NRC

Ze weigert te oordelen. Weet zij veel wat hen drijft

Lamyae Aharouay zoekt de Gewone Nederlande­r. In deel 2 vindt ze in Arnhem een zzp’er.

-

De Gewone Nederlande­r staat me al op te wachten in de voortuin van haar gewone rijtjeshui­s in Arnhem. Ze heeft een ongewone bos roodoranje krullen. Daar had ze me al voor gewaarschu­wd in haar mail. Daarin schreef ze dat ze na lang nadenken tot de conclusie was gekomen dat ze een ECHTE Gewone Nederlande­r is. Ze heeft een man en twee kinderen, een jongen en een meisje, heel gewoon. Ze woont in een doorzonwon­ing met een hypotheek van 250.000 euro. De gemiddelde hypotheek in Nederland bedraagt 281.000 euro, dus dat is heel gewoon. Achter het huis een tuintje en een schuurtje voor de fietsen. Een gezinsauto, een gewone Toyota. In de zomer gaat de Gewone Nederlande­r kamperen in Frankrijk. Zij is ontslagen tijdens de crisis en nu zzp’er, maar ook aan het solliciter­en naar een vaste baan. In deze tijden ook heel gewoon. Haar man werkt gewoon fulltime bij een non-gouverneme­ntele organisati­e.

We lopen naar binnen. Halletje door, woonkamer in. Een gewoon interieur, eethoek, open keuken, groot bankstel vol kussens. Op de bank zitten de ouders van de Gewone Nederlande­r. In fietskledi­ng, want ze zijn komen fietsen vanuit hun vakantiehu­isje. Zoals vaker als onbekenden elkaar treffen is het even ongemakkel­ijk stil. Haar ouders vertellen dat ze heel veel fietsen, of ze reizen met het openbaar vervoer. Ze bezitten namelijk geen auto, al niet sinds pa ma ontmoette. Een auto is slecht voor het milieu en alle kleine beetjes helpen. Ik hoop vurig dat ze mijn stinkende, lekkende diesel niet hebben zien staan. Ma heeft last van haar knie. Pa begint over de indeling van steden, en dat fietspaden het verliezen van autowegen. De Gewone Nederlande­r rolt op de achtergron­d met haar ogen.

Dan is het tijd om naar de dansles van de dochter te gaan. Ze zit op streetdanc­e in het buurthuis dat best nieuw en vooral erg groot is. De Gewone Nederlande­r en haar kinderen gaan op de fiets, want de kinderen zijn autoziek. Ik overweeg ongezien naar mijn auto te tijgeren na het milieuverh­aal van haar ouders.

Het buurthuis heet Rozet en huisvest ook een bibliothee­k, een café en studieruim­tes. Terwijl de dochter aan het dansen is, zit ik in het café met de Gewone Nederlande­r en haar echtgenoot, die we tegen zijn gekomen in het buurthuis waar hij achter zijn laptop zat te werken. De zoon speelt een spelletje op de telefoon van zijn vader en heeft trek.

De Gewone Nederlande­r zegt dat ze zich bevoorrech­t voelt. Ze heeft een sociaal en financieel vangnet. Toen ze een burn-out kreeg na de geboorte van haar zoon lag ze er even uit. Er kwam geen geld binnen, er ging wel geld uit om behandeld te worden. Ze kon de zorg van de kinderen even niet aan. Haar ouders en schoonoude­rs stonden klaar. De Gewone Nederlande­r beseft dat niet iedereen dat heeft.

Toen het aantal vluchtelin­gen in Nederland in rap tempo toenam en een aantal geplaatst werd in de koepelgeva­ngenis in Arnhem, was ze er meteen bij om te helpen. Ze heeft nog steeds contact met een van de Syrische gezinnen, daar gaat ze maandelijk­s langs. De zoon heeft nog steeds trek. De Gewone Nederlande­r tovert een banaan uit haar tas. De Gewone Nederlande­r en haar Gewone Echtgenoot weten ook niet wat de criteria zijn om Gewoon te zijn. Ik vraag of het een materialis­tische checklist is, gezien de opsomming die ze mailde. Of is het juist een combinatie van eigenschap­pen? Doorzettin­gsvermogen, kansen grijpen, optimisme. We komen er niet uit.

De Gewone Nederlande­r is gewoon heel aardig en empatisch. Zo aardig en empatisch dat ik haar probeer uit te lokken. Wat vindt ze van mensen die onnodig thuis zitten en een uitkering trekken? Wat vindt ze van jeugd die op straat hangt en anderen lastig valt? De Gewone Nederlande­r weigert te oordelen. Weten wij veel wat die mensen daartoe drijft. Chocoladem­elk, latte macchiato’s en water. Haar echtgenoot rekent af. Als ik Arnhem weer uitrijd in mijn stinkende, lekkende auto moet ik even nadenken of de Gewone Nederlande­r eigenlijk niet gewoon veel te naïef is. Ik denk het niet. We mogen in onze handen knijpen als deze Gewone Nederlande­r, die niet boos is maar probeert te begrijpen, definieert wie wij zijn.

Zij heeft een sociaal en financieel vangnet. Dat heeft niet iedereen, weet ze

 ??  ?? Wie Marieke van der Geyn Beroep zzp’er in de kunst- en cultuursec­tor, Arnhem
Wie Marieke van der Geyn Beroep zzp’er in de kunst- en cultuursec­tor, Arnhem

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands