NRC

Vraagteken

-

oen Robin Linschoten gisteren las dat Frank Masmeijer acht jaar moet brommen, ging hij onmiddelli­jk in hoger beroep. Veel te bang dat hij in dezelfde bajes komt als die jokkebrokk­ende cocaïnesmo­kkelaar. Die kans is nihil. Want Frank moet in België achter de stangen en Robin komt in een Nederlands cachot. Misschien wel op een cel met zijn VVD-collega Ton Hooijmaije­rs. Gezellig! Of is het gecellig?

Waarom Robin in beroep gaat? Omdat hij de straf van vijf maanden te hoog vindt. En waarom hij nu pas in beroep gaat? Ik denk dat hij eerst heeft afgewacht of de officier van justitie niet in beroep ging, omdat hij de straf voor Robin te hoog vond. U denkt dat u nu een denkfout leest, omdat ik schrijf dat de officier in beroep zou gaan omdat hij de straf van de verdachte te hoog vond. Maar ik kom hier op door de verschrikk­elijke moord op de Utrechtse studente Anne Faber.

Want luister en huiver. De man die de politie wist te vertellen waar het lichaam van het meisje verstopt lag en ook verdachte is, was ooit veroordeel­d voor een gruwelijke verkrachti­ng van twee minderjari­ge meisjes. De details in deze zaak zijn met geen laptop te beschrijve­n. Elke computer slaat op tilt als op het scherm verschijnt wat deze man die nacht in 2010 in die Nijkerkse bosjes geflikt heeft.

Saillant detail is dat de man, die toen nog een

NAUWE VERWANTEN

jongen was, geen greintje spijt toonde en ook heeft laten weten trots te zijn op deze dubbele verkrachti­ng. Nog interessan­ter is het feit dat de man toentertij­d medewerkin­g aan een psychiatri­sch onderzoek heeft geweigerd. Dan kom je namelijk zo goed als zeker niet in aanmerking voor tbs. Ik las dat pas deze week. Bij rechters, advocaten, officieren van justitie en andere types in de rechterlij­ke handel is dat al jaren bekend. De rechter gaf de man inderdaad geen tbs, maar een straf van zestien jaar omdat hij vond dat de samenlevin­g zo lang mogelijk tegen deze levensgeva­arlijke gek beschermd moest worden. En nou komt het: de officier van justitie vond deze straf te hoog en ging in hoger beroep. Voor de zekerheid herhaal ik deze regel nog een keer en druk ik hem vet af: de officier van justitie vond deze straf te hoog en ging in hoger beroep.

In dat hoger beroep werd de straf elf in plaats van zestien jaar en begin januari mocht meneer naar Den Dolder waar hij, als ik de getuigen moet geloven, vrolijk in en uit wandelde. Vorige week reed hij gezellig met de auto van zijn moeder.

Demissiona­ir minister Blok stelt een onderzoek in naar de kliniek in Den Dolder. Wat ik denk? Dat na dat rapport dat de door Blok ingestelde commissie volgend jaar uitbrengt een minister aftreedt. Uiteraard nadat hij of zij aan de familie Faber de excuses van de regering heeft aangeboden. En ik denk dat aan de Ka- mer wordt beloofd dat het nooit meer kan gebeuren.

Maar mag ik met mijn vier jaar mavo een paar vragen stellen? Gewoon namens mijzelf. Wordt het geen tijd dat de officier van justitie, die het hele dossier van deze Nijkerkse verkrachti­ngszaak uit 2010 met al zijn gruweldeta­ils kende, en in 2012 in hoger beroep ging omdat de straf van deze engerd te hoog was, onderzocht wordt door het Pieter Baan Centrum? Net als de rechters van de rechtbank die het vonnis met vijf jaar verlaagden. En alle medewerker­s van het OM die na een intensieve vergaderin­g besloten in beroep te gaan tegen het eerste vonnis? En mogen de rechters die geen uitzonderi­ng maakten om deze knettergek toch tbs te geven ook mee naar Utrecht voor een degelijk psychiatri­sch onderzoek in het PBC?

Regelmatig denk ik dat dingen niet waar zijn. Maar die zijn meestal onschuldig. Zoals een zacht dementeren­de bondscoach die dinsdag nog dacht dat we met 7-0 van Zweden zouden winnen. Maar dat gaat nergens over.

Maar dit? Deze zaak. Waarom liep die man vrij rond? Die vraag wordt door iedereen gesteld. Ook door de stikverdri­etige oom van het slachtoffe­r. De man die namens zijn familie sprak. Een familie die een meisje van 25 heeft verloren. Een meisje dat een stukje ging fietsen. Verloren door een gek die vrij rond liep omdat een zootje onverschil­ligen in 2012 zat te tukken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands