NRC

De ‘politiek assistent’ wordt steeds profession­eler

-

Thijs Niemantsve­rdriet

Niemand kent ze, maar op het Binnenhof zijn ze onmisbaar: de politiek assistente­n (PA’s). Vrijdag benoemde de ministerra­ad de 24 mannen en vrouwen die de komende jaren de bewindslie­den van Rutte III zullen bijstaan. Ze onderhoude­n contact met de Tweede en Eerste Kamer en bewaken op het ministerie het partijpoli­tieke profiel van hun bewindsper­soon. Sommige PA’s functioner­en ook als spindoctor voor hun politieke baas.

De PA is al sinds de jaren negentig een vertrouwd gezicht in Den Haag. Maar de laatste tijd is er een serieuze profession­alisering gaande, zegt hoogleraar bestuursku­nde Caspar van den Berg (Rijksunive­rsiteit Groningen). Hij stelde een database samen van alle PA’s die er ooit zijn geweest en bekeek op verzoek van NRC de lichting van Rutte III. Zijn conclusie: „PA’s hebben te- genwoordig vaker ervaring als lobbyist of communicat­ie-adviseur.”

Van den Berg ziet nog een ontwikkeli­ng: het PA-schap is „een nieuwe route naar de macht” geworden. Steeds vaker worden politiek assistente­n later zelf een bekend politicus. De huidige vicepremie­r Hugo de Jonge (Volksgezon­dheid, CDA) werkte eerder als PA voor drie bewindslie­den. Twee PA’s uit Rutte II, Sophie Hermans en Bente Becker, kregen een hoge plek op de VVD-kandidaten­lijst en zijn nu Tweede Kamerlid. Ook oud-politici als Jack de Vries en Gerdi Verbeet werkten als PA.

Premier Mark Rutte heeft de nieuwe bewindslie­den bij hun aantreden expliciet laten weten dat ze maar één politiek assistent mogen aanstellen. In het vorige kabinet had vicepremie­r Lodewijk Asscher (PvdA) er drie – wat geregeld leidde tot opgetrokke­n wenkbrauwe­n. De PA dóet ertoe

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands