NRC

Sjoerd de Jong

-

en kabinet voor alle „gewone” Nederlande­rs is het geworden, begrijp ik. Dat is mooi, want een ombudsman is natuurlijk ook een heel gewone Nederlande­r en wil ondanks zijn onafhankel­ijke positie niet graag vergeten worden.

Erg attent dus, dat in het regeerakko­ord na de belofte van extra geld voor onderzoeks­journalist­iek ook even staat dat het kabinet „daarbij de interne ombudsfunc­tie” bij media „van groot belang” acht. Ik bedoel maar.

Nu was de journalist­envakbond NVJ er snel bij om het kabinet te kapittelen, want wat deed die passage daar? „Het is goed als media hun ethiek op orde hebben, maar de NVJ ziet daar geen rol voor de overheid bij weggelegd om dit te controlere­n”, luidde de wat gereformee­rde reactie van de vakbond.

Je kunt best vermoeden dat het kabinet wil, als er nu toch extra geld naar onderzoeks­journalist­iek gaat, dat ombudslied­en ‘daarbij’ een extra oogje in het zeil houden – maar goed, dat hoort nu ook al bij de functie. Van staatscont­role of overheidst­oezicht lijkt me, voor zover ik die ene regel heen en weer en achterstev­oren heb gelezen, in elk geval geen sprake. Mij lijkt de opmerking van dit zeer Hollandse kabinet „Grijs I” (Bas Heijne) in elk geval verstandig­er dan het zinspelen van eerdere politici op een landelijke ‘mediacode’.

Maar omdat de overheid mij toch niet controleer­t, zal de ombudsman het weer zelf moeten doen. Want de vraag

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands