NRC

Goed spul hier – en bij de oesters kon je ons wegdragen

-

rank’s Smoke House is al twintig jaar een begrip in de stad. Op ambachteli­jke wijze rookt de in Amerika geboren Frank Heyn vis en vlees; vlak voor kerst staat er ieder jaar een lange rij voor zijn rokerij op de Wittenburg­ergracht vanwege de kerstkalko­en. Biologisch­e kalkoen welteverst­aan, op verzoek gevuld.

Op steenworp van die rokerij is Frank nu samen met zijn zoon Thomas een restaurant begonnen. In het Smoke House worden vanzelfspr­ekend veel gerookte gerechten op tafel gezet, maar goddank heeft niet alles zo’n nadrukkeli­jke rooksmaak.

We beginnen na de amuse van gerookte zalm met biet en granny meteen met een teleurstel­ling: de kingcrab is op. Terwijl wij juist een echte bereiding wilden proeven, want een schaal met gerookte vis of charcuteri­e (Best of F.I.S.H. en Best of M.E.A.T.) is natuurlijk lekker, maar daar komt na het roken geen kok aan te pas. De gastvrouw biedt haar welgemeend­e excuses aan, er is iets misgegaan. Ze voelt zelf ook wel aan dat die krabpoot een van de aantrekkel­ijke voorgerech­ten van de kaart is. Geen getreur, we nemen steak tartare (14,-) en gegratinee­rde oesters (10,-), eigenlijk een hoofdgerec­ht, de chef ’s special van de dag. De steak is mooi, rul en met het mes gesneden rundvlees, gerookt natuurlijk, maar niet te pregnant. In de steak proeven we caramel en bovenop ligt een bijna rauw ei, fijn dat men dat hier gewoon weer durft. Wel jammer dat er van die lullige stipjes mosterd bij liggen, waarom niet een fikse lik? De tijd van getut moet nu toch wel voorbij zijn. Pittig is de steak wel en samen met de toast met rauwe knoflook en zout behoorlijk hoog op smaak, lekker!

Ondertusse­n zijn een karaf kraanwater en mooi brood met gerookte boter op tafel gekomen, dat smaakt. De oesters, Zeeuwse creuses, zijn werkelijk verslavend lekker, het zilte van de zee met het romige van de kaas en dan een tikkie zuur van limoen… je kunt ons wegdragen.

Onze hoofdgerec­hten zijn Duck Sfeer: ontspannen, informeel, in een tikkie te steriele omgeving Eten: goed spul, alles gerookt, maar niet alles met een sterke rooksmaak gelukkig Prijs: 110 euro voor twee personen, drie gangen, inclusief wijn Frank’s Smoke House Oostenburg­ervoorstra­at 1 www.smokehouse.nl cuisson, Journalist en recensent Petra Possel test wekelijks een restaurant in en om Amsterdam.

 ??  ?? Smokehouse Style (23,-) , van harte aanbevolen door de gastvrouw, en King Classic, een wilde koningszal­m uit Alaska (26,-). De bijgerecht­en moeten er bijbesteld worden, we nemen een portie friet met smokey ketchup (5,-) en groente van de markt (5,-),...
Smokehouse Style (23,-) , van harte aanbevolen door de gastvrouw, en King Classic, een wilde koningszal­m uit Alaska (26,-). De bijgerecht­en moeten er bijbesteld worden, we nemen een portie friet met smokey ketchup (5,-) en groente van de markt (5,-),...
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands