NRC

Omtzigt (CDA) liet nepgetuige twijfel zaaien over MH17

Op een bijeenkoms­t over de MH17-ramp met nabestaand­en liet Kamerlid Pieter Omtzigt een nepgetuige een door hem opgestelde tekst uitspreken.

- Door onze redacteure­n Wilmer Heck en Andreas Kouwenhove­n

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) heeft een nepgetuige van vliegramp MH17 twijfel laten zaaien over de toedracht van de ramp in een zaal vol nabestaand­en. De tekst die de getuige uitsprak, was van tevoren opgesteld door het Kamerlid. Dat blijkt uit sms-verkeer en geluidsopn­ames waarover NRC beschikt.

De getuige trad op in een bijeenkoms­t in mei dit jaar op de Vrije Universite­it in Amsterdam over strafvervo­lging van de daders. Omtzigt regelde bij de organisati­e spreektijd voor een afgewezen Oekraïense asielzoeke­r die verklaarde dat hij andere vliegtuige­n in de lucht had gezien toen de MH17 neerstortt­e. Deze theorie komt uit Rusland, waar na de ramp werd gesuggeree­rd dat het vliegtuig is neergescho­ten door een Oekraïense straaljage­r.

De Onderzoeks­raad voor Veiligheid en het OM hebben vastgestel­d dat de MH17 is neergehaal­d door een Russische Boek-ra- ket en sluiten uit dat er andere vliegtuige­n in de buurt waren.

Voor de bijeenkoms­t sprak Omtzigt uitgebreid met de Oekraïner. Op basis daarvan stelde hij een sms op met „kernpunten” die de tolk namens de Oekraïner bij de lezing moest uitspreken. In de voorafgaan­de ontmoeting met Omtzigt vertelde de man dat hij al gehoord was door het Nederlands­e onderzoeks­team en dat zij via Duitse autoriteit­en al beschikten over een rapport met zijn getuigenis. Toch wekte Omtzigt bij de bijeenkoms­t de indruk dat de Oekraïener nog niet was gehoord. Daarnaast verbleef de man op de dag van de ramp elders in Oekraïne, alleen zijn vrouw zou het hebben gezien. Omtzigt schreef in de tekst die de man moest uitspreken dat hij zelf het vliegtuig zag neerstorte­n.

Een filmpje van het optreden van de Oekraïener leidde op internet tot woedende reacties van mensen die stelden dat een belangrijk­e getuige van de MH17ramp niet was gehoord.

In een reactie zegt Omtzigt dat hem niet duidelijk was of de man in Nederland al was gehoord en of de verklaring uit Duitsland wel bij het onderzoeks­team was aangekomen. Ook zegt hij tijdens het voorgespre­k niet te hebben begrepen dat de man zelf geen ooggetuige was.

Aan het eind van de bijeenkoms­t op de Vrije Universite­it Amsterdam staat een man in het publiek op. Het wordt stil in de collegezaa­l die in mei 2017 is gevuld met nabestaand­en van de MH17-ramp. „Goedendag, mijn naam is Alexandr,” zegt hij in het Russisch, „mijn vraag wordt door een tolk gesteld.”

De nabestaand­en dachten dat zij deze avond een lezing zouden bijwonen over de vervolging van de verantwoor­delijken van de vliegtuigr­amp. Nu blijkt opeens dat er iemand in de zaal zit die zegt dat hij het vliegtuig met hun geliefden heeft zien neerstorte­n.

Via zijn tolk, die naast hem staat, vertelt Alexandr, uit Oost-Oekraïne, dat hij belangrijk­e informatie heeft over de

Mist rond het onderzoek

Over de toedracht van de MH17-ramp bestaat bij justitie, bij de regering, bij veel deskundige­n en bij nagenoeg alle nabestaand­en geen twijfel: het vliegtuig werd vanuit Oekraïens rebellenge­bied neergehaal­d door een Boek-raket uit Rusland. Piet Ploeg nabestaand­e ramp met MH17 Zowel de Onderzoeks­raad voor Veiligheid als het Joint Investigat­ion Team (JIT) – een onderzoeks­team van Australië, België, Maleisië, Nederland en Oekraïne – kwam tot die conclusie op basis van vele bewijzen zoals radargegev­ens, satellietf­oto’s, getuigenve­rklaringen en raketscher­ven in de lichamen van slachtoffe­rs.

Toch wordt drie jaar na de MH17-ramp op sociale media druk gespeculee­rd over andere oorzaken. De meeste van deze theorieën worden gevoed door Rusland, dat volgens geheime dienst AIVD desinforma­tie verspreidt over het onderzoek naar de ramp. Aangenomen wordt dat Rusland dit doet om de betrouwbaa­rheid van het onderzoek te ondergrave­n en zo haar verantwoor­delijkheid bij de ramp te ontlopen. CDA-leider Sybrand Buma waarschuwd­e afgelopen weekend nog dat Nederland „niet naïef” moet zijn over Russische desinforma­tie en vroeg het kabinet om nieuwe maatregele­n.

Het verhaal dat er kort voor de crash andere vliegtuige­n in de lucht waren, werd na de ramp geopperd door het Russische ministerie van Defensie. Vervolgens verschenen in Russische media verhalen over een Oekraïense straaljage­r die de MH17 zou hebben neergehaal­d. Hoewel uit onderzoek blijkt dat in de omgeving van de MH17 geen andere vliegtuige­n waren, en Rusland inmiddels zelf radarbeeld­en heeft vrijgegeve­n die dit ondersteun­en, wordt de theorie nog altijd gevoed door ooggetuige­n die her en der opduiken met claims dat zij andere vliegtuige­n hebben gezien bij de MH17 – en zo bijdragen aan mist rond het onderzoek.

Zo ook op de nabestaand­enbijeenko­mst op de VU. De Oekraïense ooggetuige was meegenomen door Jeroen van Rijsbergen, een 34-jarige Amsterdamm­er die als hobby de MH17-ramp onderzoekt. Van Rijsbergen is al jaren gefascinee­rd door Rusland. Als het land na de crash wordt aangewezen als schuldige, kan Van Rijsbergen dat niet geloven en gaat hij zelfstandi­g via internet op zoek naar Oekraïener­s uit het rampgebied. Zo komt hij in contact met Alexandr A., inwoner van een dorpje waar een deel van de Boeing neerkwam. Volgens Alexandr kwam dat niet door een Boek-raket. Die raket zou niemand uit zijn dorp hebben gezien. Wél zouden er onbekende vliegtuige­n zijn waargenome­n op de dag van de ramp.

Maar zijn verhaal rammelt. Alexandr is geen ooggetuige te noemen: op het moment van de crash verbleef hij elders in Oekraïne. Alleen zijn vrouw zou erbij zijn geweest – maar die wil niet praten. Uit het vonnis van zijn Nederlands­e asielzaak blijkt bovendien dat Alexandr door Oekraïense autoriteit­en al langer wordt verdacht van betrokkenh­eid bij pro-Russische strijdgroe­pen, die vanuit zijn bedrijfspa­nd zouden opereren. Toch hecht Van Rijsbergen waarde aan Alexandrs verhaal. Hij mailt het aan Pieter Omtzigt.

Café Weltschmer­z

De CDA-politicus heeft zich dan al geruime tijd vastgebete­n in het MH17-dossier. Met kritische vragen over de wijze waarop het kabinet met de ramp is omgegaan, heeft hij naam gemaakt als onafhankel­ijk opererend Kamerlid dat er alles aan doet de onderste steen boven te krijgen. Het leverde hem een verkiezing op tot beste Kamerlid van 2014, lofprijzin­gen op weblogs en een vierde plek op de CDA-kandidaten­lijst in 2017. In 2012 was hij door de partij nog op een onverkiesb­are plek gezet, maar op eigen kracht via voorkeurss­temmen in de Kamer gekomen.

Er is ook kritiek op zijn opereren. In zijn optredens roept Omtzigt het beeld op van grove misstanden bij het onderzoek naar de ramp. Zo suggereerd­e hij in maart tegenover online interviewk­anaal Café Weltschmer­z ten onrechte dat er iets niet in de haak zou zijn met de autopsies op de lichamen. Omtzigts argwanende houding leverde hem dit voorjaar een reprimande op van premier Rutte, die hem verweet „een politiek nummertje” te ma-

 ??  ?? ramp. Toen de MH17 neerstortt­e, zag hij namelijk ándere vliegtuige­n in de lucht. Die waarneming staat haaks op bevindinge­n van het internatio­nale onderzoek naar de ramp. De onderzoeke­rs weigeren hem te erkennen als getuige en als asielzoeke­r, klaagt...
ramp. Toen de MH17 neerstortt­e, zag hij namelijk ándere vliegtuige­n in de lucht. Die waarneming staat haaks op bevindinge­n van het internatio­nale onderzoek naar de ramp. De onderzoeke­rs weigeren hem te erkennen als getuige en als asielzoeke­r, klaagt...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands