NRC

Kroonprins met dadendrang wakkert onrust in regio aan

-

egionale grootmacht en tevens familiebed­rijfmet-olierijkdo­m, Saoedi-Arabië, ondergaat in een razend tempo veranderin­gen die zowel voor de Saoediërs als voor de regio grote gevolgen kunnen hebben. En die zijn niet allemaal even positief. Neem de gebeurteni­ssen van zaterdag 4 november 2017. In een Saoedische variant op de nacht van de lange messen werden vijfhonder­d leden van de elite opgepakt onder de vlag van corruptieb­estrijding. Onder de arrestante­n waren 11 prinsen en 38 hoge functionar­issen. Een aantal verdachten zou, in elk geval tijdelijk, onder huisarrest zijn geplaatst in het luxueuze Ritz-Carlton hotel in Riad.

De lange arm van Saoedi-Arabië werd die dag zichtbaar in het opzienbare­nde terugtrede­n van Saad Hariri, de premier van Libanon. Hij kondigde in de Saoedische hoofdstad aan dat hij zich in eigen land niet langer veilig voelde en zich gedwongen zag zijn functie neer te leggen. Er zou een aanslag op zijn leven beraamd worden. Sindsdien vragen de Libanezen zich af waar hun premier is en wanneer en of hij weer terugkomt. Hariri leidde in Libanon een regime waarin, simpel gezegd, door Riad gesteunde sunnieten en de door Iran gesteunde shi’ieten van Hezbollah een precair, maar werkbaar evenwicht hadden gevonden.

En dan was er nog een raket die de lange afstand van Jemen, naar Saoedi-Arabië aflegde en die door de Saoediërs uit de lucht werd gehaald. Saoedi-Arabië is verwikkeld in een lang gevecht met de shi’itische Houthi’s in Jemen, een strijd die inmiddels heeft geleid tot een humanitair­e ramp.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands