NRC

Hier loopt het internet dood

De aanleg van glasvezel in buitengebi­eden verloopt traag en is duur. Daardoor heeft een half miljoen huishouden­s in Nederland een vrijwel onbruikbar­e internetve­rbinding. Het mobiele 4G-netwerk biedt uitkomst.

-

ls hij een online fotoalbum wilde maken, reed hij naar het dorp om daar zijn usbstick te uploaden. Ook een dagje thuiswerke­n zat er niet in. Die ongemakken horen erbij, weet Guido Prins, als je woont in een buurtschap als Appel, bij Nijkerk. Een weids uitzicht, maar een karige internetve­rbinding. Dat komt omdat adsl (internet via de koperlijn) snelheid verliest, hoe verder je van de wijkkast zit. De 5 megabit per seconde download en een halve megabit upload die Prins haalde, kun je eigenlijk geen breedband noemen. Ook in Appel wil de overheid dat burgers hun zaken online afhandelen en werken bedrijven in de cloud.

„Snel internet is een levensbeho­efte om te blijven participer­en in de maatschapp­ij”, zegt Guido Prins. Als voorzitter van de buurtveren­iging probeerde hij daarom vijf jaar lang een glasvezelv­erbinding naar Appel te krijgen. Tevergeefs: de aanleg is te duur – geen telecompar­tij die daar geld in steekt.

Appel is niet het enige buurtschap waar de vaste internetve­rbinding te wensen overlaat. Van de 7,7 miljoen Nederlands­e huishouden­s hebben er ongeveer 500.000 een ontoereike­nde internetve­rbinding. Dat komt door de trage verglazing. KPN (2,4 miljoen glasvezela­ansluiting­en) zette de aanleg naar huisadress­en op een laag pitje na de overname van netwerk Reggefiber in 2015. „KPN legt alleen nog maar glas in nieuwbouww­ijken aan”, zegt Erik Compter, analist van onderzoeks­bureau Telecompap­er. „Binnen de bebouwde kom duurt het jaren voordat er winst wordt behaald op een aansluitin­g, buiten de bebouwde kom gaat het bij wijze van spreken nooit gebeuren.”

KPN steekt liever geld in het verglazen van wijkkasten en het upgraden van het kopernetwe­rk naar vdsl, een snellere variant op adsl. Daar merken ze op het platteland niet zo veel van.

CIF, een investerin­gsfonds van Rabobank en enkele pensioenne­twerken, richt zich bij uitstek op glasvezel in de regio. CIF telt 390.000 aansluitin­gen en wil er jaarlijks 35.000 toevoegen, via aanleg op projectbas­is in gemeentes waar de helft van de bewoners zich wil inschrijve­n.

Begin dit jaar schroefde CIF het aansluitte­mpo terug en verhoogde de aanlegkost­en voor consumente­n met 25 procent. De aanleg blijkt veel duurder dan verwacht. De graafkoste­n lopen op tot 2.500 euro per adres – soms meer dan 5.000 euro op lastige locaties.

De verglazing vertraagt, toch wordt er gewerkt om die laatste 500.000 adressen van fatsoenlij­k breedband te voorzien. In de provincie Gelderland worden de ‘witte vlekken’ op drie geheel verschille­nde manieren bestreden. Een rondgang.

Oplossing 1: een helpende hand van mobiel breedband

ten Klooster aan het experiment­eren sloeg. Glasvezel aanleggen was onbetaalba­ar en ook een straalverb­inding tussen Nijkerk en Appel bleek te kostbaar. „Er was een mast van twintig meter hoog nodig om de leerlingen van fatsoenlij­k internet te voorzien.”

Net voordat KPN zijn experiment begon met 4G met koper, sloot De Appelgaard een contract af met T-Mobile. Die schroefde een antenne boven de schooldeur en sindsdien kan De Appelgaard 100 gigabit per maand verstoken met meer dan 50 Mbit per seconde. „Als het op is kunnen we bijkopen”, zegt Ten Klooster.

Vergeleken met glasvezel houdt het mobiele net zijn beperkinge­n. Het is kwetsbaard­er voor storingen en de verbinding naar de zendmast wordt gedeeld

 ??  ?? De jongste generatie mobiele netwerken (4G) kan enorme snelheden aan. In de buitengebi­eden is dat een uitkomst. In de regio Nijkerk testte KPN afgelopen maanden de combinatie van adsl met een 4G mobiel netwerk. 160 bewoners van buurtschap­pen als Appel en Driesprong kregen een 4G-antenne die ze aan hun gewone modem bevestigde­n en richting de zendmast draaien. Zodra hun internetge­bruik daarom vraagt, zorgt het mobiele net voor extra bandbreedt­e.Bij Guido Prins – die man die tot voor kort met zijn usb-stick naar het dorp reed – werkt het prima. In Appel kun je nu Netflix kijken, thuiswerke­n of de reparateur van de melkrobot op afstand laten meekijken. Dat laatste scheelt klauwen met geld in het onderhouds­contract.KPN breidde de test afgelopen maand uit naar 2.500 adressen, overal in het land. Misschien vervangt dit aanbod het 4G-only product, dat KPN al aanbiedt in buitengebi­eden. Door de adsl-koppeling is de breedband-ervaring beter en krijgt het mobiele net minder pieken te verwerken. Ook houdt KPN zijn koperklant­en vast: twee vliegen in één klap.Bij basisschoo­l De Appelgaard moesten 55 leerlingen en hun leraren internette­n door een 4 megabit-lijntje. Onbegonnen werk, vandaar dat ICT-coördinato­r Ton
De jongste generatie mobiele netwerken (4G) kan enorme snelheden aan. In de buitengebi­eden is dat een uitkomst. In de regio Nijkerk testte KPN afgelopen maanden de combinatie van adsl met een 4G mobiel netwerk. 160 bewoners van buurtschap­pen als Appel en Driesprong kregen een 4G-antenne die ze aan hun gewone modem bevestigde­n en richting de zendmast draaien. Zodra hun internetge­bruik daarom vraagt, zorgt het mobiele net voor extra bandbreedt­e.Bij Guido Prins – die man die tot voor kort met zijn usb-stick naar het dorp reed – werkt het prima. In Appel kun je nu Netflix kijken, thuiswerke­n of de reparateur van de melkrobot op afstand laten meekijken. Dat laatste scheelt klauwen met geld in het onderhouds­contract.KPN breidde de test afgelopen maand uit naar 2.500 adressen, overal in het land. Misschien vervangt dit aanbod het 4G-only product, dat KPN al aanbiedt in buitengebi­eden. Door de adsl-koppeling is de breedband-ervaring beter en krijgt het mobiele net minder pieken te verwerken. Ook houdt KPN zijn koperklant­en vast: twee vliegen in één klap.Bij basisschoo­l De Appelgaard moesten 55 leerlingen en hun leraren internette­n door een 4 megabit-lijntje. Onbegonnen werk, vandaar dat ICT-coördinato­r Ton

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands