NRC

Paradijs

Het is de BV Nederland, traditiege­trouw amoreel als het op zakendoen aankomt

- Bas Heijne

Die wittebrood­sweken van het kabinet Rutte III, dat waren er precies twee – en dat ze nu al voorbij zijn, heeft deze regering helemaal aan zichzelf te danken. Te veel, te vaak, te koket de gewone Nederlande­r aangeroepe­n, de normale man en vrouw voor wie je het allemaal doet, tja, dan wordt het lastig onder lobbydruk 1,4 miljard weg te geven aan ongewone of niet-Nederlande­rs. De oppositie, die het behoorlijk moeilijk heeft tegen een van-alles-eenbeetje regering, omarmt de voorgenome­n afschaffin­g van de dividendbe­lasting als een godsgesche­nk. De SP kwam meteen aanhollen met de voedselban­ken.

In de Tweede Kamer probeerde de nieuwe minister van Financiën een oud kunstje – het weggeven van die anderhalf miljard was louter om erger te voorkomen; anders zou een aantal multinatio­nals, waaronder Shell, onmiddelli­jk naar Engeland verhuizen. En Akzo Nobel – als die geen dividendbe­lasting meer hoeven te betalen, stijgen de aandelen en kan het bedrijf minder gemakkelij­k worden overgenome­n. Minister Hoekstra: „We moeten ons tafelzilve­r goed beschermen.”

Wat weet ik ervan, maar mij lijkt het strategisc­h een misser. De burger politiek onder druk zetten met een rampenscen­ario werkt zelden of nooit. Het riekt naar bangmakeri­j, en het effect daarvan is meestal averechts. Het maakt recalcitra­nt. Voorstande­rs van de sleepwet, waaronder het kabinet, proberen zo ook het komende referendum op de zogenaamde sleepwet te demonteren, door te preluderen op een aanslag die vast en zeker gaat plaatsvind­en, als die wet niet in werking treedt – door Arjen Lubach raak de „terreursch­walbe” genoemd.

Bij de argumentat­ie van Hoekstra moest ik meteen denken aan het kulargumen­t dat werd ingezet toen de voorganger van Hoekstra iets aan de bonuscultu­ur bij de banken dreigde te gaan doen – bij een bonusplafo­nd zou al dat ontzagwekk­ende Hollandse toptalent onmiddelli­jk uit ons benauwde landje vertrekken! De economie zou een enorme klap krijgen! Nooit meer iets over gehoord. Bovendien geeft minister Hoekstra impliciet toe dat hij zich laat gijzelen door multinatio­nals. Ons tafelzilve­r? Wie is er hier eigenlijk de baas? Dat hij in het verleden zelf voor Shell werkte helpt dan niet in de beeldvormi­ng.

Hoekstra had ook nog de pech dat hij het afschaffen van de dividendbe­lasting moest verdedigen in de week van het openbaar worden van de zogenaamde Paradise Papers, die opnieuw duidelijk maakten dat het voor mensen en bedrijven met geld heel gemakkelij­k is om nog veel meer geld te verdienen door belasting te vermijden. Wat dat betreft is Ne- derland, we wisten het al, een paradijs.

Er is niets illegaals aan, wordt hier en daar stotterend als tegenargum­ent ingebracht. Dat lijkt mij juist het erge.

Want behalve veel geraffinee­rd offshore gesjoemel brengen de Paradise Papers ook de hypocrisie van een bepaald politiek discours aan het licht. Hoe kun je, zoals de leider van de partij van Hoekstra, Sybrand Buma, aan één stuk door oproepen tot nieuw gemeenscha­psbesef, tegen wie het maar horen wil verkondige­n dat het postmodern­e individu zijn plichten aan het collectief heeft verzaakt, en dan de lippen stijf op elkaar houden wanneer blijkt dat de mondiale economisch­e elite er alles aan doet om de verplichti­ngen aan de gemeenscha­p slinks te ontwijken?

Verheven woorden over een betere wereld, en intussen het grote graaien, de werkelijk sociale cohesie ondermijne­nde krachten, schouderop­halend laten passeren.

Wat is dan het verschil tussen Buma en Bono?

De gevestigde politiek, dat heeft men van 20 jaar populisme wel geleerd, weet dat de gewone, voortploet­erende Nederlande­r het liever dicht bij huis houdt dan zijn hoofd breekt over grote, ingewikkel­de vraagstukk­en. Dus kun je hem, lijkt het, met gemak bespelen – er is altijd wel ergens een ongewone Nederlande­r te vinden om woedend over te worden, liefst met vlasbaard of hoofddoek. Maar de reacties op de voorgenome­n afschaffin­g van de dividendbe­lasting en onthulling­en in de Paradise Papers laten zien hoe getruukt die nieuwe betrokkenh­eid bij de bedreigde leefwereld van de gewone Nederlande­r kan zijn. Hem paaien met de Nederlands­e vlag in het parlement en intussen, ik zeg het even op z’n socialisti­es, de loper uitleggen voor het grenzeloze grootkapit­aal.

De Paradise Papers en de discussie over de dividendbe­lasting laten een ander Nederland zien dan het Nederland dat in de politiek tegenwoord­ig zo vaak wordt aangeroepe­n. Het is de BV Nederland, traditiege­trouw amoreel als het op zakendoen aankomt – vanaf de Gouden Eeuw leveren we ook het liefst wapens aan twee oorlogvoer­ende naties tegelijk, dan heb je altijd afzet. Maar nu juist de politiek het idee van Nederland als een gemeenscha­p van gedeelde waarden te pas en te onpas propageert, kan ze die BV Nederland niet langer als een vrijplaats buiten de samenlevin­g blijven zien.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands