NRC

‘Eindelijk zicht op de achterdeur van de coffeeshop’

Door de proef met het reguleren van wietteelt komt een eind aan het ‘zwartwasse­n’ in de coffeeshop. „Een doorbraak.”

- Door Doortje Smithuijse­n

Een einde aan de „biAMSTERDA­M. zarre situatie waar we al decenniala­ng in verkeren”. Zo noemt Joachim Helms, Amsterdams­e coffeeshop­eigenaar en voorzitter van de landelijke Bond voor Cannabisde­taillisten (BCD) de proef met gereguleer­de wietteelt die is opgenomen in het deze week gepresente­erde regeerakko­ord. Zes tot tien grote en middelgrot­e gemeenten krijgen bij deze proef de mogelijkhe­id de wietteelt te reguleren. De huidige situatie is dat wiet wel mag worden verkocht in coffeeshop­s, maar dat het telen van wiet nog altijd illegaal is.

Het reguleren van die teelt, zegt Helms, zou zorgen voor een betere situatie voor verkopers – meer zicht op wie wat verkoopt bijvoorbee­ld, en de mogelijkhe­id wiet te testen – én voor een kwalitatie­f beter product in de coffeeshop. Helms: „Nu heeft iemand die wiet koopt geen idee wat er eigenlijk in dat zakje zit.” Als de wietteelt gereguleer­d is, staan de bestanddel­en er gewoon op. „Een stuk duidelijke­r, en veiliger.” Én een extra reden voor de consument om zijn wiet niet op de zwarte markt te gaan kopen, zegt Helms. Extra voordeel, dus. „Want uiteindeli­jk willen we die lui er natuurlijk allemaal uit spelen.”

Niet alleen de coffeeshop­houders zijn blij met de proef. Reinier van Dantzig, fractielei­der van D66, noemt het een „enorme overwinnin­g” en een „doorbraak” dat „dertig jaar na het openen van de voordeur van de coffeeshop nu eindelijk de achterdeur gereguleer­d wordt”. Met name voor de volksgezon­dheid betekent de proef winst, volgens Van Dantzig. „Een half miljoen Nederlande­rs blowen, maar geen van hen weet wat er precies in hun wiet zit.” Niet alleen qua THC is dat belangrijk, vindt de fractielei­der, maar ook als het gaat om zware metalen en pesticiden die eventueel gebruikt zijn bij het telen. Daarnaast is Van Dantzig blij dat nu een eind gemaakt kan worden aan het „zwartwasse­n” van geld in coffeeshop­s. „De coffeeshop­houder moet gewoon omzetbelas­ting betalen, maar pompt ondertusse­n ook geld het criminele circuit in doordat de teler altijd illegaal bezig is.”

Van Dantzig hoopt dat Amsterdam met de proef het voorbeeld kan geven zodat het wetsvoorst­el voor het landelijk reguleren van wietteelt, de zogeheten ‘Wiet Wet’ van D66, aangenomen zal worden door de Eerste Kamer. Ondertusse­n is Amsterdam niet de enige stad waar enthousias­me heerst over de proef: steden als Eindhoven, Tilburg en Breda hebben ook veel interesse.

 ??  ?? Wietplant.
Wietplant.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands