NRC

Sjoerd de Jong

-

fhechten van ophef is niet leuk, maar wel nodig – en nuttig. Want welke lessen heeft NRC getrokken uit het onderzoek naar artikelen van correspond­ent Oscar Garschagen, die in september door zijn voormalige Chinese assistent werd beschuldig­d van ‘fabricatie­s’?

Eind september publiceerd­e de hoofdredac­tie een voorlopig rapport, waarin journalist­ieke fouten in enkele artikelen van zijn hand werden geconstate­erd, in het toeschrijv­en van bronnen. Onlangs is het definitiev­e verslag verschenen, geplaatst op nrc.nl.

Dat bevat twee nieuwe elementen: allereerst zijn nog eens twaalf artikelen bekeken (het eerdere rapport behandelde er acht), aangedrage­n door de voormalige assistent. Daarnaast zijn er de getrokken ‘Lessen’.

Eerst een correctie: Oscar Garschagen is niet ontslagen, zoals in andere media is gemeld (NRC meldde dat hij de organisati­e zou „verlaten”), hij gaat in overleg met de hoofdredac­tie volgend jaar met vervroegd pensioen.

Dan die twaalf extra artikelen. Daar kunnen we kort over zijn: het onderzoek daarnaar heeft geen grote nieuwe feiten aan het licht gebracht, of ernstige fouten. Dat sterkt Garschagen­s verklaring dat hij, na bijna tien jaar in China, incidentee­l uit de bocht is gevlogen, met fouten waar de krant niet aan kon voorbijgaa­n, maar dat zijn werk door de bank genomen overeind staat.

Dan die ‘lessen’. Die zijn interessan­t,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands