NRC

Top Van Lanschot getuigt in rechtbank

De Bossche bank heeft een conflict met klanten van wie ze slechte leningen doorverkoc­ht aan een investerin­gsfonds.

- Door onze redacteur Joris Kooiman

Een uitzonderl­ijk tafereel vrijdagoch­tend in de rechtbank in Den Bosch: de bijna voltallige top van de chique Bossche bank Van Lanschot verscheen voor de rechter. Ze werden in een voorlopig getuigenve­rhoor aan de tand gevoeld over een slepende zorgplicht­affaire die teruggaat tot 2015 en die voor Van Lanschot steeds pijnlijker begint te worden.

Een voor een kwamen Constant Korthout (financieel directeur), Karl Guha (bestuursvo­orzitter) en Arjan Huisman (operatione­el directeur) aan de beurt om onder ede vragen te beantwoord­en over de omstreden verkoop van een kredietpor­tefeuille ruim twee jaar geleden. Op 6 augustus 2015 maakte Van Lanschot bekend dat het voor dik 400 miljoen euro aan slechte vastgoedle­ningen van in totaal 120 za- kelijke klanten had verkocht aan opkoopfond­s Promontori­a uit Baarn. Dat is een dochter van de Amerikaans­e investerin­gsmaatscha­ppij Cerberus. Partijen als Cerberus zijn erin gespeciali­seerd slechte hypotheken tegen een fikse korting op te kopen en die vervolgens ‘uit te winnen’. Dat betekent: de duimschroe­ven aandraaien en eventueel het onderligge­nde vastgoed te gelde maken.

Geen vergunning

En dat is precies wat er in dit geval is gebeurd en niet had mógen gebeuren, klagen de voormalige klanten van Van Lanschot, zowel institutio­nele als particulie­re vastgoedin­vesteerder­s die op de afdeling Bijzonder Beheer van de Bossche bank waren beland. Sinds ze te maken hebben met Promontori­a – of eigenlijk met het speciaal opgerichte partnerbed­rijf Capita, want Promontori­a ontbeert de vereiste vergunning – zijn ze naar eigen zeggen geconfront­eerd met aanscherpi­ng van de voorwaarde­n. Denk aan hogere rentes en kortere aflossings­termijnen.

Ook is er onvrede over het feit dat Promontori­a geen bank is en er geen ruimte bestaat om met aanvullend­e leningen tot oplossinge­n te komen.

Dit alles is Van Lanschot aan te rekenen, vinden de voormalige klanten, omdat de bank haar zorgplicht voor hen niet zomaar kan doorschuiv­en naar een agressief Amerikaans investerin­gsfonds. Advocaat Patrick Körver, die meerdere boze klanten vertegenwo­ordigt, wilde daarom van de top van de bank weten hoe de verkoop precies tot stand is gekomen.

Bestuurder­s bleven op afstand

Duidelijk werd vrijdag dat de bestuurder­s van de bank zich slechts „op afstand” met de zaak hebben beziggehou­den. De strategisc­he beslissing om de afdeling zakelijke kredieten af te bouwen was weliswaar in 2013 in de bestuurska­mer genomen. Maar vanaf dat moment had de zogeheten corporate bank het stempel ‘noncore’ en werd de uitvoering van de afbouwoper­atie verder overgelate­n aan een lagere divisie en externe adviseurs. Die kwamen in de zomer van 2015 na een veilingpro­ces tot de conclusie dat Van Lanschot de portefeuil­le slechte vastgoedkr­edieten het beste aan Cerberus kon verkopen. Het bestuur stemde daarmee in.

De prijs zal bij de keuze voor het investerin­gsfonds „een belangrijk­e rol hebben gespeeld”, erkende financieel directeur Huisman. Maar het was niet het enige criterium. Ook geldt Cerberus als „profession­eel” en „gerespecte­erd”, aldus de bestuurder.

De klanten hebben daar een ander idee over. Zij voerden daarom al meerdere rechtszake­n tegen de bank die steeds benadrukt dat het om klanten gaat die hun verplichti­ngen niet zijn nagekomen en die dus ook bij Van Lanschot op weinig flexibilit­eit hadden kunnen rekenen.

Aanvankeli­jk won Van Lanschot de rechtszake­n allemaal, tot de rechter in Den Bosch eind vorige maand in een door één klant aangespann­en bodemproce­dure de overdracht van de ‘rechten en verplichti­ngen’ van zijn kredieten nietig verklaarde. Ofwel: Van Lanschot kon de zorgplicht niet zonder toestemmin­g van de klant doorschuiv­en.

Wat dit vonnis in de praktijk betekent, is nog onduidelij­k, zoals ook getwist wordt over de vraag of deze uitspraak consequent­ies heeft voor de overige 119 klanten. Van Lanschot gaat in hoger beroep. Wel zeker is dat de bank nog lang niet van de sores rond de vastgoedkr­edieten is verlost.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands