NRC

Geslaagde innovatie = ¼ gadget + ¾ mens

-

T echnologie en innovatie zijn hip. Blockchain, kunstmatig­e intelligen­tie, big data, ‘internet of things’, robots, zelfrijden­de auto’s. Veel ondernemer­s en managers vragen zich af: hoe profiteer je van al deze ontwikkeli­ngen? Het antwoord: door meer te investeren in je mensen. Sinds 2006 publiceert het Erasmus Centre for Business Innovation (ECBI) elk jaar een rapport over innovatie in Nederland. De meest recente cijfers, die vorige week naar buiten kwamen, zien er op het eerste gezicht goed uit. De investerin­gen die bedrijven doen in onderzoek en ontwikkeli­ng stegen het afgelopen jaar: van gemiddeld 2,1 procent van de omzet naar 4,3 procent van de omzet. De investerin­gen in ICT groeiden ook fors: van 2,0 procent van de omzet naar 4,8 procent.

Maar er is ook een probleem. Het succesvol toepassen van nieuwe kennis en technologi­e blijft mensenwerk. En daar wringt de schoen. Juist de investerin­gen in sociale innovatie daalden het afgelopen jaar.

Sociale innovatie, wat is dat ook alweer? Kort samengevat: het investeren in leiderscha­psontwikke­ling, nieuwe vaardighed­en van medewerker­s en betere samenwerki­ng (intern en met partners en klanten). Doel: het sneller en beter herkennen, delen en gebruiken van nieuwe technologi­e en nieuwe kennis. Dat leidt dan vervolgens weer tot nieuwe toepassing­en. Aan de binnenkant van je bedrijf en in nieuwe producten en diensten die geld opleveren in de markt. H enk Volberda, academisch directeur van het ECBI, en zijn collega’s deden eerder onderzoek naar het belang van sociale innovatie. Volgens hen wordt slechts 25 procent van het succes van een innovatie verklaard door de technologi­sche kant ervan. En 75 procent is het gevolg van sociale innovatie.

Interessan­t allemaal. Maar wat moeten we nu doen? De drie belangrijk­ste adviezen van Volberda en collega’s, uit hun rapporten en onderzoeke­n, op een rijtje.

Stimuleer zelforgani­satie. Behandel medewerker­s gewoon als volwassene­n en laat ze zoveel mogelijk zelf doelen stellen en hun eigen werk managen. Nederlands onderzoek laat zien dat dit niet alleen leidt tot meer innovatie, maar ook tot meer klantgeric­htheid en meer omzet en winst.

Ontwikkel informeel, dienend leiderscha­p. Leidinggev­enden moeten medewerker­s helpen om zich te ontwikkele­n en hen de vrijheid geven om eigen ideeën uit te proberen. Ook hier geldt: dit is goed voor innovatie en groei. Bovendien leidt deze manier van leidinggev­en tot een sterke afname van de stress die medewerker­s ervaren. Help medewerker­s nieuwe competenti­es te ontwikkele­n. Deze zomer schreef ik over de vaardighed­en die we volgens het World Economic Forum nodig hebben in 2020. Volberda en collega’s werken samen met het WEF en onderstrep­en de noodzaak van competenti­es als: complexe problemen oplossen, creativite­it en kritisch denken. H et gaat dus niet zozeer om ‘handiger worden in je werk’, maar om ‘beter nadenken over je werk’. In het onderwijs worden dit vaak ‘Higher Order Thinking Skills’ genoemd (HOTS). Moeilijker om te leren dan vakmatige vaardighed­en, maar breder en langdurige­r toepasbaar. Juist ook als je werk regelmatig verandert.

De ultrakorte samenvatti­ng. Ik zie veel ondernemer­s en managers enthousias­t worden van technologi­e, toekomstvo­orspelling­en en gadgets. Dat mag. Maar het onderzoek is duidelijk: stop er niet meer dan een kwart van je innovatiea­andacht, tijd en geld in. Reserveer de rest voor het ontwikkele­n van jezelf en je collega’s. Innovatie is mensenwerk.

Veel managers worden enthousias­t van technologi­e, maar innovatie is mensenwerk.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands