NRC

Hendrik Spiering

-

at hoort bij deze tijd? Bij de NRC-redactie viel onlangs een diversity- special van Cursor op de mat, het magazine van de TU Eindhoven. Mooi werk, maar het enige dat ik dacht was: ‘Ook gek, er staan allemaal blanke mensen in afgebeeld!’ Het ging dus vooral om vrouwenema­ncipatie, dat toen heel even ouderwets aanvoelde. Maar dat was een fout. Want – net als het streven naar meer etnische diversitei­t die ik dus verwachtte – is die vrouwenema­ncipatie nog altijd actueel en nodig. Lees bijvoorbee­ld verderop in deze bijlage het interview met Lisa Randall, een van de topnatuurk­undigen van dit moment. Allicht is zij levend bewijs van de gelijkwaar­digheid van man en vrouw, in een domein dat lang als typisch mannelijk werd beschouwd. Maar wil ze een pleidooi houden voor meer gelijkheid? Nodig, want Randall is nog steeds een grote uitzonderi­ng. Nee, zegt ze tegen Margriet van der Heijden, die haar interviewd­e. Ze zwijgt liever over vrouwen en bètavakken. „Lezers leggen het stuk weg, als je erover begint. Het biedt ook zelden nieuwe inzichten.”

Treurig. Laten we hopen dat alleen al de intellectu­ele en persoonlij­ke kracht die Randall toont genoeg is om de laatste sullige vooroordel­en tegen vrouwen in de wetenschap weg te branden.

Een tijdje terug beschreef in deze bijlage Ellen de Bruin al eens de vele redenen waarom de feministis­che revolutie wegdrijft uit de moderne samenlevin­g, waarin mannen nog altijd meer verdienen dan vrouwen en toppositie­s onevenredi­g verdeeld zijn. Zoals Randall liever praat over haar werk, beschouwen veel vrouwen zich niet in de allereerst­e plaats als ‘vrouw’. Een nieuwe klassenstr­ijd der geslachten blijft ook uit omdat veel vrouwen betwijfele­n of zij er wel iets aan kunnen doen. Er is al zo veel bereikt, en de subtiele discrimina­tie die nog altijd bestaat is het moeilijkst aan te pakken. In feite is de vraag waarom de zwaartekra­cht zo zwak is, makkelijke­r op te lossen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands