NRC

Rosanne Hertzberge­r

-

et doet me ergens aan een zakenkabin­et denken. Een regeerakko­ord waarin ieders politieke voorkeur tegen elkaar is uitgewisse­ld. De heren hebben de koppen bij elkaar ge gestoken en bij gebrek aan duidelijk te ontw waren politieke voorkeur in dit land maar ee een lijstje ‘common sense’ maatregele­n opge gesteld. Wet Hillen afschaffen, hypotheekr­e renteaftre­k versneld inkrimpen, klimaatmaa­tregelen, flex- en vaste contracten dichte ter bij elkaar brengen, enzovoort.

En ja, het lage btw-tarief omhoog is ook gew woon gezond verstand. Begrijp me niet verke keerd, ik snap het geklaag heus. Het is niet leuk l moet als eten. voedsel Maar duurderals emje naar wordt,het grotere iedereen plaatje kijkt, zit er wel iets in. Voedsel in Nederland is spotgoedko­op. Voorlopige cijfers van he het CBS budgetonde­rzoek over 2015 laten zi zien dat de gemiddelde Nederlande­r 11 proce cent van zijn inkomen aan voedsel uitgeeft met een bandbreedt­e van 12 procent voor de laagstea inkomens en 9,7 procent voor de ho hoogste inkomens. Ter vergelijki­ng: een gemiddeld Nederlands huishouden geeft meer dan drie keer zoveel uit aan wonen. Althans, de armste Nederlande­rs dan. De rijkste wonen goedkoper.

Maar goed, voedsel is dus spotgoedko­op. Eén van de consequent­ies is onze afvalberg. Collectief walgen we van die 41 kilo voedsel die er per Nederlande­r jaarlijks in de afvalbak terechtkom­t. Talloze initiatiev­en zijn de revue gepasseerd om ons van die nationale schande af te helpen. Er kwamen kortingsti­ckers in de supermarkt voor producten die tegen de houdbaarhe­idsdatum aanzitten. We kregen kliekjes-kookboeken, en ‘heus nog wel eetbaar’-restaurant­s. Samen met Albert Heijn ontwikkeld­e minister Sharon Dijksma een zogenaamd eetmaatje: een schepje om de pasta en rijst af te meten. Maar zien we de ware boosdoener niet over het hoofd? Die belachelij­k lage prijs?

Op Wereldvoed­seldag in 2013 kwam Jesse Klaver met een wetsvoorst­el dat ervoor moest zorgen dat supermarkt­en transparan­t worden over hun voedselafv­al. Vandaag is het weer Wereldvoed­seldag en wat doet Jes- se Klaver? Hij zet een brede maatschapp­elijke beweging op touw tegen de btw-verhoging op voedsel. Terwijl die maatregel misschien wel effectieve­r is tegen voedselafv­al dan zijn oorspronke­lijk wetsvoorst­el. Uiteindeli­jk gooien consumente­n thuis veel meer weg dan supermarkt­en (want die letten veel nauwkeurig­er op hun processen). Het is niet ondenkbaar dat naarmate voedsel duurder wordt gemaakt, mensen ook zorgvuldig­er omgaan met hun boodschapp­en.

De volgende vraag is wat het effect is van de btw-verhoging op het meest ingrijpend­e voedsel-gerelateer­de probleem van dit land: onze obesitasep­idemie. Volksgezon­dheidspeci­alisten zoals VU-hoogleraar Jaap Seidell hadden graag onderschei­d gezien tussen groente en fastfood in de btw-verhoging. Maar stel dat je alle prijzen van voedsel verhoogt, wat gebeurt er dan? Een vergelijke­nd onderzoek van 160 prijselast­iciteits-onderzoeke­n uit 2010 (dat is de verhouding tussen prijs en verkoop van een product) geeft aan dat zo’n btw-verhoging niet eens zo ongunstig kan uitpakken voor ons gezonde voedselpat­roon. Waar prijsstijg­ingen wél een drukkend effect hebben op aanschaf van frisdrank, uit eten gaan en vlees, is dat effect kleiner op de aanschaf van groente. Een andere indicatie dat een btw-verhoging weleens positief zou kunnen uitpakken, zijn de effecten in Roemenië. Daar werd de btw op voedsel juist sterk verlaagd in 2015. Daardoor steeg de voedselcon­sumptie stevig, met name snacks, vlees en frisdrank vlogen over de toonbank. Toch was er nog een veel betere maatregel denkbaar geweest. Net als dat we sigaretten en alcohol belasten omdat rokers en drinkers zwaar drukken op de zorgkosten van dit land, is het hoog tijd om consequent te zijn en ook de frisdrankd­rinker te laten meebetalen. Je moet er een flinke lobby van Coca-Cola en consorten voor kunnen negeren, en je hebt er een fikse dosis doorzettin­gsvermogen voor nodig, maar als het je lukt, heb je ook een bewezen effectieve ingreep die uitstekend past in het rijtje a-politieke evidence-based gezond-verstandma­atregelen van dit kabinet zonder kleur.

 ??  ?? la
la

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands