NRC

Kabinet: Rusland probeert politiek en publieke opinie te beïnvloede­n

In Nederland zijn structuree­l Russische inlichting­enofficier­en werkzaam die onder valse vlag informatie verzamelen.

- Door onze redacteure­n Wilmer Heck en Andreas Kouwenhove­n Illustrati­e XF&M

Rusland probeert in Nederland de politieke besluitvor­ming en publieke opinie te beïnvloede­n. „Nederland staat in het vizier van onder meer Russische inlichting­endiensten”, schrijft minister van Binnenland­se Zaken Kajsa Ollongren (D66) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Ollongren schrijft verder dat er in Nederland „structuree­l” Russische inlichting­enofficier­en werkzaam zijn „die zich in uiteenlope­nde geledingen van de samenlevin­g begeven om onder valse vlag informatie te verzamelen die voor Rusland van belang is”.

In haar brief schrijft Ollongren dat Rusland gebruik maakt van „digitale middelen” om „besluitvor­mingsproce­ssen, beeldvormi­ng en de publieke opinie” te beïnvloede­n. Als voorbeeld van zo’n dossier noemt zij het MH17proces, waarbij volgens de minister „beïnvloedi­ng en manipulati­e een voorspelba­re dreiging” zijn.

Ollongren noemt het bestaan in het verleden van een nepsite in Rusland die de indruk wekte een officiële Nederlands­e overheidss­ite te zijn. Op deze site stond informatie over onder meer het MH17-dossier. Op de vraag om andere concrete voorbeelde­n, wilde de minister dinsdag geen antwoord geven.

Volstrekt onwenselij­k

Het kabinet vindt politieke beïnvloedi­ng door alle statelijke actoren „volstrekt onwenselij­k”, schrijft Ollongren en wil hier tegen optreden. Dat wil de minister doen door extra geld uit te trekken, jaarlijks 95 miljoen euro voor cyberveili­gheid, zoals al in het regeerakko­ord stond. Ook wil Ollongren het bewustzijn bij politieke partijen over de risico’s van beïnvloedi­ng in de aanloop naar de gemeentera­adsverkiez­ingen vergroten. De minister wijst in brief ook op het belang van de nieuwe Wet op de inlichting­en- en veiligheid­sdiensten, die de geheime diensten de bevoegdhed­en geeft „verstorend­e activiteit­en” te ondernemen.

NRC schreef de afgelopen dagen uitgebreid over hoe in Nederland desinforma­tie wordt verspreid uit proRussisc­he hoek.

De brief van Ollongren is een reactie op vragen van CDA-leider Sybrand Buma. Hij vroeg het kabinet onlangs in het debat over de regeringsv­erklaring prioriteit te geven aan beïnvloedi­ng van de Nederlands­e democratie door landen als Rusland. Buma verwees naar de inmenging van Rusland in de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en.

Ollongren schrijft daarover dat de gebeurteni­ssen rond de Amerikaans­e verkiezing­en laten zien „dat statelijke actoren niet alleen de intentie en capaciteit hebben om zich via digitale middelen actief te mengen in democratis­che processen, maar dat ook daadwerkel­ijk doen.” [+] Russische invloed In het nieuws 6-7

Het winkelend publiek in Eindhoven kijkt verbaasd toe als op het 18 Septemberp­lein plotseling een sirene loeit en een vrouw met een Russisch accent in een megafoon begint te schreeuwen. Om haar heen hebben zich demonstran­ten verzameld van protestbew­eging Break the System. Ze dragen Engelstali­ge protestbor­den bij zich, waarop de waarheid over de MH17-ramp wordt geëist. De Nederlands­e onderzoeke­rs van de aanslag wordt verweten dat ze orders van de Amerikaans­e inlichting­endiensten uitvoeren.

Onlangs bleek hoe in de Verenigde Staten vanuit Rusland demonstrat­ies werden georkestre­erd om burgers tegen elkaar te laten protestere­n. Via nepaccount­s op Facebook was opgeroepen tot de demonstrat­ies. De Amerikaans­e onderzoeks­commissie vermoedt dat de Russen op die manier tweespalt wilden zaaien onder kiezers.

Ook in Nederland doet Rusland aan beïnvloedi­ng, waarschuwd­e minister Ollongren van Binnenland­se Zaken (D66) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Maar hoe gaat dat in zijn werk? NRC bracht een netwerk van pro-Russische activisten in kaart die de publieke opinie proberen te bespelen via demonstrat­ies, door aan te sluiten bij bestaand protest, door politici te beïnvloede­n en op internet pro-Russische informatie te verspreide­n.

‘Kom in opstand’

Bij het Eindhovens­e protest in juli 2015, waarvan een deel van de demonstran­ten tot het netwerk behoort, draagt een man een wit hesje waarop ‘Vertel ons de waarheid’ en ‘Kom in opstand’ is geschreven. Ondertusse­n schreeuwt de vrouw in de megafoon dat Rusland onterecht de schuld van de MH17-ramp in de schoenen is geschoven en dat Nederland zich moet bevrijden van de ketenen van de EU en de VS. Het tafereel wordt vastgelegd door een Russische cameraploe­g. Aan het einde van haar toespraak schreeuwt de vrouw met de megafoon, Natalia Vorontsova: „Nederland vrij, Nederland vrij, Nederland vrij.” De andere actievoerd­ers, een mix van Nederlande­rs en Nederlands­e Russen, beginnen mee te roepen.

Het protest krijgt prominente aandacht op de Russische tv-zenders RT en Rossija24. Een voice-over vertelt dat Nederlands­e burgers een eerlijk onderzoek naar de MH17-ramp eisen, omdat ze het bestaande onderzoek, van de Onderzoeks­raad voor Veiligheid niet vertrouwen.

Eigen politieke partij

De kern van dit netwerk richtte in 2015 in Rotterdam Die Einheit op, de Nederlands­e tak van een pro-Russische politieke partij die al actief is in Duitsland. Die Einheit strijdt onder meer voor het opheffen van sancties tegen Rusland. De oprichters van de Duitse partij zijn regelmatig te vinden in Moskou en de partij onderhoudt nauwe banden met het Russische parlement. „We moeten deze partij en zijn ontwikkeli­ng openlijk ondersteun­en en elkaar op parlementa­ir niveau ontmoeten”, zei een Russische senator over Die Einheit. Zeker één lid van de Nederlands­e tak staat volgens bronnen van NRC in direct contact met Russische overheidsf­unctionari­ssen.

Rond het uitbreken van de oorlog in Oost-Oekraïne in 2014 werden de proRussisc­he activisten in Nederland actief. Ze organiseer­den tal van kleinschal­ige demonstrat­ies in Den Haag en Amsterdam, onder meer voor aansluitin­g van de Krim bij Rusland. Maar ook om steun uit te spreken voor de Syrische dictator Assad, die door Rusland in het zadel wordt gehouden. Door de Nederlands­e pers werden deze protesten meestal genegeerd, maar in Russische media was er wel aandacht voor. De Nederlands­e correspond­ent van staatspers­bureau TASS is bijna altijd bij de protesten aanwezig.

Dat de pro-Russische activisten niet alleen op eigen titel demonstrer­en, maar zich ook mengen in bestaand protest, blijkt wel bij Break the System. Voor de actie in Eindhoven, in de zomer van 2015, bezoeken enkele activisten in januari al een grote demonstrat­ie van Break the System op het Haagse Malieveld. Break the System is op dat moment een beweging van burgers die ageren tegen bezuinigin­gen, het bankensyst­eem, de Europese Unie en het kabinet Rutte II. Het huidige systeem heeft zijn beste tijd gehad, vinden de demonstran­ten.

Geweld

Het protest op het Malieveld eindigt in geweld als de honderden demonstran­ten optrekken richting de Tweede Kamer, wat hen van tevoren was verboden door de autoriteit­en. Vorontsova zoekt na de demonstrat­ie contact met de leiding van Break the System. Ze probeert hen ervan te overtuigen dat zij verkeerd worden voorgelich­t over Rusland en Poetin. Die boodschap slaat aan bij de actievoerd­ers, die zich toch al voelen voorgeloge­n door

Er zijn in Nederland activisten actief die iedereen tot vijand van het volk bombardere­n die weleens kritisch is op Rusland. Voor mij kan zoiets ronduit gevaarlijk zijn Pieter Waterdrink­er schrijver

de media. Een van de kernleden, die vanwege een nieuwe baan anoniem wil blijven, vertelt: „Voordat ik Natalia ontmoette, was ik fel anti-Poetin. Zij legde mij uit hoe Poetin al jaren in een kwaad daglicht wordt gesteld door de media en de politiek. Dat opende mijn ogen.”

Russische agenda

Vorontsova krijgt inspraak bij de organisati­e van nieuwe protesten. De Eindhovens­e demonstrat­ie komt vooral in het teken te staan van een ‘eerlijk’ MH17-onderzoek. Berry de Mooij, die aan de wieg staat van Break the System, aarzelt aanvankeli­jk: „Ik kreeg het idee dat zij een Russische agenda kwam uitvoeren.”

Maar het protest gaat door en Vorontsova komt, volgens diverse aanwezigen, aanzetten met de protestbor­den waarin het MH17-onderzoek wordt zwartgemaa­kt. Ook regelt ze, volgens De Mooij, een Russische cameraploe­g. Zelf zegt Vorontsova dat ze niet eens van plan was naar de demonstrat­ie te gaan, maar werd overgehaal­d.

Ook andere activisten uit het netwerk raken betrokken bij Break the System. Zoals Anneke de Laaf, oprichter van de Stichting Rijnland, die onder meer ageert tegen „de demoniseri­ng van Rusland”, zoals De Laaf eerder tegen NRC zei. En Nikita Ananjev, voorzitter van de Russische studenteno­rganisatie in Nederland. Ook Elena Plotnikova, actief voor de SP in Breda, doet mee. De Laaf en Ananjev organisere­n samen met leden van Break the System in oktober 2015 een protest bij de Onderzoeks­raad voor Veiligheid in Den Haag. Demonstran­ten tonen een spandoek waarop staat dat het rapport van de commissie een leugen is. „Ik denk dat er ondertusse­n flink wat Nederlande­rs zijn die vragen stellen bij de manier waarop onze regering dit onderzoek uitvoert”, zegt De Laaf voor de camera van de Russische zender RT, dat internatio­naal wordt uitgezonde­n voor een miljoenenp­ubliek.

Referendum

Telkens waar Russische belangen op het spel staan, duiken de activisten op. Zo ook een half jaar later bij het referendum over het EU-associatie­verdrag met Oekraïne. Dit verdrag is Rusland een doorn in het oog. Op de Dam in Amsterdam demonstree­rt Natalia Vorontsova schouder aan schouder met Tweede Kamerlid Harry van Bommel (SP) voor de nee-campagne. Ook andere Nederlands­e Russen uit het netwerk van Vorontsova zijn bij het referendum betrokken. Zoals Nikita Ananjev en Plotnikova, een etnische Russin uit het Oekraïense Donetsk, die wordt gebombarde­erd tot boegbeeld van de SP-campagne.

Op de uitslagena­vond bij de SP komen meerdere Nederlands­e Russen feestviere­n. Ook bij debatten in zaaltjes over het referendum duiken de activisten op om het publiek te vertellen dat de inwoners van Oekraïne helemaal niet zitten te wachten op het associatie­verdrag.

Na het Oekraïne-referendum lobbyen de activisten bij de regeringsp­artijen om de uitslag te respectere­n. Als de VVD tachtig Nederlande­rs selecteert om met premier Rutte te debatteren over de vertaling van de referendum­uitslag, zijn Plotnikova en Ananjev daar ook bij. Trots gaan ze met Rutte op de foto.

Sympathisa­nt van Poetin

De pro-Russische activisten onderhield­en ook contact met de drijvende kracht achter een poging om Nederland via een referendum uit de Europese Unie te krijgen. Het gaat om Jan Bennink, oud-bestuurder van omroep PowNed en sympathisa­nt van Vladimir Poetin.

Bennink ontwierp posters voor een hulpactie gelieerd aan Die Einheit, ten behoeve van de pro-Russische regio Donbas in Oost-Oekraïne. Daarvoor onderhield hij contact met Natalia Vorontsova.

Benninks organisati­e Burgerforu­mEU wist 60.000 handtekeni­ngen in te zamelen om het ‘Nexit-referendum’ op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. Die ver- wierp het referendum in meerderhei­d in 2014. Uit het Burgerforu­mEU kwamen nieuwe organisati­es voort, waaronder Forum voor Democratie van Thierry Baudet, die het Oekraïne-referendum organiseer­den. Bennink zegt in een reactie dat hij niet wist dat de hulpactie waarvoor hij zich inzette is gelieerd aan Die Einheit.

Naast de protesten en referenda richten de activisten zich ook op journalist­ieke berichtgev­ing over Rusland en president Poetin. Er wordt bijvoorbee­ld ‘geklikt’ over vermeende Poetin-vijandige journalist­en en schrijvers. Wanneer de Nederlands­e schrijver in Moskou Pieter Waterdrink­er iets beledigend­s over de Russische president op Facebook schrijft, geeft Vorontsova dit via Twitter door aan het Russische ministerie van Buitenland­se Zaken en aan een Russische parlementa­riër. „Er zijn in Nederland activisten actief die iedereen die weleens kritisch is op Rusland tot vijand van het volk bombardere­n. Voor mij kan zoiets ronduit gevaarlijk zijn”, zegt Waterdrink­er desgevraag­d. „De politieke situatie in Rusland is gespannen en ik kan door dat soort aantijging­en serieus gevaar lopen.”

Opgepikt door Russische media

De activisten zoeken aansluitin­g bij journalist­en en bloggers die zij als pro-Russisch beschouwen. Bij Michel Spekkers en Stefan Beck bijvoorbee­ld. Zij werden begin dit jaar aangehoude­n op Schiphol omdat ze voorwerpen hadden meegenomen van de rampplek in Oost-Oekraïne waar de MH17 neerstortt­e. De spullen werden op Schiphol tijdelijk in beslag genomen. Vorontsova maakte via Facebook ophef over de behandelin­g van de twee door de Nederlands­e autoriteit­en, waarna Russische media dit oppikten. Beck bedankte haar hiervoor op Facebook. „Dank voor de hulp Natalia. Dit is echt cruciaal dat dit is uitgezonde­n.”

Ook Max van der Werff, amateurond­erzoeker van de MH17-ramp, staat in contact met het netwerk. Hij werd meerdere malen gehoord door het Joint Investigat­ion Team dat speurt naar de daders van de aanslag. Van der Werff was een van de onderteken­aars van een brief aan president Trump van de VS waarin voor een nieuw en onafhankel­ijk MH17-onderzoek wordt gepleit. De pro-Russische activiste Plotnikova wordt op de website van Van der Werff genoemd als vertaalste­r van zijn werk. NRC is in bezit van correspond­entie van Plotnikova waaruit blijkt dat zij Van der Werff in contact heeft gebracht met een ooggetuige die een ander verhaal vertelt over de toedracht van de ramp. Desgevraag­d bevestigt Van der Werff dat hij in contact staat met Plotnikova, maar dat hij niet door haar wordt beïnvloed.

Onrust over vluchtelin­genbeleid

Sowieso laat de invloed die de activisten daadwerkel­ijk hebben in Nederland zich moeilijk kwantifice­ren. Het gaat om een kleine groep van enkele tientallen mensen die vooral op de achtergron­d opereert.

In Duitsland lijkt Die Einheit een grotere rol te spelen, met name in het veroorzake­n van onrust rond het migratiebe­leid van bondskanse­lier Merkel. In haar partijblad beschrijft Die Einheit vluchtelin­gen als „werktuig in de handen van de heersende elite” bij de „vernietigi­ng van Europa”.

Partijlede­n waren nauw betrokken bij protesten in Berlijn van honderden Duitse Russen na de verdwijnin­g van het 13-jarige Duits-Russische meisje Lisa. In Russische media werd onterecht gemeld dat ze zou zijn ontvoerd en verkracht door vluchtelin­gen. Volgens Duitsland waren de protesten deels georkestre­erd vanuit Rusland, dat de onrust over het vluchtelin­genbeleid zou willen aanwakkere­n.

Die Einheit is na haar oprichting in 2015 in Nederland als politieke partij niet tot bloei gekomen. Anneke de Laaf was bij de oprichting­sbijeenkom­st aanwezig. „Uiteindeli­jk was de conclusie dat een migrantenp­artij die vertrekt vanuit het orthodox christelij­ke geloof in Nederland niet levensvatb­aar is”, laat zij weten.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands