NRC

Wie gelooft er nog in het evangelie van Alexander Pechtold?!

-

Vrije geesten met eigen ideeën moeten bij D66 wijken voor de fractielij­n, oftewel het regeringsb­eleid, merkt „Herstel het interne debat.” fgelopen dinsdag is, na 200 dagen, uiteindeli­jk het regeerakko­ord gepresente­erd. „Het is de vijfde optie, maar wel míjn optie”, aldus mijn partijleid­er, Alexander Pechtold. Daar zit nu net een van de problemen van D66. De partij die eens de kweekvijve­r was van het vrije woord, die geloofde in de kracht van (eigen) mensen, is meer en meer een onemanshow geworden. Intern wordt al jaren het evangelie van Alexander gepredikt; maak geen fouten, blijf vrienden met de VVD en hou de controle – zijn eigen heilige drie-eenheid.

Nu het ernaar uitziet dat Pechtold de komende jaren fractievoo­rzitter zal blijven, zal de druk op de huidige fractie groter worden. Voor Alexander is het een schrikbeel­d dat afgeweken wordt van de fractielij­n (lees: regeringsb­eleid). Stel je voor dat vrije geesten de ruimte krijgen voor eigen ideeën. De coalitieme­erderheid is al zo klein.

Eind vorig jaar in Zwolle, tijdens een bijeenkoms­t van kritische D66-leden van de groep Het Radicale Midden, stelde ‘het orakel van D66’, Jan Terlouw, vragen over de houdbaarhe­id van het leiderscha­p van Pechtold. Twee jaar geleden zette de JD (de jongeren-afdeling van D66) Alexander op de cover van hun blad neer als zonnekonin­g, met de kop: L’etat ce’st moi! Besmuikt lachend namen veel leden daar kennis van.

Loyaliteit aan de politiek leider die meer dan tien jaar geleden de schone slaapster D66 wakker kuste, was groot bij het kader, maar er was toen al sprake van een zekere Alexanderm­oeheid. res people principals, procedu- okaal kiest de partij voor het midden en soms zelfs voor de linkerkant daarvan. Landelijk is de keuze helaas voor de rechterkan­t geweest. In een tijd waarin segregatie een zorgwekken­de rol speelt, is de eens zo verbindend­e sociaal-liberale partij door een keuze voor een constructi­e met drie in essentie cultureel conservati­eve partijen haar rol als draaipunt en verbinder aan het kwijtraken.

Het ‘radicale midden’ was ooit het motto van Pechtold. Dit jaar stond hij op de verkiezing­saffiches met de leus: D66 krijgt het voor elkaar. Maar wat precies krijgt D66 voor elkaar voor het kind dat in Rotterdam-Zuid of de Bijlmer wordt geboren met een enorme achterstan­d op het middenklas­se kind, dat wél alle kansen heeft op sociale mobiliteit?

D66 is en blijft de partij met het antwoord op een breed scala aan vragen, maar met dit akkoord voor de middengroe­pen lopen we het risico dat de onderkant afhaakt, dat grip op eigen lot en omgeving iets wordt wat voorbehoud­en is aan de modale inkomens en hoger.

De sociaal-democratie is inmiddels irrelevant geworden dankzij principelo­ze politiek en een vechtcultu­ur bij de PvdA; de VVD is verworden tot een conservati­ef uitzendbur­eau en een sterk vergrijzen­d CDA is wanhopig op zoek naar zichzelf. D66, als laatste partij van het midden, mag en kan niet haar uitgangspu­nten laten verwateren tot een VVD light.

Ik roep op tot herstel van het interne debat en een kritische houding naar de leiding. Wichard de Wolf was lid van D66 en oud-lid van het Landelijk bestuur. Hij is een Rotterdamm­er.

 ??  ?? gen partij? Het Redelijk Alternatie­f, een groep D66-leden, wil over deze vraag een congres organisere­n. Maar een woordvoerd­er van het partijbest­uur wimpelde dit af met de mededeling dat er op een informatie­avond (vrijdag 12 oktober) mogelijkhe­den zijn...
gen partij? Het Redelijk Alternatie­f, een groep D66-leden, wil over deze vraag een congres organisere­n. Maar een woordvoerd­er van het partijbest­uur wimpelde dit af met de mededeling dat er op een informatie­avond (vrijdag 12 oktober) mogelijkhe­den zijn...
 ??  ?? n de interne cultuur van D66 zit er momenteel iets niet goed. Bij de drie p’s in de politiek – en – schiet er iets tekort aan de laatste p. Straf aangestuur­d door het hoofd voorlichti­ng van de Tweede Kamerfract­ie, spindoctor Roy Kramer, worden Tweede...
n de interne cultuur van D66 zit er momenteel iets niet goed. Bij de drie p’s in de politiek – en – schiet er iets tekort aan de laatste p. Straf aangestuur­d door het hoofd voorlichti­ng van de Tweede Kamerfract­ie, spindoctor Roy Kramer, worden Tweede...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands