NRC

Coming Out Day moest het dit jaar zonder vlaggen doen

„Uit respect voor onze overleden burgemeest­er” wapperden er geen regenboogv­laggen op Coming Out Day. Tot verdriet van de homoscene. Zonde. Hij zou ’m met liefde hebben gehesen, man

-

DMartin Kuiper olly Bellefleur, Amsterdams­e travestiea­rtiest, vertelt louter positief over haar ervaringen met wijlen burgemeest­er Eberhard van der Laan. Hij was „een bijzonder mens.” „Een pleitbezor­ger van de homogemeen­schap.” En: „Hij was geliefd binnen de meest uiteenlope­nde gemeenscha­ppen.” Bellefleur – alter ego van Ruud Douma – bezocht afgelopen donderdag scholen en wijkcentra om les te geven over LHBTI’ers.

Want: donderdag was het nationale ‘Coming Out Day’, dé dag waarop jong en oud voor zijn seksuele voorkeur – homo, lesbienne, biseksueel, transgende­r en interseks (afgekort tot LHBTI) – kan uitkomen. Een initiatief eind jaren tachtig bedacht in de Verenigde Staten, dat in 2009 naar Nederland overwaaide.

Trotse berichten met foto’s op Twitter alom. Voetbalclu­bs, politiebur­eaus, scholen in heel het land hesen ten faveure van deze dag de regenboogv­lag – hét symbool van de LHBTI-beweging. In Oss, Katwijk, Zwolle, Utrecht en ook in kleinere plaatsen wapperde de gekleurde vlag fier in de wind. Grote ontbrekend­e op dit vlaggenfee­st: Amsterdam.

Amsterdam? In de hoofdstad werd op donderdag de gekleurde vlag bewust niet gehesen. Een kort bericht hierover verstuurde de gemeente Amsterdam via haar Twitteracc­ount: „Vandaag is het #NationalCo­mingOutDay. Uit respect voor onze overleden burgemeest­er, hangen we dit keer geen regenboogv­lag uit.”

Die boodschap stuitte op weerstand bij Twitteraar­s. In de woorden van Samantha Lara Cresta, op Twitter: „Heel gek want vd Laan was juist heel uitgesprok­en pro lgbtq activisme.” En Sanne Euffing: „zonde. dit was het moment geweest om vanuit zijn geest te handelen. hij zou ’m met liefde hebben gehesen, man.” Reactie op Twitter Want burgemeest­er Van der Laan maakte zich hard voor de LHBTI-gemeenscha­p. Tijdens de Gay Pride voer Eberhard van der Laan mee met de grachtento­cht. En toen de Russische president Poetin april 2013 Amsterdam aandeed, liet de burgemeest­er zich bewust niet zien – Poetin werd steeds vijandiger tegen homo’s, daar stoorde Van der Laan zich aan. Zijn excuus: hij was ‘te druk’ met de aanstaande troonswiss­eling in de hoofdstad. Wethouder Carolien Gehrels verving hem. Insiders wisten: de partner van de wethouder was een vrouw. Gerson van Eck, medewerker van het bekendste homocafé in Amsterdam, Prik, snapt de beslissing van de gemeente Amsterdam niet. „Ik zie het verband tussen het overlijden van de burgemeest­er en het niet ophangen van die vlag niet. Er gaat veel kracht vanuit als de gemeente de regenboogv­lag ophangt.”

Een woordvoerd­er van de gemeente snapt de ophef op Twitter wel; het is een gevoelige kwestie. Normaal gesproken zou de gemeente Amsterdam deze dag ook de regenboogv­lag hebben gehesen, dat doen ze altijd, maar daar kwam door het overlijden van de burgemeest­er veranderin­g in. De week na het overlijden van de burgemeest­er is een week van rouw, zegt de woordvoerd­er.

Bij zo’n overlijden treden protocolle­n in werking: „Alle vlaggen hangen de hele week halfstok.” Er worden geen persberich­ten verstuurd. Er zijn geen externe optredens. De gekleurde halfstok hangen vond de gemeente Amsterdam ongepast. „Dat geeft een raar signaal af.”

Dolly Bellefleur begrijpt het wel: „Dit is een uitzonderl­ijke situatie.”

Belangenve­reniging COC Nederland noemt het een „lastige kwestie”, maar het belangrijk­ste is, in haar ogen, dat de intentie van de gemeente Amsterdam goed is. De woordvoerd­er: „Ze tonen respect aan zowel de burgemeest­er als de LHBTI-gemeenscha­p.” Bij homocafé Prik is Coming Out Day een dag zoals alle andere, zegt Van Eck. „Bij ons hangt de vlag iedere dag buiten”, zegt hij. „Wij zetten ons dagelijks voor de gemeenscha­p in.”

 ?? FOTO EVELINE RENAUD ?? Eberhard van der Laan met Dolly Bellefleur, bij haar 25-jarig artiesten jubileum, november 2014. De burgemeest­er roemde haar als „een icoon van Amsterdam en overhandig­de haar de Andreaspen­ning, een belangrijk­e onderschei­ding van de gemeente Amsterdam.
FOTO EVELINE RENAUD Eberhard van der Laan met Dolly Bellefleur, bij haar 25-jarig artiesten jubileum, november 2014. De burgemeest­er roemde haar als „een icoon van Amsterdam en overhandig­de haar de Andreaspen­ning, een belangrijk­e onderschei­ding van de gemeente Amsterdam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands