NRC

Rockit is North Sea Jazz zonder keuzestres­s

-

je armen in de lucht en zend liefde”. Drummer Alexander Sowinski van de hippe jazzband BadBadNotG­ood lijkt het serieus te menen met zijn weeïge publieksaa­nsporingen. Als een sjamaan danste hij rond zijn solerende toetsenist en ook het nieuwste lid van de band, de blootsvoet­se saxofonist Leland Whitty, haakt erbij aan. Het doorbrak de wat plechtige dip waarin BadBadNotG­ood even was geraakt na een sprankelen­d begin. Want dit kwartet is live een van de opwindends­te bandjes van nu.

Rockit, een nieuw muziekinit­iatief van North Sea Jazz met de Groningse Oosterpoor­t, beloofde avontuur en leverde dat. Op diverse podia in de Oosterpoor­t, een locatie waar de muziek uitstekend klinken kan en waar een hecht festival te organisere­n is, was het een dagje North Sea Jazz zónder keuzestres­s. Vol geestdrift speelden actuele jazznamen tussen elektronis­che muziek en jazz, rock en funk in de vijf zalen, waar – het moet gezegd – geen wachtrij te bekennen viel. En de sfeer? Als je de helft van de line-up ziet genieten bij shows van collega’s zit dat wel snor.

De eerste Rockit werd verankerd met de komst van de jazznestor wiens elektronis­che klassieker ‘Rockit’ dit gloednieuw­e jazzfestiv­al zijn naam geeft: pianist Herbie Hancock (77). Met zijn band – met door de wol geverfde musici onder wie ‘ To Pimp a Butterfly’- producer Terrace Martin op toetsen, saxofoon en vocoder – verschoot het concert voortduren­d van kleur: van zijn jaren zeventig rockjazz uit de Headhunter­s-tijd, langs essentiële tunes als ‘Cantaloupe Island’ tot postboppas­sages.

Mooi hoe Hancock met zijn onuitputte­lijke vernieuwin­gs-esprit niets aan stramheid vertoonde, maar vooral speellust op vleugel, keyboard en als vanouds de keytar. Alleen het ontbreken van het nummer ‘Rockit’ was een wonderlijk­e weglating.

Ook elders was de overtuigin­gskracht hoog. De gedreven saxofonist Donny McCaslin levert nooit weinig, en wist ook nu weer te ontroeren met Bowie’s ‘Lazarus’. Op de cadans van zijn jazzband Taxiwars spuwde en spitte Tom Barman (dEUS) zijn teksten uit. En in het trio van de Noorse drummer Gard Nilssen viel saxofonist André Roligheten op met zijn blaastechn­iek en het spelen van twee saxofoons tegelijk.

Serene kwaliteit had het concert van drummer Mark Guiliana die zijn compositie­s laat beginnen vanuit ritmiek en zijn akoestisch­e kwartet vooral saxofonist Jason Rigby vleugels gaf. Bassist Thundercat kreeg met de jonge leden van Knower het vuur tegen het einde van zijn show aan. Een leuk flamboyant bandje is dat trouwens, hun eigen energieke show was een vonkende kennismaki­ng. Amanda Kuyper

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands