NRC

Hendrik Spiering

-

n het West-Europa van de Koude Oorlog heerste angst voor Russische waterstofb­ommen en SS20-raketten. Maar in diezelfde jaren zeventig en tachtig werkten in Moskou twee jonge Russen aan heel andere natuurkund­e: die van de oerknal en van superzwaar­tekracht. Hun ideeën, van Andrei Linde en Renata Ernestovna Kallosh, hebben de wereld waarschijn­lijk meer goeds gebracht dan de verlammend­e angst die het effect was van de Koude Oorlog.

Ongetwijfe­ld zal het politburea­u van de toen almachtige Kommoenist­itsjeskaja partija Sovetskogo Sojoeza (de Communisti­sche Partij van de Sovjetunie) dit vrije en fundamente­le onderzoek hebben toegelaten omdat je tenslotte nooit kon weten of er niet óók wat nuttigs of beter nog: iets militairs uit zou voortkomen. In zulke holtes van het wetenschap­sbeleid worden vaak de mooiste ontdekking­en gedaan, door wat heet ‘het onbelemmer­d najagen van nutteloze kennis’.

En ja, veel militair nut heeft die theorie van superinfla­tie nog steeds niet, al is-ie inmiddels wel stevig onderbouwd met nieuwe waarneming­en. Het nut is vooral dat we nu beter kunnen begrijpen waardoor het heelal zo verrassend homogeen is. Dat komt dus door de extreem snelle expansie direct na de oerknal. Dáárdoor is ons ruimtetijd­continuüm zo verrassend gelijkmati­g. Wie zou durven volhouden dat die homogenite­it van het heelal echt onbelangri­jk is? Om nog maar te zwijgen over een van de meest verbijster­ende consequent­ies van deze theorie: het bestaan van een multiversu­m. Ons heelal is maar één van de ‘bubbels’ die ontstonden.

Verderop in deze bijlage vertelt het Russische geleerdene­chtpaar over hun leven en hun ontdekking­en. Ze werken al jaren in de Verenigde Staten maar afgelopen zomer doceerden ze toevallig een tijdje in Nederland. In het verhaal dat Margriet van der Heijden over hen schreef, wordt dit prachtig duidelijk: alle wetenschap is mensenwerk, maar vaak wel van heel bijzondere mensen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands