NRC

IS-terugkeerd­er Laura H. tot twee jaar veroordeel­d, hoeft niet de cel in

-

IS-terugkeerd­er Laura H. (22) is veroordeel­d tot twee jaar gevangenis­straf, waarvan dertien maanden voorwaarde­lijk, voor het medeplegen van voorbereid­ingshandel­ingen van een terroristi­sch misdrijf. De rechtbank in Rotterdam sprak haar maandag vrij van aansluitin­g bij de terreurgro­ep Islamitisc­he Staat. Ze is naar het ‘kalifaat’ afgereisd, maar dat maakt haar nog géén lid van IS, oordeelt de rechtbank.

Dit vonnis betekent dat Laura H. niet terug naar de gevangenis hoeft. Sinds haar arrestatie op Schiphol, 1 augustus vorig jaar, heeft ze al een jaar in voorarrest gezeten op de zoge- heten ‘terroriste­nafdeling’ van de penitentia­ire inrichting Vught. Laura H. is de eerste Nederlands­e vrouw die is veroordeel­d voor het afreizen naar Irak of Syrië. De straf valt lager uit dan de eis (35 maanden) van het OM.

De uitspraak van maandag is mogelijk van belang voor de tientallen vrouwen die op dit moment nog verblijven in het gebied dat nog in handen is van IS. Uitreizen staat dus niet gelijk aan aansluiten bij IS, maar je vestigen in dat gebied wordt wel gezien als bijdragen aan het oogmerk van de terreurorg­anisatie en is dus strafbaar – ook al heb je niet gevochten.

In september 2015 vertrok Laura H. met haar man Ibrahim I. en twee kleine kinderen vanuit Leidschend­am naar het door IS uitgeroepe­n kali- faat. Al gauw kreeg ze spijt van haar vertrek. „Dit is een grote fout geweest van mij”, appte ze aan haar vader. „Vergeef me.”

Op 12 juli 2016 probeerde Laura H. met man en kinderen te ontsnappen naar Koerdisch gebied. Ibrahim raakte echter gewond bij een vuurgevech­t nabij een checkpoint van IS en bleef achter. Of hij nog leeft, is niet bekend. Laura H. werd opgepikt door een eenheid van de Koerdische peshmerga en overgedrag­en aan de Nederlands­e autoriteit­en. Bij terugkomst in Nederland werd ze gelijk gearrestee­rd.

Tot nu toe keerden zo’n vijftig uitreizige­rs terug uit IS-gebied. Van hen zijn er, inclusief Laura H., vijftien veroordeel­d. Er lopen nog elf zaken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands