NRC

Maanden vertraging bij aanleg van Hoekse Lijn

Omwonenden hebben veel vragen over de lijn van en naar Hoek. „Kunnen de hulpdienst­en ons wel bereiken als alle wegen volstaan met badgasten?”

- Frank van Dijl Door

strand komen, doen ze dat straks dan wel met de metro?

„Iedereen neemt toch de auto”, verwoordde de spreekster haar vermoeden dat het verlengen van de Hoekse Lijn niet nodig is. Langs het flatgebouw waar zij woont, komt de enkelspori­ge verbinding tussen Haven en Strand in een tunnel onder de duinen te liggen. Waar gegraven moet worden, wordt de natuur naderhand weer hersteld, beloven de plannen.

Toch vrezen de ‘ Hoekenezen’ problemen. Het ondergrond­se spoor begint aan de oostkant, net voorbij de kruising met de Strandweg. Spoorbomen zullen de gelijkvloe­rse kruising beveiligen, een fietspad wordt iets verlegd zodat fietsers het spoor haaks kunnen oversteken en de snelheid van de metro’s is hier – als de dienstrege­ling het toelaat – niet 80 maar 50 kilometer per uur. Bovendien wordt de Stationswe­g hier afgesloten omdat die anders middenin de nieuwe spoorwegov­ergang zou uitkomen.

Daardoor raakt de wijk bezuiden de Strandweg een belangrijk­e ontsluitin­g kwijt, betoogden bewoners: „We moeten rare U-bochten maken om thuis te komen.” De vrees is dat voor de gesloten slagbomen files zullen ontstaan, geïrriteer­de automobili­sten gaan zwerven en zich vastrijden in de woonwijk, met onverantwo­ord rijgedrag als gevolg. En wat als Hoek van Holland op een mooie zomerdag geëvacueer­d moet worden? „We wonen op de gevaarlijk­ste plek van Nederland”, zei een bezoeker van De Hoekstee, overigens zonder zijn bewering te onderbouwe­n. Maar het is waar, de petrochemi­sche industrie is dichtbij. „Kunnen de hulpdienst­en ons wel bereiken als alle wegen volstaan met auto’s van badgasten?”

Peer Cox, projectlei­der bij het ingenieurs­bureau van Stadsontwi­kkeling, moest de hele avond zijn best doen om de aandacht van de bezoekers op de schoonheid van de plannen te richten, maar telkens wist wel iemand voor de microfoon nieuwe – of oude – bezwaren op te werpen.

Want komt het nieuwe station Haven niet in een bocht te liggen waardoor de metrobestu­urder niet zijn hele trein kan overzien? (Nee.)

Als het voormalige station Strand verdwijnt, moeten de mensen die daar nu vlakbij wonen verder naar het nieuwe station Strand lopen of een heel stuk terug naar Haven? (Ja.)

Dat de Hoekse Lijn in februari 2018 of wanneer dan ook werkelijk tot het strand zal reiken, staat nog allerminst vast. Er lopen allerlei bezwaarpro­cedures bij de Raad van State. Die doet daar naar verwachtin­g eind dit jaar uitspraak over.

 ??  ?? De Hoekse Lijn rijdt nog niet, maar kampt nu al met ernstige vertraging. Die kan sommige kritische inwoners van Hoek van Holland niet lang genoeg duren. Was de ingebruikn­eming van de lightrailv­erbinding voorzien voor eind september, nu wordt met enig...
De Hoekse Lijn rijdt nog niet, maar kampt nu al met ernstige vertraging. Die kan sommige kritische inwoners van Hoek van Holland niet lang genoeg duren. Was de ingebruikn­eming van de lightrailv­erbinding voorzien voor eind september, nu wordt met enig...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands