NRC

Verantwoor­ding

Kamer kreeg van de NVWA tijdens een hoorzittin­g niet alle informatie

-

NRC onderzocht de afgelopen maanden de aard en de omvang van de mestfraude in Oost-Brabant en Noord-Limburg. Hier wordt de meeste dierlijke mest geproducee­rd en is de daarmee samenhange­nde milieuscha­de het grootst. We spraken met tientallen betrokkene­n, van wie het merendeel niet met naam genoemd wil worden uit vrees voor represaill­es vanuit de mestwereld. We reden mee met een chauffeur die deel uit maakt van een fraudenetw­erk. Hij liet tijdens zijn ritten zien hoe de fraude werkt. Waarom hij ons meenam? Hij zei dat hij wil laten zien hoe makkelijk en lucratief het is om te rommelen met mest. Naar eigen zeggen hoopt hij dat ruchtbaarh­eid voor veranderin­g zal zorgen. Waarom hij fraudeert? „Iedereen doet het. Wie niet meedoet heeft geen werk.” Gedurende het onderzoek ontvingen we twee flesjes met vloeibaar fosfaat en stikstof.

De vloeistoff­en zijn in omloop in de netwerken en worden gebruikt om monsters te manipulere­n. We lieten de inhoud analyseren door laboratori­um Eurofins Omegam in Amsterdam. De vloeistoff­en bleken extreem geconcentr­eerd. Het eerste flesje bevatte 240.000 milligram fosfaat per liter, het tweede 350.000 milligram stikstof per liter. Een paar druppels zijn genoeg om de gehaltes van deze stoffen in mestmonste­rs flink omhoog te krijgen. We vroegen cijfers op bij de Nederlands­e Voedselen Warenautor­iteit (NVWA) en de Rijksdiens­t voor Ondernemen­d Nederland (RVO), die vallen onder de verantwoor­delijkheid van het ministerie van Economisch­e Zaken en Klimaat. De NVWA houdt toezicht op de weg, de RVO doet het administra­tief toezicht. Daarnaast legden we de hand op opgelegde boetes aan tientallen bedrijven en op vonnissen van bestuurs- en strafrecht­ers. Ook inventaris­eerden we de belangrijk­ste bedrijven die de mest afvoeren in de regio. Hierbij gaat het dus niet alleen om ‘foute’ mestbedrij­ven. Al deze gegevens vormden de basis voor de conclusie dat 64 procent van deze transporte­urs, handelaren en verwerkers in Oost-Brabant en Noord-Limburg is beboet, verdacht of veroordeel­d. De complete lijst staat op nrc.nl. De NVWA wilde geen interview geven.

We hadden de toezichtho­uder onder meer willen bevragen over de beperkte inzet van controleur­s in het zuidelijk mestgebied. De NVWA liet per e-mail weten: „De informatie ter zake is al publiek beschikbaa­r.” Verwezen werd naar de aanwezighe­id van het hoofd van de divisie Inspectie, Gerben Maij, tijdens een hoorzittin­g over mestfraude in de Tweede Kamer, afgelopen zomer. In de hoorzittin­g zei Maij dat de omvangvan de fraude „niet bekend” is bij de NVWA. Wel meldde hij dat bij controles in een kwart van de gevallen zaken niet oporde waren. Wat de Kamer niet te horen kreeg, is dat de NVWAin2015­een nalevingso­nderzoek deed naar de mate waarin mesttransp­orteurs en -handelaren zich aan de wet houden. De rapportage met de resultaten is door de NVWA nooit gepublicee­rd, hoewel de uitkomst opmerkelij­k is: 61 procent bleek de regels te overtreden.

In 2016 werd een al begonnen nalevingso­nderzoek onder veehouders plots afgebroken. De NVWA zegt „prioriteit [te hebben] gegeven aan andere inspecties”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands