NRC

Altijd wel een reden om te verbouwen; Amsterdam CS nóg zes jaar op de schop

- Menno Sedee

U dacht dat Amsterdam CS klaar was? Bussen verkasten naar de IJ-zijde, wandel- en winkelpass­ages openden en de Noord/Zuidlijn gaat eindelijk bijna rijden. Maar vanaf 2021 gaat het station wéér zes jaar op de schop.

Een verbouwing is nodig omdat het drukker wordt. Dat komt met name door de nieuwe dienstrege­ling; op het traject AmsterdamU­trecht-Eindhoven gaat elke 10 minuten een intercity rijden. De NS is de ‘spoorboekl­oos rijden’-proef bevallen en voert het 10 december in.

ProRail verwacht dat dit flink meer reizigers trekt: van 180.000 nu tot 267.000 in 2030. Het aantal treinen dat per uur verwerkt moet worden stijgt van 34 naar 59.

Ook al zegt ProRail de overlast van de verbouwing tot een minimum te beperken, die zal hoe dan ook aanzienlij­k zijn. Alle perrons worden langer, zodat twee treinen achter elkaar kunnen parkeren. De vier tussenspor­en zonder perron worden weggehaald zodat de perrons verbreed kunnen worden.

Daarnaast wordt de oostzijde vernieuwd: door een viaduct moeten treinen elkaar gemakkelij­ker kunnen passeren. De vergunning daarvoor moet nog wel verleend worden, zegt een ProRail-woordvoerd­er. Ook worden vier verouderde stalen bruggen vervangen.

Veel andere grote stations wer- den al klaargemaa­kt voor meer reizigers, zoals Utrecht, Den Bosch en Arnhem. Spoorboekl­oos rijden komt ook op de trajecten SchipholNi­jmegen, Den Haag-Breda-Eindhoven en Schiphol-Lelystad. In Amsterdam krijgen ook Sloterdijk, Lelylaan, Schiphol, Muiderpoor­t en Amstel een metamorfos­e. Zuid wordt door de ondertunne­ling van de A10 een nog grotere bouwput. De vernieuwin­g van de stations in Groot-Amsterdam gaat volgens ProRail zo’n 1 miljard euro kosten.

Overigens is het nu niet tot 2021 rustig rond CS. Want laten we de herinricht­ing van het Stationspl­ein niet vergeten. De start daarvan staat gepland voor begin 2018 en duurt tot zeker 2023.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands