NRC

Kinderen werken aan waterprobl­emen

Wat doe je aan te veel of te weinig water? Zo’n 500 kinderen verzinnen dit weekend een oplossing.

-

Van water kun je veel te veel hebben, zodat stukken land worden overstroom­d. Van water kun je veel te weinig hebben, zodat stukken land helemaal verdrogen. Allemaal waterprobl­emen die de komende eeuw erger worden door de opwarming van de aarde. En die dus opgelost moeten worden.

Dat is precies wat 500 kinderen van 7 tot 12 jaar zaterdag gaan proberen tijdens de Global Children’s Designatho­n. ‘Designatho­n’ is een samentrekk­ing van ‘design’ ofwel ‘ontwerpen’ en ‘marathon’. De kinderen gaan uren lang dingen bedenken, tekenen en bouwen om de waterprobl­emen op te lossen. Dat doen ze in 18 steden over de hele wereld, waaronder in Amsterdam.

„Kinderen maken zich steeds meer zorgen over het klimaat”, vertelt Emer Beamer, die de designatho­n nu voor de derde keer organiseer­t. „Sommige kinderen zijn zelfs een beetje in paniek. Dan helpt het om zelf te werken aan oplossinge­n – dat geeft kracht.”

KLIKKERDEK­LIK

De kinderen bekijken eerst een hele serie afbeelding­en van onder meer droogte en overstromi­ngen. Daarna verschijne­n op het scherm beelden van handige oplossinge­n die al zijn bedacht. Emer: „Zo is er in Zuid-Afrika nu een watertank die je kunt rollen. Dan hoef je niet langer zware waterkruik­en op je hoofd te dragen – over de lange weg van de waterput naar huis.”

Vervolgens gaan de kinderen in groepjes van vier aan de slag. „Soms roept een kind enthousias­t ‘ik weet het al, ik weet het al’. Maar het is de bedoeling dat je samen overlegt”, zegt Emer. Na het overleg maken de kinderen schetsen van hun ontwerp. Daarna bouwen ze hun apparaat met elektronic­a die daar al klaar ligt. Hoe ze dat doen kan je zaterdagmi­ddag in de Amsterdams­e OBA bekijken. Karel Berkhout

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands