NRC

Enkele jihadverda­chten volgden onderwijs aan de islamitisc­he universite­it in Rotterdam. Is de IUR daarom een ‘broeinest van radicalism­e’?

-

eefbaar Rotterdam wil dat de Islamitisc­he Universite­it Rotterdam (IUR) wordt gesloten. De partij doet dat op basis van een wetenschap­pelijk onderzoek naar de achtergron­d van 26 Nederlands­e jihadverda­chten. Volgens Leefbaar hebben vijf van hen aantoonbaa­r banden met de IUR. Dit ‘broeinest van radicalism­e’ vormt een directe bedreiging voor openbare orde en veiligheid, blijkt uit raadsvrage­n van Leefbaar en VVD.

De islamitisc­he universite­it en onderzoeke­rs reageren verbaasd.

De stelling luidt: ‘Leefbaar eist sluiting IUR op basis van foute conclusie’. Ertugul Gokcekuyu, woordvoerd­er IUR: „Het onderzoeks­rapport legt geen enkel verband tussen radicalise­ring en de IUR. Het vermeldt dat 8 van de 26 geradicali­seerde moslimjong­eren hoger onderwijs genoten, van wie drie bij de IUR. Leefbaar en VVD grijpen dit aan om op populistis­che en bijna islamofobe wijze te suggereren dat de IUR een broeinest is van radicalise­ring, maar dat is een foutieve en heel kwalijke ideologisc­he interpreta­tie. Wij deradicali­seren jongeren juist via onderwijs. We bekijken dan ook of we aangifte kunnen doen tegen beide raadsfract­ies.

„Zij vragen zich af wat er wordt gezegd en gepredikt achter ‘de ge- sloten deuren van deze zelfbenoem­de universite­it’, maar een onderwijsi­nstelling kan en mag niet voor veiligheid­sdienst spelen. Daar zijn inlichting­endiensten voor.” Tanya Hoogwerf, raadslid Leefbaar Rotterdam: „Een samenlevin­g die alles doet om radicalise­ring te bestrijden, kan geen onderwijsi­nstelling tolereren die een voedingsbo­dem is voor radicalise­ring en minstens 3 jihadisten voortbrach­t, zoals blijkt uit het onderzoek. De IUR rolt sinds haar oprichting in 1997 van het ene naar het andere schandaal door haatzaaien­de en gewelddadi­ge teksten en oproepen van de rector en de ondermaats­e kwaliteit van het onderwijs. De bevindinge­n in het rapport zijn de spreekwoor­delijke druppel. Omdat Rotterdam niet bevoegd is de IUR te sluiten, verwachten wij hulp van de minister van Onderwijs.” Maarten van Leyenhorst, analist Nederlands Instituut voor Forensisch­e Psychiatri­e en Psychologi­e: „Wij hebben gekeken naar de biografisc­he gegevens van jihadverda­chten om – ten behoeve van risicomana­gement – kennis en inzicht te krijgen in die doelgroep. We distantiër­en ons van de conclusie die Leefbaar en VVD trekken uit ons onderzoek.” Caspar Naber

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands