NRC

Wetenschap

-

hem niet zozeer in het idee van extra dimensies”, zegt ze met de autoriteit van een expert, „maar in een interessan­ter spoor dat we gaandeweg vonden: extra dimensies die verwrongen zijn.” Alsof zo’n extra dimensie, beschreven vanuit de snaartheor­ie, een deel van de zwaartekra­cht in quarantain­e houdt. (Al zijn concrete aanwijzing­en daarvoor bij de LHCdeeltje­sbotser van CERN – tegen de hoop in – uitgebleve­n).

Blinde vlek

Van frisse blik naar interessan­te verfijning ging het ook bij de puzzel waarover ze zich de laatste jaren boog, zegt Randall: die van de donkere materie. Dat spul absorbeert geen licht en zendt geen licht uit, zodat mensen er letterlijk een blinde vlek voor hebben. Maar donkere materie is wél verantwoor­delijk voor alle structuren – sterrenste­lsels, clusters van sterrenste­lsels – die in de evoluerend­e kosmos zijn ontstaan. Zonder dit onmisbare spul waren we nergens geweest, valt uit Randalls woorden op te maken. „En het opmerkelij­ke is”, zegt ze, „dat je met een simpele aanname over wat donkere materie is, zo veel metingen kan beschrijve­n.”

Die aanname is dat donkere materie zich weliswaar niet direct kenbaar kan maken, maar wel zwaartekra­cht voelt en uitoefent doordat het massa heeft. Zo stuurt het sterren, sterrenste­lsels of enorme kosmische gaswolken aan, remt ze af, houdt ze in het gareel... En dat blijkt telkens en overal uit metingen: aan het vroege en late heelal, op grote en kleine schalen, aan het zonnestels­el en de Melkweg, aan andere sterrenste­lsels, clusters van sterrenste­lsels en botsingen van zulke clusters, aan verre supernova’s, de kosmische achtergron­dstraling...

Je kunt dan specifieke metingen gaan verzinnen die misschien meer over de eigenschap­pen van donkere materie aan het licht kunnen brengen. Of je kunt inzoomen op details in de kosmos die nu misschien al iets verraden. Dat laatste deed Randall toen ze zich samen met collega Matthew Reece op een signaal van de Fermi-ruimtetele­scoop stortte: straling uit de Melkweg met een energie vergelijk- Lisa Randall (55) is hoogleraar theoretisc­he natuurkund­e in Harvard. Ze is een van de meest geciteerde theoretisc­he natuurkund­igen ter wereld, en wordt geroemd om haar neus voor en originele aanpak van fysische problemen. In 2007 was ze een van de honderd invloedrij­kste personen ter wereld volgens

Daaronder Warped passages (2006) over extra dimensies en de zwaartekra­cht;

(2012) over de wetenschap­pelijke methode; en (2015) dat vorig jaar in het Nederlands werd vertaald.

Fragiel

In haar boek legt Randall dat uit. Niet rechttoe-rechtaan. Ze verbindt de hypothese aan een aardse gebeurteni­s – die van het catastrofa­le uitsterven van de dinosaurië­rs 66 miljoen jaar geleden. Want stel dat die dunne schijf inderdaad bestaat. Het zonnestels­el, dat volgens astronomen als een hobbelpaar­d in een draaimolen in een op- en neergaande beweging rond het centrum van de Melkweg draait, zou dan ruwweg elke 35 miljoen jaar door die schijf schuiven. En wat als het dan een tikkeltje uit het lood raakt? Zodat kometen soms uit de verre Oortwolk schieten en de aarde treffen? En wat als juist zo’n komeet het uitsterven van de dinosaurië­rs een laatste zetje gaf?

Nogal veel ‘wat als’ inderdaad. Toch vindt Randall haar boek niet speculatie­ver dan dat van andere fysici die populaire boeken schrijven. Integendee­l. „Ik ben helder over speculatie­s en aannames en zorgvuldig met details.’’ De insteek mag uitdagend zijn, maar ze is een auteur die „de lezer serieus wil nemen en echt wil uitleggen wat wetenschap is en wat wetenschap­pers doen.” En daarbij: „Ik vond het een spannend idee om kosmologie, astronomie, het zonnestels­el en de ontwikkeli­ng van het leven op aarde bij elkaar te brengen in één boek. En om steeds verbanden te leggen tussen zoiets ab- stracts als donkere materie en elementair­e deeltjes, en de wereld zoals wij die ervaren.”

Haar liefde voor de natuur speelde daarbij in haar achterhoof­d mee – Randall is een rotsklimme­r die ooit onder invloed van de zwaartekra­cht een heleboel botten brak. „Ik wilde de lezer al die ingrediënt­en laten zien die ervoor gezorgd hebben dat we zijn waar we nu zijn. En daarmee ook: hoe snel we nu dat – eigenlijk zo fragiele – systeem aan het veranderen zijn, afgezet tegen de tijdschaal van miljarden jaren waarin het ontstaan is.”

Queens bully

En nu? Randalls favoriete metafoor voor donkere materie is George Clooney. Ook al zie, hoor of ruik je hem niet: de bewonderen­de blikken en de toeloop van mensen verraden dat hij ergens rondloopt – zoals bewegingen van zichtbare materie verraden dat zich ergens donkere materie schuilhoud­t. Maar in lezingen neemt Randall soms de donkere materie als metafoor voor de maatschapp­ij. Zoals we letterlijk een blinde vlek hebben voor donkere materie die het heelal vormgaf, zo hebben we figuurlijk vaak een blinde vlek voor grote groepen andere mensen, zegt ze. „We merken ze niet op, kijken door ze heen, om hun geslacht, ras of omdat ze niet behoren tot het zichtbare groepje aan de top. Terwijl ook deze onzichtbar­e massa’s de maatschapp­ij vormgeven en stutten, en veel gevarieerd­er en rijker zijn dan vaak wordt aangenomen.”

Hoe zijn nu de Verenigde Staten voor haar, met Trump als president? „Ik maak er vaak een grap over. Mijn hele leven wilde ik weg uit Queens. Soms bracht mijn vader me met de auto naar de metro. Dan reden we langs het huis waar Trump opgroeide. Hij is een echte ‘Queens bully’ en van die mensen wilde ik weg. Nu komt het dus allemaal terug.... Het is belachelij­k: wat zo mooi was aan die jaren, het optimisme dat de wereld socialer en gelijkwaar­diger zou worden, met meer ruimte voor diversitei­t, is in gevaar.” Het heeft haar een tijdje afgeleid van haar werk. Maar: „Daar schiet je niks mee op. Om dit alles te bestrijden moet je doorgaan met waar je in gelooft.”

 ??  ?? Time. Ze schreef ook boeken voor een breed publiek. Knocking on heaven’s door Dark matter and the dinosaurs baar met die van de massa van het Higgsdeelt­je. Terwijl er in de omgeving geen tekenen waren van zichtbare materie die zulke straling had kunnen...
Time. Ze schreef ook boeken voor een breed publiek. Knocking on heaven’s door Dark matter and the dinosaurs baar met die van de massa van het Higgsdeelt­je. Terwijl er in de omgeving geen tekenen waren van zichtbare materie die zulke straling had kunnen...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands