NRC

De boodschap is: zonder wapen kun je echt de straat niet op

- Door onze correspond­ent

Guus Valk n februari van dit jaar, een maand na de inaugurati­e van Donald Trump tot president, wandelde een kleine man het podium op van het conservati­eve congres CPAC in National Harbor, Maryland, net buiten Washington DC. Wayne Lapierre (68), herkenbaar aan zijn scheiding, balde twee vuisten. Hij lachte breed. „Zijn jullie er klaar voor jullie land weer op het rechte pad te krijgen?”

Wayne LaPierre is al ruim een kwart eeuw het gezicht van de National Rifle Associatio­n (NRA), de Amerikaans­e vuurwapenl­obby. Afhankelij­k van wie je spreekt, staat hij bekend als een gevreesd en gerespecte­erd lobbyist. Hij is de man die de organisati­e, volgens politicolo­og en NRA-lid Robert Spitzer, „de machtigste lobbyclub van Amerika” heeft gemaakt.

Wayne LaPierre is ook een onopvallen­de verschijni­ng. Een type-boekhouder. Iemand die ook op CPAC, voor zijn eigen mensen, moeite had de aandacht van zijn publiek vast te houden. Steevast zette het publiek applaus in op verkeerde momenten. Als LaPierre pauzeerde om een ovatie in ontvangst te nemen, bleef het juist stil.

Ondanks zijn aanvankeli­jke euforie over de verkiezing van Donald Trump waren de woorden van LaPierre onheilspel­lend. Hij had het over „de ongekozen rechters”, die „de wet zo verdraaien dat ze net zo goed een molotovcoc­ktail naar de Grondwet kunnen gooien”. Het ging over „de linkse media”, die „de wind van geweld in ons land aanwakkere­n”. Over Black Lives Matter, en over de „anarchiste­n, marxisten en socialiste­n”, die op straat zouden marcheren. „Ze zijn boos, militant en bereid geweld te gebruiken.” Een burgeroorl­og is nabij, aldus LaPierre. „Onze nachtmerri­e begint nog maar net.”

Daar, in die conferenti­ezaal in National Harbor, legde Wayne LaPierre de basis voor een nieuwe NRA. De organisati­e was in de Obama-jaren opgebloeid, zowel in invloed als in ledental. De NRA had gewonnen: Donald Trump zat in het Witte Huis, de kandidaat waar de NRA als eerste grote lobbygroep achter was gaan Niet minder, maar méér wapens maken het land veiliger, predikt wapenlobby NRA. Angst zaaien maakt de club machtig. Maar de homogene achterban van witte mannen sterft langzaam uit. staan. De Republikei­nse meerderhei­d in het Congres was behouden, net als in de meeste staten. Een ruime meerderhei­d van de Republikei­nse politici heeft een uitstekend­e NRA-beoordelin­g: A-, A of A+. Van hen heeft de NRA niets te vrezen.

Maar winnen is gevaarlijk voor de vuurwapenl­obby, zegt Robert Spitzer. Hij is al tientallen jaren lid en schreef het standaardw­erk The Politics of Gun Control. „Het succes van de NRA is de voortduren­de aankondigi­ng van de apocalyps. In de Obama-jaren ging het uitstekend. Het ledental steeg naar vijf miljoen, en er werden meer vuurwapens verkocht dan ooit. Maar nu valt de urgentie weg, en moet de organisati­e iets nieuws verzinnen.”

De nieuwe vijand, dat zijn ‘ze’, wie dat ook mogen zijn. In een recent filmpje zegt NRA-woordvoerd­er Dana Loesch: „Ze gebruiken hun media, hun scholen, hun filmsterre­n [...] om ze te laten marcheren. Om ruiten in te gooien, auto’s te verbranden, snelwegen te blokkeren, en om brave burgers te terroriser­en.” Ze roept op „dit geweld van leugens te bestrijden met Robert Spitzer lid NRA

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands