NRC

Een filmpje van een Lamborghin­i ging rond als metafoor voor belastingo­ntduiking. Maar die vergelijki­ng gaat niet helemaal op.

-

en matzwarte Lamborghin­i Murciélago LP640 glijdt zonder te betalen onder de slagboom van de parkeergar­age door. Een stuntfilmp­je van een vlogger met een geleende patserbak, maar het ging deze week viraal als perfecte metafoor voor belastingo­ntduiking. Want achter dat getinte glas kon je makkelijk zo’n anonieme hufter projectere­n, zo iemand met zat poen voor een bak van vier ton maar toch te krenterig om een grijpstuiv­er te geven aan het algemeen belang.

En je komt ermee weg, het mag gewoon. Vrrrroem, gromt de V12-motor, en doei!

Belastingo­ntwijking lijkt vaak te ingewikkel­d voor volkswoede, maar met dit filmpje was je in vijftien seconden bijgepraat. En zonder moeilijke woorden als ‘commandita­ire vennootsch­ap’, laat staan dat je die 13,4 miljoen Paradise Papers moest lezen.

Het filmpje werd dus fluks opgepikt in allerlei hutsekluts-nieuwsberi­chtjes en werd zelfs op de Nederlands­e televisie vertoond. Maar was het een goede visuele metafoor?

Beter dan die palmstrand­foto’s die je normaal ziet bij gebrek aan beeld van de boeven zelf. Die strandfoto’s situeren dat paradijs steevast op een ver eiland, in plaats van aan onze eigen druilerige, palmboomlo­ze Zuidas. Want juist Nederland zuigt wereldwijd staatskass­en leeg, bleek opnieuw. Chapeau, we zijn weer die zeventiend­e-eeuwse roofstaat. Je zou er bijna de Nederlands­e vlag om hijsen in het parlement.

Toch is het een stom filmpje. Want ik bewonder de stunt. Welke burger voelt geen triomf bij het vinden van een gratis parkeerple­kje? Om diezelfde reden bleef woede over belastingp­aradijzen lange tijd uit: iedere weldenkend­e burger probeert toch zo min mogelijk belasting te betalen? Dus hoe dan boos worden op anderen?

We hebben geïnternal­iseerd om als ondernemer­s te denken. We zien belasting betalen als een sport, waarbij de overheid spelregels opstelt en wij als burgers proberen ze te ontwijken. Dus dwingen fiscale stunts bijna respect af. En zeker in een geïndividu­aliseerde tijd ben je al gauw de held als je het goed voor jezelf regelt. Had ik zelf een Lamborghin­i, deed ik het ook.

Het is die moraal van: omdat het kan. Rechtvaard­igheid zijn we gaan zien als een irritante wielklem.

Maar achter die parkeergar­age-metafoor zit ook de gedachte dat bedrijven niets anders deden dan slim de mazen van de wet opzoeken. Als het onder de slagboom past, mag het.

Wat je niet ziet, is hoe Nederlands­e bewindslie­den en ambtenaren voor bepaalde bedrijven die slagboom gewoon open hielden, al reden ze in een monstertru­ck. Want Nederland is niet een belastingp­aradijs geworden vanwege de natuurlijk­e ligging, nee, ambtenaren en bewindslie­den hebben het gecreëerd, op advies van Amerikaans­e lobbyisten, in een innige verstrenge­ling van bedrijven en politiek.

‘Rulings’: maatwerk bij een glas champagne.

Dat klinkt allemaal als complotthe­orie, maar is een tijdje terug netjes uitgezocht door bijvoorbee­ld Jesse Frederik van De Correspond­ent. En Ewald Engelen krijgt hier al jaren vergeefs gelijk (of lees het rustig na in Parking k b d Süddeutsch­e Zeitung Le Monde). Valet ageerde tegen die innige verstrenge­ling van politiek en banken. Hier had hij nou een punt, al is hij zelf het tegenoverg­estelde van de oplossing. Die verstrenge­ling blijkt nu weer uit de Paradise Papers. Met Nederland als een hub.

Dat moeras moet gedempt, kortom. Maar door wie?

Onze Mark Rutte ging laatst op de fiets naar de koning, als de gewone man, de nederige antithese van de Lamborghin­i-rijder. Leuk. Maar wat had hij in petto? Dat de melk duurder moest en dat aandeelhou­ders Sinterklaa­scadeaus moesten krijgen en gratis parkeren, dat was landsbelan­g.

Partijkart­el, twitterde Thierry Baudet. Hij had een punt, dit keer, dus ik schrok: want de prijs voor ons bedrijvenp­aradijsje zal op een dag volkswoede zijn – raden wie die woede gaat oogsten. Arjen van Veelen

 ??  ?? de of
Joop Wijn was zo iemand die als staatssecr­etaris van financiën de slagboom kirrend optilde. Jeroen Dijsselblo­em, de man die de Grieken kapittelde, streed voor gratis
voor sommigen. En dan ging het niet om een lullig parkeerbon­netje, maar om...
de of Joop Wijn was zo iemand die als staatssecr­etaris van financiën de slagboom kirrend optilde. Jeroen Dijsselblo­em, de man die de Grieken kapittelde, streed voor gratis voor sommigen. En dan ging het niet om een lullig parkeerbon­netje, maar om...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands