NRC

Mestfraude­urs kun je alleen op heterdaad betrappen

-

onderzoek (‘65 procent van de mestbedrij­ven is veroordeel­d, beboet of verdacht’) voorlegt aan Cumela, noemt Hans Verkerk, de secretaris van de sectie meststoffe­ndistribut­ie, dit „behoorlijk schokkend”.

Hij was erbij toen Nielen zijn betoog hield in Nijkerk. „Nielen heeft indruk gemaakt met zijn ideeën over hoe we dit achter ons kunnen laten. Daar gaan we ook iets aan doen. We nemen contact op met een bureau voor gedragsver­andering. Ook moet de fraude minder profijte- lijk worden. En het helpt als de NVWA meer controleer­t. Als ik bijvoorbee­ld de exportcijf­ers van de varkensmes­t richting België analyseer, houd ik er rekening mee dat met de helft van die meststroom is geknoeid.”

Ook bestuursle­den van Cumela gingen in de fout. Begin oktober was er bijvoorbee­ld een inval bij mestbedrij­f Arts in Stevensbee­k. De financieel directeur van dat bedrijf is bestuursli­d. „Wij hebben haar gevraagd om tijdelijk terug te treden”, reageert Verkerk.

Twee andere bestuursle­den, John Hendriks en Joop van Leijsen, zijn meermaals beboet door de NVWA, blijkt uit onderzoek van NRC. De rechter veroordeel­de Van Leijsen dit jaar tot een boete van 45.000 euro. Verkerk wist daar niet van, zegt hij. Cumela heeft geen regels voor het melden van boetes en veroordeli­ngen. „Daarom wordt nu gepraat over een gedragscod­e.”

Waar Verkerk wel van weet, is de centrale rol van het kantoor van Frank Bergs in Heythuysen. Hij krijgt daar veel informatie over vanuit de sector. „Over hoe ze boeren vertellen hoe je op papier mest afvoert, terwijl die in werkelijkh­eid niet weg gaat.” Zowel de varkenssec­tor als de mestsector zou zich, zegt hij, „achter de oren moeten krabben” of ze dit bedrijf hun boekhoudin­g wel willen laten oplossen. „Want dat oplossen is natuurlijk geen oplossen. Het is gewoon fraude.” Reageren? onderzoek@nrc.nl

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands