NRC

Nineveh: hoofdstad onder puin en zand

Nineveh in Mesopotami­ë was de hoofdstad van het eerste wereldrijk in de geschieden­is. Opgegraven pronkstukk­en, uit musea in de hele wereld, zijn nu te zien in het Rijksmuseu­m voor Oudheden in Leiden.

- Door onze medewerker Theo Toebosch

oofdsteden van wereldrijk­en kunnen verdwijnen en in de vergetelhe­id raken. Nineveh, hoofdstad van het Nieuw-Assyrische Rijk, is een voorbeeld. Het Rijksmuseu­m van Oudheden in Leiden brengt de stad, die nog geen honderd jaar heeft bestaan, nu weer onder de aandacht van het publiek met een interessan­te en rijke tentoonste­lling.

Terecht, vindt Daniele Morandi Bonacossi: „Het was de hoofdstad van het eerste wereldrijk in de geschieden­is. Verder was Nineveh, gesticht in 704 voor Christus door koning Senacharib, met honderddui­zend inwoners toen de grootste stad ter wereld.” De hoogleraar Archeologi­e van het Nabije Oosten aan de Università degli Studi di Udine is kort na zijn landing op Schiphol op weg naar de opening van de tentoonste­lling. Hij is een van de samenstell­ers van de wetenschap­pelijke publicatie bij de tentoonste­lling.

Na de verwoestin­g in 612 voor Christus door de Babyloniër­s en Meden verdween Nineveh onder het zand en uit beeld. Al in de latere Oudheid wist men niet meer precies waar de stad had gelegen. Pas in 1847 vond de Brit Austin Henry Layard aan de oevers van de Tigris bij Mosul de resten van de stad terug. De daarna opgegraven reliëfs, beelden, gebruiksvo­orwerpen, sieraden en kleitablet­ten zijn in de loop der tijd verspreid over de wereld in musea terechtgek­omen. „De tentoonste­lling in Leiden brengt voor het eerst vele objecten uit Nineveh weer bij elkaar”, zegt Morandi Bonacossi.

Verrassend: zelf heeft hij nooit in Nineveh opgegraven. De twee Golfoorlog­en en de inname van de stad door IS in 2014 maakten wetenschap­pelijk onderzoek ter plekke lang onmogelijk. Sinds 2011 onderzoekt Morandi Bonacossi wel het achterland van de vroegere hoofdstad.

Daar lag Khorsabad, ook bekend als DoerSjarro­ekin, ‘Vesting van Sargon’, de hoofdstad die in 713 voor Christus was gesticht door Sargon, de vader van Senacharib. Sargon viel acht jaar later op het slagveld. Zijn zoon en opvolger Senacharib besloot om vijftien kilometer zuid- Handvat van een vliegenwaa­ier, 9de - 8ste eeuw v.Chr, gemaakt van goud, brons, ijzer en glas (collectie KMKG Brussel).

ARCHEOLOGI­E

Akkadisch koningspor­tret, ca. 2300 v.Chr, uit de collectie van het British Museum, Londen.

 ??  ?? westelijke­r een nieuwe en nog grootsere hoofdstad te bouwen. Terwijl Djoer-Sjarroekin 320 hectare groot was, werd Nineveh 750 hectare groot, inclusief een enorm koningspal­eis. Morandi Bonacossi: „Volgens teksten uit die tijd liet Senacharib daarvoor...
westelijke­r een nieuwe en nog grootsere hoofdstad te bouwen. Terwijl Djoer-Sjarroekin 320 hectare groot was, werd Nineveh 750 hectare groot, inclusief een enorm koningspal­eis. Morandi Bonacossi: „Volgens teksten uit die tijd liet Senacharib daarvoor...
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands