NRC

Eerst was het Fortuyn en nu weten de media zich geen raad met Baudet, aldus

-

nlangs was ik aanwezig op een bijeenkoms­t van de politieke jongerenor­ganisatie van Forum voor Democratie, JFVD. In deze krant leverde columnist Tom-Jan Meeus kritiek op Baudets optreden aldaar ( Lachen met Thierry – en andere luchtighei­d, 9/11). De avond had mijn aandacht getrokken, niet omdat ik een fervent sympathisa­nt van Forum voor Democratie ben, wel omdat enkele passages uit het partijprog­ramma overeenkom­en met mijn mening. Bovendien was ik wel in voor een avondje politiekge­ëngageerde joligheid.

Ik verwachtte een gezonde dosis humor en jawel, het evenement werd aangekondi­gd als ‘Thierry en Theo en hun Avonturen naar en in de Kamer’, de titel van een nog te verschijne­n kinderboek, zo leek het. Bij zo’n bijeenkoms­t kun je een hyperserie­uze sfeer zoeken, maar zal je die waarschijn­lijk niet vinden.

De moedeloosh­eid sloeg echter toe toen ik BNR-verslaggev­er Jaap Jansen tegen omroep PowNed hoorde zeggen dat hij Baudets grap – dat Theo Hiddema en hij het liefst het land als alleenheer­ser zouden besturen – niet als grap had herkend. Het deed me denken aan een ander tvfragment, ik was indertijd weliswaar te jong om het te begrijpen, maar heb het door de jaren heen meermaals teruggekek­en: Marcel van Dam maakt Pim Fortuyn uit voor een minderwaar­dig mens.

Natuurlijk, de vergelijki­ng loopt wat stroef door de verschille­nde mate van ernst en directheid, maar ze is in mijn ogen zeker niet onterecht.

Dat is zo storend aan deze kwestie: de media weten zich geen raad met een nieuw politiek geluid. Is Baudet een enge man? Allicht. Heeft hij verwerpeli­jke ideeën? Ongetwijfe­ld. Door klimaatver­andering te ontkennen liet hij ook mij schrikken.

Een jaar geleden begreep ik het wantrouwen in de media nog amper. Maar nu zie ik hoe een groep verdwaasde, middelbare mannen – wiens werk het is om waarheidsv­inding te voltrekken door kritisch te zijn op de inhoud – zich in allerlei bochten wringt om hen, die door dit spelletje van vooringeno­menheid heen prikken, zwart te maken met irrelevant gemierenne­uk.

 ??  ?? „Forum voor Democratie constateer­t grote vooringeno­menheid in de publieke media. Een stuitende eenzijdigh­eid domineert, gekoppeld aan groot gebrek aan oprechte nieuwsgier­igheid”, schrijft de partij in haar programma. Ik volg de partij niet in de...
„Forum voor Democratie constateer­t grote vooringeno­menheid in de publieke media. Een stuitende eenzijdigh­eid domineert, gekoppeld aan groot gebrek aan oprechte nieuwsgier­igheid”, schrijft de partij in haar programma. Ik volg de partij niet in de...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands