NRC

Als zelfs ‘liegen tot je doodvalt’ is geoorloofd om bedrijven te helpen Deze week:

Als iemand ervaring heeft met gevoelige dossiers over heimelijke steun aan grote bedrijven is het Gerrit Zalm, de informateu­r van Rutte III

-

als zelfs ‘liegen tot je doodvalt’ geoorloofd is om Nederlands­e multinatio­nals te helpen. het cadeau van Rutte III voor de linkse samenwerki­ng. openheid, onder druk was gezet onderzoek naar geheime steunopera­ties aan Nederlands­e multinatio­nals niet te publiceren. Het leidde uiteindeli­jk tot een afgeslankt rapport.

Het bleek te gaan om een fiscale constructi­e, een zogenoemde sale-lease-back van technologi­sche kennis – ‘technoleas­e’ – waarmee in 1993 Philips en een jaar later Fokker van de ondergang was gered. In het geval van Fokker een tijdelijk voordeel: het ging in 1996 alsnog failliet.

Met toenmalig NRC-collega Cees Banning kreeg ik documenten in bezit die de Rekenkamer ongepublic­eerd moest laten, en na een reeks artikelen volgde een beperkt onderzoek van de Kamer.

Belastinga­mbtenaren hadden zich tegen de constructi­e verzet omdat die te duur zou zijn – hun berekening­en wezen op miljardenv­erliezen voor de staat. Politici, onder wie eerst premier Lubbers en opvolger Kok, overrulede­n de ambtenaren, hoewel kabinetsle­den de zorgen van de ambtenaren bleken te hebben gedeeld.

De ministers Zalm en Wijers (Economisch­e Zaken) – nu beide commissari­s bij Shell – moesten de zaak verdedigen, in de Kamer en bij de Europese Commissie, en hielden het erop dat de berekening­en van de belastinga­mbtenaren onjuist waren: technoleas­e was geen staatssteu­n, zeiden ze – het kostte niets.

We vroegen uitleg bij wijlen Frans Rutten, decennia de hoogste ambtelijke baas op EZ en in die rol de ontdekker van Gerrit Zalm. Hij begreep zijn vroegere leerling wel. Had Zalm in Brussel beaamd dat Philips en Fokker inderdaad heimelijk honderden miljoenen toegestopt kregen, dan was Nederland zwaar beboet.

„Gerrit”, zei Rutten, „kon maar één ding doen: liegen tot-ie doodvalt.”

Het eindresult­aat was verbluffen­d – de Kamer en de Europese Commissie geloofden Zalm. En de geschieden­is zou daar zijn geëindigd, als de wetenschap vorig najaar zijn werk niet had gedaan.

Een onderzoeks­groep van Tilburg University, geleid door hoogleraar belastingr­echt Peter Essers, concludeer­de dat de staat wel degelijk heimelijk steun aan Philips en Fokker gaf, en dat opeenvolge­nde kabinetten de Kamer hierover „eenzijdig en onvolledig hebben geïnformee­rd”. Detail: Essers was tot medio 2015 Eerste Kamerlid voor het CDA.

De moraal: (Nederlands­e) bedrijven stiekem steunen, en die steun aan Brussel onthouden, komt in de beste Haagse kringen voor. In die context is het interessan­t dat Klaver vrijdag een brief aan de Euro- pese Commissie schreef waarin afschaffin­g van de dividendbe­lasting wordt afgezet tegen het streven naar minder belastingc­oncurrenti­e binnen de EU.

Dit laatste heeft natuurlijk alles te maken met vestigings­beleid – de motor achter de fiscaal gunstige behandelin­g voor veel multinatio­nals.

Ook hier weet Zalm alles van: toen Shell in 2004 werd getroffen door een boekhoudsc­handaal, waarbij het zijn oliereserv­es te mooi voorstelde, maakte ik met toenmalig NRC-collega Heleen de Graaf maanden studie van de bedrijfscu­ltuur die tot het schandaal leidde.

Als sluitstuk voerde Shell intern debat over een nieuwe structuur: het bedrijf overwoog zijn hoofdkanto­or te verplaatse­n van Den Haag naar het Verenigd Koninkrijk – en ik zag met eigen ogen hoe groot de angst daarvoor was in de top van Financiën, met Zalm als minister.

Zo bezien was de toezegging destijds om de dividendbe­lasting op termijn af te schaffen – die Rutte III nu inlost – echt zo vreemd niet: de eventuele verhuizing van het Shell-hoofdkanto­or werd destijds gevreesd als een daverende klap voor de nationale economie.

Deze twee zaken laten zien hoe complex de discussie is. Onze traditie van economisch nationalis­me past niet bij de Europese regels, waarin individuel­e steun aan bedrijven verboden is. De concurrent­ie met omringende economieën vergt dat we fiscaal toeschiete­lijk zijn voor Nederlands­e én niet-Nederlands­e multinatio­nals – omdat de grote jongens anders bij de buren intrekken.

Anders gezegd: ja – Nederland geeft bedrijven al decennia gunstige regelingen, fiscaal en anderszins, omdat het als klein land concurreer­t met grotere buurlanden; en ja – dat kunnen we niet openlijk doen, anders lukt het niet.

Maar dit soort complicati­es zijn niet erg geschikt voor Kamerdebat­ten – en dat is helaas voor Rutte III het métier waar deze discussie nu wordt uitgevocht­en.

Van een betrokkene bij de onderhande­lingen begreep ik deze week dat het inderdaad Rutte zelf was die de afschaffin­g van de dividendbe­lasting bij de onderhande­lingen inbracht. Het maakt hem, ook komende week, kwetsbaar voor het verwijt van te innige relaties met multinatio­nals – houders van dubbele paspoorten waarmee de gewone Nederlande­r geen affiniteit heeft.

Intussen is de linkse oppositie veel beter voorbereid aan het gevecht begonnen dan de rechtse. Links draagt bokshandsc­hoenen, rechts de kapotte winterwant­en van vorig jaar.

Het laat ook zien dat identiteit­spolitiek eenvoudige­r is dan vaak wordt gedacht. Na de campagne dachten velen dat vooral culturele thema’s daarvoor geschikt zijn.

Maar identiteit – zie het maatschapp­elijke debat – wordt vooral gevormd door afkeer van anderen. En nu links zo’n helder thema van Rutte III aangereikt heeft gekregen om zich tegen het nieuwe kabinet af te zetten, verkeert het ineens in een verrassend sterke uitgangspo­sitie.

 ??  ?? et verhaal van de week was natuurlijk dat linkse samenwerki­ng, de ineffectie­fste samenwerki­ng aller tijden, ineens blijkt te werken – en nog goed ook.
Decennia maakten linkse partijkops­tukken er zich enorm druk over. Congressen werden belegd. Bundels...
et verhaal van de week was natuurlijk dat linkse samenwerki­ng, de ineffectie­fste samenwerki­ng aller tijden, ineens blijkt te werken – en nog goed ook. Decennia maakten linkse partijkops­tukken er zich enorm druk over. Congressen werden belegd. Bundels...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands