NRC

Halal is opeens

-

ANTROPOLOG­IE

De industrie heeft een bloeiende markt voor halalprodu­cten gecreëerd. Maar het destabilis­eert politiek en religie, waarschuwt antropolog­e Florence Bergeaud-Blackler. Dozen met halal rundvlees opgeslagen in een koelcel van de Indiase voedselfab­rikant Allana. Onder: Halal geslachte runderkark­assen in een slachthuis van Allana, in Noord-India. iet alleen kleine islamitisc­he middenstan­ders, ook grote supermarkt­en hebben tegenwoord­ig een uitgebreid assortimen­t halalprodu­cten. In Frankrijk, dat volgens schattinge­n met 4 tot 6 miljoen moslims de grootste islamitisc­he gemeenscha­p van Europa heeft, zet de markt voor halal volgens een onderzoek uit 2010 jaarlijks zo’n 5,5 miljard euro om, wereldwijd zou het om bijna 1.200 miljard gaan. En het is niet meer alleen vlees: tegenwoord­ig zijn ook medicijnen, kleding en reizen met halal-keurmerk te koop.

Dat was lang niet altijd zo, concludeer­t Florence Bergeaud-Blackler in haar boek Le marché halal (Éditions Seuil), dat eerder dit jaar stof deed opwaaien in Frankrijk. Het is een markt die dertig jaar geleden niet eens bestond. Tot in de jaren tachtig aten Franse moslims weliswaar geen varkensvle­es, maar ze aten in meerderhei­d vlees van gewone Franse slagers. Al hadden ze een voorkeur voor traditione­le slacht („zoals thuis”), religieuze leiders, en zelfs de meest strikte, maakten geen bezwaar tegen het eten van vlees dat geproducee­rd was door landen met een christelij­ke traditie. Eigenlijk alleen op hoogtijdag­en lieten moslims, meestal op boerderije­n, op traditione­le wijze dieren als ‘offer’ slachten.

Door „een ontmoeting tussen het neoliberal­isme en religieus fundamenta­lisme”, zegt Bergeaud-Blackler, kwam er een wereldwijd­e norm voor halalvlees die resulteerd­e in de uitvinding en uitbreidin­g van de halalmarkt. Het is volgens haar wat historicus Eric Hobsbawm een ‘ invented tradition’ zou noemen: een uitgevonde­n traditie. De industrie heeft een markt gecreëerd.

Bergeaud-Blackler (53) houdt zich als antropoloo­g al twintig jaar met onderzoek bezig naar halal. In haar boek bestudeert ze vooral ook de economisch­e kant. „Theologisc­h betekent ‘halal’ dat wat geoorloofd is, alles wat de moslim kan doen om God te behagen. Maar het ontstaan van een halalnorm heeft dat veranderd: de moslim moet zich conformere­n aan halal en niet alleen op voedingsge­bied”, doceert ze in haar werkkamer in een non-descripte buitenwijk van het ZuidFranse Aix-en-Provence. „Een traditie”, zegt ze „trek je niet in twijfel. Maar door de geschieden­is van de halalmarkt te beschrijve­n vanuit religieuze, politieke en economisch­e hoek, wilde ik laten zien hoe deze vermeend religieuze traditie in werkelijkh­eid zeer recent is uitgevonde­n.”

Bij die ‘uitvinding’ speelde de Iraanse revolutie, en de strijd om de moslimziel tussen sjiieten en soennieten in SaoediArab­ië, verrassend genoeg een voorname rol.

„Toen Khomeini aan de macht kwam en de Islamitisc­he Republiek Iran instelde, sloot hij de grenzen voor vlees uit niet-moslimland­en omdat dat niet geoorloofd en onrein zou zijn, want geproducee­rd door ongelovige­n. Maar hij kwam er snel achter dat dat schadelijk was voor de binnenland­se economie, vooral voor de stedelijke middenklas­se, en hij veranderde van strategie. Hij stelde halalcontr­oles in bij de westerse industriël­e leverancie­rs van vlees, en stuurde religieuze leiders om de industriël­e slacht te islamisere­n. Zo creëerde hij, al onderhande­lend, een modus operandi: een moslim moet de slacht uitvoeren, het dier moet richting Mekka gedraaid, op die en die manier moet het leegbloede­n en vervolgens spreekt de slachter de tasmiya uit.”

 ??  ?? Peter Vermaas
Peter Vermaas
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands