NRC

Snoer de rechtse populist niet de mond

-

ging op een universite­it in New York in debat met een Duitse, rechtse populist; academici protesteer­den tegen dat podium voor de ‘foute’ politicus. „Dat werd zijn zege.” echtse populisten hebben één ding met elkaar gemeen: een uitgesprok­en vorm van zelfmedeli­jden, het idee dat zij het slachtoffe­r zijn van de linkse media, academici, intellectu­elen, ‘experts’, kortom van de zogenaamde elites. Die elites, in de Weltanscha­uung van rechts, hebben de wereld in hun greep en het gewone, vaderlands­lievende volk wordt systematis­ch de mond gesnoerd.

Dit idee is nu enigszins uit de tijd. De politiek van de meeste landen in het Westen wordt allang niet meer gedomineer­d door linkse partijen. En de invloed van voorname liberale kranten, zoals The New York Times of, waarom niet, NRC is allang niet meer wat het was. Talkshow-presentato­ren op radio en tv en populaire dagbladen, zoals de Britse tabloids, die net als de kabeltelev­isie in de VS haast allemaal in handen zijn van Rupert Murdoch, zijn veel invloedrij­ker. Om maar te zwijgen van de sociale media, die bol staan van extreem-rechtse propaganda.

Invloed is natuurlijk niet hetzelfde als prestige. Net als de beste universite­iten hebben de serieuze dagbladen nog steeds een zekere status. Bild is geen Frankfurte­r Allgemeine Zeitung, De Telegraaf heeft niet het cachet van NRC, en The Times heeft meer aanzien dan The Sun.

Status wekt tegenwoord­ig in rancuneuze kringen meer jaloezie en wrok dan rijkdom of faam. Neem Donald Trump: hij is schatrijk en was veel bekender dan alle andere kandidaten voor het presidents­chap, bekender zelfs dan Hillary Clinton. Toch verkeert hij in een permanente staat van woede ten opzichte van mensen die meer sociale of intellectu­ele achting genieten dan hij. Zijn politieke succes kan worden verklaard door het feit dat hij die nijd deelt met miljoenen mensen die een stuk slechter af zijn.

Tot voor kort hadden extreem-rechtse figuren überhaupt geen prestige. Zij opereerden in de marge van samenlevin­gen waar de herinnerin­gen aan nazi’s en fascisten nog levendig waren. Er kleefde aan dergelijke mannen (eigenlijk altijd mannen) een ranzige lucht van morsige regenjasse­n in pornobiosc­open. Steve Bannon, de geruchtmak­ende adviseur van Trump, is nog een beetje zo iemand, groezelig, ongeschore­n, bijna haveloos.

Er is inmiddels veel veranderd. De jongere leiders van uiterst rechtse bewegingen dragen eerder blauwe maatpakken (vaak met hun initialen op de manchetten), een type dat ook in Nederland niet onbekend is. Zij doen denken aan de fascistisc­he dandy’s in Frankrijk en Italië van voor de oorlog.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands