NRC

Gehypte geluidsaan­vallen op Cuba

-

New York Times Journalist Steve Dorsey vraagt op 9 augustus als eerste naar incidenten met Amerikaans­e ambassadem­edewerkers in Havana. Woordvoerd­er

van het State Department erkent dat zich ‘incidenten’ hebben voorgedaan. Minister Tillerson De Amerikaans­e ambassade in Havana op 29 september, de dag dat ruim de helft van het personeel werd teruggetro­kken. nen, geheugenpr­oblemen en: hersenoede­em. Op 20 september berichtte Dorsey dat hij een interne memo had bemachtigd waaruit bleek dat het State Department al weken, misschien wel maanden op de hoogte was geweest. Ze hadden het geheim willen houden! Een week later haalde het ministerie zijn medewerker­s uit Havana terug. Al die tijd had het nauwelijks extra informatie verstrekt. Ja: rond twintig augustus deelde het mee dat de incidenten in april waren gestopt en dat het totaal aantal slachtoffe­rs inmiddels 16 was. Met gezinslede­n erbij misschien meer.

Onhoorbaar infra- en ultragelui­d

De overige media bevroegen technici naar het gevaar van onhoorbaar infraen ultragelui­d dat uit ‘covert sonic devices’ komt. De technici vonden het een raar verhaal. De ambassade-medewerker­s waren aangevalle­n in hotels zoals Hotel Nacional en Hotel Capri of in vrijstaand­e villa’s in diplomaten­wijken als Siboney en Plaza de la Revolución. Hoe breng je daar een ‘sonic wave machine’ in werking zonder dat dat gezien wordt? Het leek ze onzin. Extra verwarrend was dat enkele ambassadem­edewerkers wel degelijk iets had gehoord: geluid van insecten, van krekels of cicaden om precies te zijn. Dat is een goede beschrijvi­ng van een tinnitus-vorm die zich vaak voordoet. De technici raadden aan de verklaring liever te zoeken in gebruik van medicijnen, drugs of vergif, of de werking van virussen en bacteriën.

Geen slecht advies. Bij nader inzien blijken de aanwijzing­en voor zwaar fysiek letsel helemaal niet zo groot. Niet alleen is onbekend hoe oud de patiëntend­ossiers van Dorsey zijn, we weten ook niet hoeveel patiënten erin worden beschreven. Zoals we niet weten wat de patiënten al hadden vóór ze werden ‘aangevalle­n’. Hoe staat het met de inname van drugs en medicijnen? Buiten-

Heather

sporig Viagra-gebruik, bijvoorbee­ld, kan óók leiden tot hoofdpijn, misselijkh­eid, duizelinge­n en moeite met het zien. Alcohol, cocaïne? We weten het niet, zoals we nèt te weinig weten van de klachten die de AFSA verzamelde bij tien ambassadem­edewerkers.

Opvallend is dat alle zware klachten zijn weggelaten uit de uitputtend­e verzamelin­g fysiek letsel die het State Department op 29 september publiceerd­e. Geen hersenschu­dding, hersenoede­em of beschadigd zenuwstels­el en geen bloedneuze­n. Gehoorverl­ies wordt niet ‘permanent’ genoemd. Misschien was het ook maar één Amerikaan die eraan leed en is inmiddels herstel opgetreden? Of pijnlijker: had het verlies niets met Cuba te maken? Steve Dorsey had één diplomaat gevonden die in augustus al tien maanden doof was. Maar de aanvallen begonnen pas eind december 2016.

Nog raadselach­tiger: de aanvallen deden zich voor tussen december en april, met één enkel geïsoleerd geval in augustus. Maar het aantal slachtoffe­rs begon pas na augustus flink op te lopen, tot de teller uiteindeli­jk op 21 stond. Tussen 29 september en 3 oktober is er bovendien nog een slachtoffe­r aan toegevoegd, zijn klachten werden achteraf toegeschre­ven aan een incident dat zich in januari had voorgedaan.

Het blijkt dat een groot deel van de slachtoffe­rs helemaal niet wist wanneer zich een incident of aanval voordeed. Maar hoe werd zo’n aanval dan ontdekt? Kennelijk werden de onwaarneem­bare invloeden afgeleid uit het effect dat ze hadden gehad. Wij in Nederland kennen dat van de Bijlmerram­p en vermeende gezondheid­schade door GSM-masten. Ongetwijfe­ld hebben meerdere Amerikanen in Havana serieuze klachten gehad, maar voorlopig is niet aangetoond dat die eenzelfde oorzaak hadden. Het is niet vreemd dat het woord ‘massahyste­rie’ steeds vaker klinkt.

 ??  ??
 ??  ?? Cuba gevraagd twee Cubanen weg te halen uit de Cubaanse ambassade in Washington. Niet als vergelding, trouwens.Dat was het. Maar nog dezelfde dag kregen de media de zaak geprecisee­rd: een stuk of vijf ambassadem­edewerkers had gehoorverl­ies opgelopen door akoestisch­e aanvallen met verborgen apparatuur die onhoorbaar geluid uitzond. Op 11 augustus herhaalde minister Tillerson de termen ‘aanvallen’ en ‘gehoorverl­ies’. En passant werd duidelijk dat ook één of meer Canadese diplomaten waren getroffen. En de vermoedde dat er een ‘sonic wave machine’ in het spel was. De krant schreef dat hoofdpijn, duizelighe­id en zelfs ‘blood disorder’ tot de klachten behoorden. Zes patiënten waren onderzocht door het universita­ire ziekenhuis van Miami.
Cuba gevraagd twee Cubanen weg te halen uit de Cubaanse ambassade in Washington. Niet als vergelding, trouwens.Dat was het. Maar nog dezelfde dag kregen de media de zaak geprecisee­rd: een stuk of vijf ambassadem­edewerkers had gehoorverl­ies opgelopen door akoestisch­e aanvallen met verborgen apparatuur die onhoorbaar geluid uitzond. Op 11 augustus herhaalde minister Tillerson de termen ‘aanvallen’ en ‘gehoorverl­ies’. En passant werd duidelijk dat ook één of meer Canadese diplomaten waren getroffen. En de vermoedde dat er een ‘sonic wave machine’ in het spel was. De krant schreef dat hoofdpijn, duizelighe­id en zelfs ‘blood disorder’ tot de klachten behoorden. Zes patiënten waren onderzocht door het universita­ire ziekenhuis van Miami.
 ??  ?? In de weken daarna groeide het verhaal flink uit, vooral dankzij nieuwe inbreng van Steve Dorsey en journalist­en van AP. Andere media vulden wat gaatjes maar CBS en AP sloegen een steeds schrillere toon aan. De klachtenli­jst werd uitgebreid met slapeloosh­eid, migraine, misselijkh­eid, evenwichts­toringen en tinnitus. Tijdelijk gehoorverl­ies werd permanent gehoorverl­ies en dat weer doofheid. In september kwamen er nog bloedneuze­n bij.Op 23 augustus meldde Dorsey dat hij patiëntend­ossiers had ingezien waaruit bleek dat sommige slachtoffe­rs symptomen van een hersenschu­dding vertoonden (met mogelijk een beschadigi­ng van het centrale zenuwstels­el). Op 1 september voegde de beroepsver­eniging van ambassadep­ersoneel AFSA er in een ‘Statement on Attacks on U.S. Diplomatic Personnel’ hersenoede­em aan toe. De vereniging had tien slachtoffe­rs gesproken en die rapporteer­den: hersenschu­dding, permanent gehoorverl­ies, evenwichts­toringen, zware hoofdpij-van Buitenland­se Zaken spreekt op 11 augustus over ‘aanvallen’.
In de weken daarna groeide het verhaal flink uit, vooral dankzij nieuwe inbreng van Steve Dorsey en journalist­en van AP. Andere media vulden wat gaatjes maar CBS en AP sloegen een steeds schrillere toon aan. De klachtenli­jst werd uitgebreid met slapeloosh­eid, migraine, misselijkh­eid, evenwichts­toringen en tinnitus. Tijdelijk gehoorverl­ies werd permanent gehoorverl­ies en dat weer doofheid. In september kwamen er nog bloedneuze­n bij.Op 23 augustus meldde Dorsey dat hij patiëntend­ossiers had ingezien waaruit bleek dat sommige slachtoffe­rs symptomen van een hersenschu­dding vertoonden (met mogelijk een beschadigi­ng van het centrale zenuwstels­el). Op 1 september voegde de beroepsver­eniging van ambassadep­ersoneel AFSA er in een ‘Statement on Attacks on U.S. Diplomatic Personnel’ hersenoede­em aan toe. De vereniging had tien slachtoffe­rs gesproken en die rapporteer­den: hersenschu­dding, permanent gehoorverl­ies, evenwichts­toringen, zware hoofdpij-van Buitenland­se Zaken spreekt op 11 augustus over ‘aanvallen’.
 ??  ?? Nauert
Nauert

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands