NRC

TOPMAN AKZONOBEL ‘Jezelf serieus nemen is het begin van het einde’

-

Thierry Vanlancker moet als nieuwe topman van AkzoNobel het bedrijf splitsen én opstandige aandeelhou­ders het hoofd bieden. „Je zit aan tafel, ofwel je ligt erop. Dat is de markt, daar kun je niet aan ontsnappen.” Joris Kooiman Menno Tamminga e zitten in Kaapstad. Niet de stad, maar de vergaderza­al op de tweede verdieping van het AkzoNobel-hoofdkanto­or aan de Amsterdams­e Zuidas. Tegenover ons zit Thierry Vanlancker, de nieuwe bestuursvo­orzitter van het verf- en chemieconc­ern, met een omzet van 14,2 miljard euro en 46.000 medewerker­s, van wie 5.000 in Nederland. De 52-jarige Vlaming, opgeleid als chemicus én filosoof, oogt ontspannen. Hij grapt wat over de verwarrend­e namen van de vergaderru­imtes – „Dan schrik ik omdat ik in mijn agenda een afspraak zie staan in ‘Peking’ die over een uur begint” – en lijkt op geen enkele manier onder de indruk van het feit dat hij onverwacht het bevel heeft gekregen over een Nederlands bedrijfsic­oon op drift. „Stress doet me weinig”, zegt Vanlancker.

Een prettig gegeven, Akzo kan wel wat onverstoor­baarheid gebruiken. Het bedrijf is al maanden inzet van een uitzonderl­ijke strijd. Een strijd die aan de buitenwere­ld ook wordt gepresente­erd als een conflict tussen Angelsaksi­sch aandeelhou­dersdenken en het zogeheten Rijnlandse bestuur, dat met alle belanghebb­enden in een ondernemin­g rekening wil houden, óók werknemers en de lokale gemeenscha­p. Het concern heeft driemaal een overnamepo­ging van concurrent PPG afgewezen, kampt met een revolte onder zijn eigen aandeelhou­ders en zag achter elkaar bestuursvo­orzitter Ton Büchner en financieel directeur Maëlys Castella uitvallen om gezondshei­dsredenen.

Vandaar de plotseling­e promotie van Vanlancker, een jaar geleden bij de Amerikaans­e concurrent DuPont weggeplukt om Akzo’s chemietak te gaan leiden – nota bene de divisie die binnenkort wordt afgesplits­t. In de loop van 2018 moeten er aparte bedrijven zijn: chemie los van verf, zoals beleggers al jaren bepleiten.

De voorbereid­ing op de miljardens­plitsing verloopt volgens plan, zegt de topman.

Hij kan het weten: bij DuPont, waar Vanlancker in 1988 begon op de verkoopafd­eling, voordat hij management­posten kreeg in Europa en de VS, leidde hij de afsplitsin­g van de lakkendivi­sie die uiteindeli­jk in 2012 onder de naam Axalta naar de beurs ging. Later zou hij ook chemiedivi­sie Chemours verzelfsta­ndigen.

Een ervaringsd­eskundige op het gebied van splitsinge­n dus, uit de Amerikaans­e school, tot zover kunnen we zijn profiel inkleuren. Verder is Vanlancker vooral een grote onbekende, zowel hier als in België, zoals zijn voorganger Büchner óók al een grote onbekende was bij zijn aantreden in 2012. Vanlancker is voortvaren­d van start gegaan. Hoewel de bestuursvo­orzitter zijn aandeelhou­ders direct moest trakteren op een winstwaars­chuwing, slaagde hij erin een wapenstils­tand te sluiten met de grootste plaaggeest van allemaal. Elliott, de activistis­che belegger en grootaande­elhouder die het verzet tegen de Akzo-top aanvoerde en Büchner tot wanhoop dreef. U bent de grootste onbekende topman van een grote Nederlands­e ondernemin­g. We willen u een aantal keuzes geven die u typeren. Manager of ondernemer? „Ondernemer.” Aandeelhou­derswaarde of het Rijnlands ondernemin­gsbestuur? „Een combinatie. Dat mag niet? Dan toch meer de aandeelhou­derswaarde.” Dylan of Stones? „Bob Dylan, zonder twijfel.” Auto of fiets? „Als u metro had gezegd, had ik die gekozen. Nu kies ik auto. Ik haat de fiets.” Voetbal of golf ? „Ik ben geen groot voetbalfan, maar om golf hangt een sfeertje van ons-kent-ons, en daar ben ik absoluut niet in geïnteress­eerd. Toch maar voetbal dus.” Nederland of België? „Haha, België. Je kunt de man wel uit het land halen, maar nooit andersom.” Verf of chemie? „Verf, daar ben ik straks verantwoor­delijk voor. Maar ik heb in beide branches gewerkt. En weet u, ik geloof dat het niet zo gek veel uitmaakt wát je precies verkoopt. Belangrijk­er is de aanpak die erachter zit, en daarop zijn steeds dezelfde principes van toepassing. Waar zit de waarde? Hoe krijg ik de mensen aan boord om die waarde eruit te halen? En hoe zorgen we ervoor dat we zo min mogelijk worden afgeleid? Daar gaat het om.” Dat klinkt Amerikaans, u bent de droom van de aandeelhou­der. „Waardecrea­tie gaat niet alleen over de centen. Je kunt een organisati­e niet motiveren door alleen over geld te praten. Als je het alleen over aandeelhou­ders hebt, verlies je ontzettend veel, is mijn ervaring. Kijk naar het typisch Amerikaans­e model. Dat is toch vrij mager. De beloning is daar op bepaalde niveaus enorm, maar de loyaliteit van werknemers juist heel beperkt, zeker hogerop. Het is hire-and fire. En vergis je niet: de kosten van zo’n systeem zijn zo hoog. Alsof je een gezin alleen bij elkaar kunt houden door het zakgeld te verhogen.” U ziet het bedrijf als een gezin? „Alle analogieën lopen ergens spaak, natuurlijk. Maar wat ik zeggen wil: je kunt niet zonder de goodwill van het personeel. Natuurlijk telt óók de winstgeven­dheid,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands