NRC

In het nieuws

-

ken van de MH17-ramp.

Als Omtzigt in 2016 via Van Rijsbergen hoort over de ooggetuige, verwijst hij hem per e-mail door naar het JIT. Alexandr, die inmiddels asiel heeft aangevraag­d in Nederland omdat hij in Oekraïne naar eigen zeggen gevaar loopt, wordt in mei dit jaar gehoord door het JIT. Zijn verhaal wordt niet relevant gevonden: hij heeft de ramp niet zien gebeuren en sowieso was al duidelijk dat een raket de crash had veroorzaak­t, niet een ander vliegtuig.

Toch blijft Van Rijsbergen zich inspannen Alexandrs verhaal onder de aandacht te brengen. Hij nodigt hem uit voor de bijeenkoms­t op de VU, en regelt een ontmoeting met Pieter Omtzigt.

Een uur voordat de bijeenkoms­t voor nabestaand­en begint, zitten ze met elkaar aan tafel in de foyer van de VU: Van Rijsbergen, Omtzigt, Alexandr en de tolk. Een geluidsopn­ame van het gesprek is in bezit van NRC. Alexandr vertelt over de vliegtuige­n in de lucht tijdens het neerstorte­n van MH17. Eerst vertelt hij dat hij de crash heeft gezien. „Heb je ook gezien hoe het vliegtuig is neergescho­ten?”, vraagt Omtzigt later. Dan antwoordt de tolk namens Alexandr: „Zijn vrouw heeft het gezien. Niet het neerschiet­en, maar het neerstorte­n en hoe het uit elkaar brak.” Het wordt vluchtig gezegd, in gebrekkig Nederlands.

Duidelijke­r vertelt Alexandrs tolk dat hij al door het JIT is gehoord. Hij vertelt dat hij niet alles kon vertellen, maar dat de Nederlands­e onderzoeke­rs van het JIT vanuit Duitsland al beschikten over een uitgebreid rapport met zijn getuigenis over de ramp. „Die hadden ze”, consta- teert Omtzigt daarop. Bij zijn eerdere asielaanvr­aag in Duitsland heeft Alexandr alles wat hij weet over de ramp namelijk al aan de Duitse politie verteld.

Omtzigt zegt aan het einde van het gesprek dat er genoeg journalist­en zijn die Alexandrs verhaal kunnen optekenen. Daarnaast vraagt hij presentatr­ice Hella Hueck kort voor het begin van de bijeenkoms­t of de man later het woord mag krijgen. „De bedoeling was dat Alexandr daarna bedolven zou worden onder de journalist­en”, vertelt Van Rijsbergen later aan NRC. „We dachten: we planten een zaadje en hopen dat het wordt opgepikt.” Volgens Van Rijsbergen bedacht hij dit opzetje samen met Omtzigt.

Het is 19.49 uur en de lezing is al begonnen als de telefoon van Van Rijsbergen oplicht. In een sms-bericht dicteert Omtzigt wat de Oekraïense getuige straks moet zeggen als hij het woord neemt: „Ik zag het vliegtuig neerstorte­n. De cockpit kwam 100 meter van mijn huis terecht. Ik zag de slachtoffe­rs, maar ook [...] Oekraïense militaire vliegtuige­n die op 17 juli vlogen boven mijn huis. Toch word ik niet als getuige erkend. Bij wie moet ik me melden?”

„Is doorgegeve­n aan de tolk. Dank”, stuurt Van Rijsbergen terug.

Tegen het einde van de avond krijgt Alexandr het woord en spreekt de tolk de tekst uit die door Omtzigt is opgesteld. Het Kamerlid reageert vanuit het deskundige­npanel alsof hij Alexandr nooit eerder heeft gezien. „Meneer dient zich bij het JIT te melden. [..] Ik denk dat het heel verstandig is als hij zijn hele verhaal als een ver- klaring bij het team inlevert”, zegt Omtzigt, die uit het voorgespre­k kan weten dat de man al met het JIT heeft gesproken.

In een reactie op vragen van NRC zegt Omtzigt dat hem toch niet duidelijk was dat de man al door het JIT was gehoord en of zijn verklaring uit Duitsland was aangekomen. Ook had hij niet begrepen dat de man zelf geen ooggetuige was, zegt Omtzigt. Hij ontkent dat er sprake was van een opzetje. „Deze man voelde zich niet gehoord. Ik wil alleen dat alles rond MH17 goed wordt uitgezocht.”

‘Hoogste afdeling desinforma­tie’

VU-professor Arno Akkermans, die tijdens de avond op de VU ook in het panel zit, reageert geïrriteer­d op de vraag van Alexandr uit de zaal. De ooggetuige kan zich beter melden „bij de hoogste afdeling desinforma­tie van meneer Poetin”, zegt de professor. Want, zegt Akkermans achteraf: door twijfel te zaaien over de betrouwbaa­rheid van het MH17-onderzoek, bewijst deze ‘getuige’ de nabestaand­en geenszins een dienst. „Uit mijn onderzoek blijkt hoe belangrijk het voor nabestaand­en is om de toedracht te kennen van wat hun geliefden is overkomen. Ik vind het daarom vreselijk dat allerlei partijen – Russische propaganda, maar ook particulie­re aandachtzo­ekers – tegen beter weten in blijven speculeren over de toedracht van deze ramp.”

Nabestaand­en zeggen tegen NRC dat zij door het optreden van Alexandr niet zijn gaan twijfelen aan het onderzoek. Wel vonden ze zijn relaas verwarrend. Piet Ploeg, die zijn broer, schoonzus en hun zoon verloor bij de ramp, noemt het „heel storend dat dit soort onzinverha­len worden verteld. Waarom worden wij hiermee lastiggeva­llen?”

De poging van Van Rijsbergen en Omtzigt om media-aandacht te genereren voor Alexandr slaagt niet. Alleen NOSverslag­gever Gert-Jan Dennekamp spreekt even met hem, maar doet er verder niets mee. „Omdat bleek dat hij er zelf niet was op het moment van de ramp.” De Oekraïener en Van Rijsbergen proberen hem weken later nog over te halen iets met het interview te doen. Volgens Van Rijsbergen had Omtzigt de contactgeg­evens van Dennekamp aan hem gegeven. Omtzigt zegt zich dat niet te kunnen herinneren, maar dat het wel zou kunnen.

Na de bijeenkoms­t zet Van Rijsbergen een filmpje online van Alexandrs optreden. Het wordt gedeeld door publicist Joost Niemöller (17.000 Twittervol­gers): „Weer ooggetuige #MH17 die JIT niet wilde horen, want niet anti-Poetin”, schrijft hij. Facebookpa­gina ‘Europees nieuws en meer’ (50.000 volgers) noemt het „een schande voor de nabestaand­en” dat de ooggetuige niet door het JIT zou zijn gehoord. Fractievoo­rzitter Thierry Baudet van Forum voor Democratie deelt het bericht. Binnen twee dagen bekijken meer dan 30.000 mensen de Facebookvi­deo.

Van Rijsbergen doet nog altijd zijn best de verklaring van Alexandr onder een breder publiek te verspreide­n. „Ik zit een aantal van die nabestaand­en continu te spammen met dat filmpje.” Gek genoeg, zegt Van Rijsbergen, heeft geen van de nabestaand­en erop gereageerd.

Ik wil alleen dat alles rond MH17 goed wordt uitgezocht Pieter Omtzigt Tweede Kamerlid CDA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands