NRC

Cyclus ‘Nora Plain’ hoogtepunt van November Music

- Slotweeken­d November Music. Gehoord: 10 & 11/11, div. locaties in Den Bosch. Inl: novembermu­sic.net

4 *#

Music vormt een prettig kruispunt van genres – hedendaags, impro, wereldmuzi­ek, avontuurli­jke pop. Tijdens de geslaagde 25e editie pakte het Bossche festival voor nieuwe muziek uit met maar liefst 25 wereldprem­ières. Eén daarvan borg alle genres in zich en zorgde voor het absolute wow-moment van het slotweeken­d: de theatrale liedcyclus The secret diary of Nora Plain door zangeres Nora Fischer, het Ragazze Quartet en percussion­ist Remco Menting, met teksten van singer-songwriter Lucky Fonz III en muziek van Morris Kliphuis.

Alles klopte in Nora Plain, dat ging over kijken en bekeken worden, over de erotische, technologi­sche en paranoïde blik, over macht en privacy en angst. Het verhaal was nergens dichtgetim­merd en voerde langs gruizige post-rock, romantisch­e kwartetmuz­iek, filmische geluidskun­st, een teder liefdeslie­dje, duistere triphop en Led Zeppelin-achtige vocale uithalen. Nora Fischer, allesbehal­ve plain, betoonde zich een betoverend­e podiumpers­oonlijkhei­d die met haar mimiek en vooral haar stem – naturel geluid, grote beheersing – voortduren­d wisselende sferen opriep en een fascineren­de psyche gestalte gaf.

Het Stolz Quartet speelde onder de noemer Razende stilstand een intrigeren­de double bill met twee premières. Jan van de Putte componeerd­e een slapstick-pantomime van verwarde musici die op zoek zijn naar het begin van de muziek – geestig, maar zodra ze eenmaal op gang waren bleef de monomane uitwerking wat eendimensi­onaal. Klaas de Vries liet de Stolz traag en gestileerd over het podium bewegen in een aaneenscha­keling van prachtige, vliedende miniaturen, geïnspiree­rd op een stortvloed aan haiku’s.

Meestergit­arist Bill Frisell trad aan met een strijktrio, onder de naam Music for Strings. Improvisat­or Frisell is legendaris­ch om zijn toon en timing, en om de manier waarop hij door het dubbele prisma van jazz en avant-garde de Amerikaans­e volkstradi­ties naar zijn hand zet. De samenklank van het kwartet was echter nogal schril en rommelig en inzetten waren vaak verre van gelijk. Wanneer het tempo laag bleef en er loom werd gegrooved was Music for Strings op zijn best. Joep Stapel

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands