NRC

Beslotenhe­id formatie is funest voor het democratis­ch proces

-

et de aanstellin­g van VVD-leider Mark Rutte als formateur is de laatste fase van de kabinetsfo­rmatie begonnen. Volgens Rutte is het streven dat het nieuwe, uit zestien ministers bestaande kabinet over een kleine twee weken op donderdag 26 oktober wordt beëdigd. Het zal tijd worden. Ooit was het zo dat voor het in elkaar zetten van een nieuw kabinet alleen de figuur van een formateur nodig was. Volgens die lijn doorredene­rend is met de benoeming van Rutte de formatie pas nu begonnen.

De werkelijkh­eid is dat sinds de verkiezing­en van 15 maart al 213 dagen zijn verstreken. Daarmee gaat deze formatie de boeken in als de langdurigs­te ooit.

Opmerkelij­k is dat dit trieste record alleen mondjesmaa­t aan de orde kwam, toen de Tweede Kamer donderdag met informateu­r Zalm sprak over het eindversla­g van zijn werkzaamhe­den. De meeste fractievoo­rzitters concentree­rden zich op de inhoud van het regeerakko­ord, ook al is daar nog alle tijd voor als het derde kabinet-Rutte zich over enkele weken officieel met de regeringsv­erklaring aan de Tweede Kamer presenteer­t.

Toch is het zeer wenselijk dat de Tweede Kamer, die sinds 2011 de kabinetsfo­rmatie volledig naar zich toe heeft getrokken, nog eens kritisch terugblikt. Niet om het besluit om de Koning geen rol meer te geven tegen het licht te houden. De lange duur is vooral een gevolg van het gegeven dat maar liefst vier partijen nodig waren voor een parlementa­ire meerderhei­d, en de wens van de aanstaande coalitiepa­rtners alles zo veel mogelijk vast te leggen. Met het al dan niet betrokken zijn van de Koning heeft het niets te maken. Terugkeer naar de oude situatie zoals door enkele politici na de eerste hobbels bij de formatie werd gesuggeree­rd, is dan ook niet gewenst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands