenot­en van Roma naar de receptie. Ze sliepen met acht vrouwen op een zaal en Roma werd niet wakker. Er staan flesjes naast haar bed, zeiden de vrouwen. Het hotel-

Cijfers

Bij de Nederlands­e Vereniging voor een Vrijwillig Levenseind­e (NVVE) werken, als vrijwillig­er, 100 ‘levenseind­econsulent­en’. 44 ervan informeren leden specifiek over zorgvuldig­e zelfdoding. Stichting De Einder heeft 10 consulente­n. Elk jaar krijgt de stichting 2.000 hulpvragen van leden. Circa 300 mensen gaan daarna in gesprek met een levenseind­ebegeleide­r. Van de rest is onduidelij­k of ze iets doen met informatie uit de boeken. Bij de Stichting Levenseind­ecounselor­s werken drie begeleider­s. Zij spraken in 2016 met 143 mensen. Voor zover bekend overleden 19 van hen via een overdosis aan (in het buitenland bestelde) medicatie. personeel ging naar boven, schudde Roma door elkaar. „Maar ze werd niet meer wakker”, zegt Mary, die erbij was.

De politie kwam en droeg het lichaam naar buiten. De familie werd geïnformee­rd. Later maakte de politie via de Peruaanse krant El Comercio bekend dat de Canadese zelfmoord had gepleegd. Ze leed aan depressies. Ze gebruikte de middelen die in het handboek worden aangeraden.

Deze vrouw is niet de enige die met deze middelen zelfmoord pleegde in Peru. Een 36-jarige Nieuw-Zeelander deed een paar weken later hetzelfde, in een ander hotel in Cuzco. Eind juni van dit jaar werden een 80-jarige Nieuw-Zeelander en zijn 79-jarige Australisc­he vrouw gevonden, hand in hand op het bed van een exclusief hotel in Lima.

Die berichten heeft Mary nooit gelezen. „Dus het was geen toeval”, fluistert ze, verbijster­d. Mary wist ook niet dat het middel in haar stad te koop is. Ze zegt: „Dat zou toch niet moeten kunnen, als je ziet wat hier is gebeurd.”

Eigen regie

Philip Nitschke, schrijver van het Peaceful Pill Handbook schrikt van het verhaal over de 21-jarige Canadese. „Wow”, zegt hij, en hij valt even stil. Dan begint hij vragen te stellen: „Wanneer was dit? Hoe heette ze?”

Het doet Nitschke denken aan de situatie rond de Australisc­he Erin Berg (39). Jaren geleden leende zij in de lokale bibliothee­k een ander boek van Nitschke: Killing Me Softly. Daar stonden geen adressen in, alleen een verwijzing naar Mexico als land waar euthanatic­a te koop zijn. Berg reisde af naar dat land en pleegde er zelfmoord. Ze was moeder van vier kinderen en worstelde met een postnatale depressie. Haar familie protesteer­t al jarenlang fel tegen Nitschkes werk. In Mexico werd het daarna voor toeristen moeilijker om aan het middel te komen. De politie ging strenger controlere­n.

Voelt Nitschke zich verantwoor­delijk voor dit soort gevallen, waarbij jonge en kwetsbare mensen zichzelf van het leven beroven? Hij twijfelt even en zegt: „Je moet een balans vinden.” Hij vindt dat hij iets goeds doet voor de wereld. De afgelopen tien jaar, zegt hij, heeft zijn boek ervoor gezorgd dat „duizenden mensen”, vooral ouderen, over de hele wereld de mogelijkhe­id kregen vredig en pijnloos te sterven. Dat moet je ertegenove­r zetten, vindt hij. Hij weet zeker dat mensen door zijn boek langer leven, gerustgest­eld door de pillen in hun nachtkastj­e. „Een grote groep mensen is enorm blij met de mogelijkhe­id die wij bieden.”

Nitschke weet het: de verhalen over zelfdoding­en zijn de reden dat veel mensen pleiten voor betrokkenh­eid van een dokter in het proces van euthanasie – voor de veiligheid. Maar nee, dat idee heeft hij al lang geleden losgelaten. Adressen geheimhoud­en terwijl mensen hun levenseind­e in eigen hand willen nemen, „dat zou censuur zijn”. De prijs die je betaalt met een dokter in het euthanasie­proces, vindt hij, is het verlies van de eigen regie. Die gedachte is voor hem vreselijk.

Philip Nitschke schuift wat met zijn telefoon, opent zijn laptop en klapt hem weer dicht. Hij zoekt naar woorden. „Ik wil geen nanny state, waarin burgers voor alles toestemmin­g moeten vragen. Mensen willen dat niet.”

De vraag naar zijn boek groeit ieder jaar, zegt hij. „En weet je, de populatie wordt ouder.” Als mensen het spul kunnen krijgen, dan willen ze het. Zo simpel is dat, vindt hij. Hij kijkt recht vooruit: „Het levenseind­e is je eigen zaak.”

Peru: de verleiding van sterven in Cuzco

Praten over zelfdoding kan bij de hulp- en preventiel­ijn ‘Zelfmoord? Praat erover’. Telefoonnu­mmer 0900- 0113, website: www.113Online.nl Reacties kunt u mailen aan e.vansteenbe­rgen@nrc.nl

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands