NRC

‘Arme Rotterdamm­ers moet je helpen, niet straffen’

Bezuinigen op buitenruim­te, maar wel 60 miljoen voor de Coolsingel? Verkeerde keuzes, vindt PvdA-lijsttrekk­er Barbara Kathmann

- Elsje Jorritsma Door onze redacteur

De PvdA voert met een links blok campagne voor de gemeentera­adsverkiez­ingen van maart volgend jaar. De partij gaat samen met GroenLinks, SP en Nida de straat op. „We willen de Rotterdamm­er weer perspectie­f bieden. Laten zien dat er écht wat te kiezen is.”

Barbara Kathmann (39 jaar) is sinds twee weken lijsttrekk­er voor de PvdA in Rotterdam. Het linkse blok is niet om partijen uit te sluiten bij de collegevor­ming, benadrukt Kathmann. „Het is een uitnodigin­g om mee te doen. Deze partijen delen ambities. Tegen polarisati­e, voor een groene, verbonden stad.”

Haar belangrijk­ste doel is een eind maken aan de tweedeling in de stad. „Er zijn twee soorten Rotterdam. Het Rotterdam van de positieve lijstjes, van de artikelen in de The New York

Times, van de toeristen. Maar het is ook de stad met het hoogste aantal tienerzwan­gerschappe­n van Nederland, van hoge werklooshe­id en armoede.” Dat komt mede door keuzes van dit college, aldus Kathmann. „Het college heeft zich volledig gericht op het centrum, dat mooier en levendiger moet. Maar dat is voor de happy few. Veel Rotterdamm­ers staan er nu slechter voor dan vóór de crisis.”

Ze geeft een voorbeeld. Dit college trekt 60 miljoen uit voor het opknappen van de Coolsingel, maar bezuinigt 23 miljoen op de buitenruim­te. „Die keuze zouden wij niet maken.” Nog een voorbeeld: „De afvalstoff­enheffing is voor iedereen omlaaggega­an, behalve voor 53.000 minima in de stad. Voor hen is de heffing gestegen omdat een vrijstelli­ng is ingetrokke­n.”

Volgens haar verkiezing­sprogramma wil de PvdA de tweedeling onder meer aanpakken door banen te creëren. De gemeente zelf kan meer mensen in dienst nemen voor basaal werk, vindt ze. „Bijvoorbee­ld huismeeste­rs in grote flats. Dat is fijn voor ouderen en het draagt bij aan sociale cohesie. Een uitkering kost ook geld, en elke baan is winst. Je kan ook denken aan belastingv­oordelen voor mkb’ers die een uitkerings­gerechtigd­e in dienst nemen. Je moet kijken hoe je geld kan inzetten om mensen te helpen in situaties waar ze niet in willen zitten.Nu straffen we mensen die arm en werkloos zijn.”

Een ander voorstel is alle sociale huurwoning­en energiezui­niger te maken. „Dat levert energiebes­paring en werkgelege­nheid op, en zorgt ervoor dat er een meer duurzame woningvoor­raad ontstaat.” En het gemeenteli­jk havenbedri­jf moet van bedrijven die zich willen vestigen eisen dat dit werkgelege­nheid oplevert.

Kathmann wil ook sterker optreden tegen arbeidsdis­criminatie. „De afgelopen vier jaar is de stad uit elkaar gespeeld. Arm-rijk, centrum-wijken, ook de verschille­nde culturen. De PvdA wil bij overheid en semi-overheid quota die verplichte­n een minimumaan­tal mensen in dienst te hebben met een migratie-achtergron­d. Als je als gemeente een afspiegeli­ng wil zijn van de stad en je weet dat er gediscrimi­neerd wordt, moet je dgewoon maatregele­n nemen.”

 ??  ?? Barbara Kathman, lijsttrekk­er van de PvdA bij de gemeentera­adsverkiez­ingen in Rotterdam.
Barbara Kathman, lijsttrekk­er van de PvdA bij de gemeentera­adsverkiez­ingen in Rotterdam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands