NRC

‘In België zijn op één bedrijf na alle grote multinatio­nals weg’

-

Dat zei premier Mark Rutte vrijdag in zijn wekelijkse gesprek met de NOS.

De aanleiding

De oppositie is er niet over te spreken dat premier Mark Rutte de dividendbe­lasting wil afschaffen. Afgelopen vrijdag verdedigde hij zich bij de NOS in het wekelijkse Gesprek met de minister-president. Rutte wil Nederland met de afschaffin­g aantrekkel­ijk houden voor grote bedrijven, verklaarde hij. Daarvoor trok hij tot grote verontwaar­diging van de zuiderbure­n een vergelijki­ng met België.

Rutte vergeleek België niet, zoals de Belgische minister van Financiën suggereerd­e, met een „economisch­e woestijn”. Wat hij wel zei: „Er is een heel groot belang dat wij als land aantrekkel­ijk blijven. Je ziet in België wat er gebeurt als je niet op tijd de bakens verzet. In België zijn op één bedrijf na geen grote internatio­nale bedrijven meer.” Rutte is „slecht geïnformee­rd”, klinkt het in België. Er zijn nog veel meer grote internatio­nale bedrijven. Wie heeft er gelijk? We checken het.

Waar is het op gebaseerd?

Dat ene bedrijf waarover Rutte het heeft, kan er maar een zijn: AB InBev, de grootste brouwer ter wereld, met een hoofdkanto­or in Leuven en een jaarlijkse omzet van rond de 40 miljard euro. Is dat dan het enige grote internatio­nale bedrijf ? Dat hangt er maar vanaf wat je verstaat onder ‘groot’ en ‘internatio­naal’. Een woordvoerd­er van Rutte verklaart: AB InBev is de enige multinatio­nal met een hoofdkanto­or in België uit de ranglijst van Fortune met de grootste 500 bedrijven ter wereld.

En, klopt het?

Volgens België alvast niet. Vicepremie­r Alexander De Croo nodigde Rutte uit om de „heel wat andere topbedrijv­en” in België te komen bekijken. „De minister-president kent blijkbaar énkel AB Inbev en heeft nog nooit gehoord van Solvay, UCB, Bekaert, Umicore en vele anderen”, verklaarde de woordvoerd­er van de Belgische premier in Belgische media. „Grote Belgische bedrijven met wereldfaam, elk in hun eigen domein.” Pieter Timmermans van het Verbond van Belgische Ondernemin­gen (VBO) voegde toe: „Alsof wij hier maar één multinatio­nal zouden hebben? Ik kan er zo tientallen opnoemen.”

Rutte heeft gelijk: AB InBev is inderdaad de enige Belgische multi-

waar grotendeel­s waar

national in de Fortune Global 500lijst, die bedrijven op omzet rangschikt. Nederland staat veel vaker in die lijst. Al is de definitie van Rutte wel érg nauw. Kijken we naar de Forbes- lijst van de 2.000 grootste bedrijven ter wereld, die niet alleen de omzet maar ook onder meer de winst en de waarde van het bedrijf meet, dan doet België het al een stuk beter. In de Forbes Global 2000 vinden we negen Belgische bedrijven, waaronder bank KBC, verzekeraa­r Ageas, chemiebedr­ijf en multinatio­nal Solvay, en farmaceuti­sch bedrijf en multinatio­nal UCB. Allemaal werken ze niet enkel binnen België en zetten ze vele miljarden per jaar om.

Rutte mag wat hebben overdreven, hij heeft wel een punt. Nederland heeft 23 bedrijven in de Forbes- lijst staan, waarvan er drie alleen al eindigen boven de Belgische nummer 1. Wat betreft van oorsprong Belgische bedrijven als InBev zit België wellicht redelijk goed, maar volgens professor fiscaal recht aan de Vrije Universite­it Brussel Michel Maus slaagt België er inderdaad „te weinig in om multinatio­nals aan te trekken om zich te vestigen”. De loonkosten in België behoren tot de hoogste in Europa, de vennootsch­apsbelasti­ng is een van de hoogste ter wereld (al verandert dat binnenkort), het systeem van fiscale gunsten voor bedrijven, de excess profit rulings, moest worden teruggetro­kken omdat de Europese Commissie het zag als verboden staatssteu­n, en dan hangt bedrijven ook nog boven het hoofd dat een winstkorti­ng binnenkort mogelijk wordt teruggetro­kken. Het levert België volgens Maus inderdaad „geen betrouwbaa­r imago als investerin­gsland” op. Meerdere bedrijven zijn daardoor met hun werknemers of met financieri­ngsvennoot­schappen uitgeweken naar andere landen.

Conclusie

Brouwer AB InBev is weliswaar veruit de grootste Belgische multinatio­nal, het doet België te kort om te zeggen dat er geen andere grote internatio­nale bedrijven te vinden zijn. Toch heeft Rutte een punt: het zijn er veel minder dan in Nederland, ook omdat België minder multinatio­nals aan weet te trekken. We beoordelen de stelling als grotendeel­s waar. Anouk van Kampen

grotendeel­s onwaar

Ook een bewering zien langskomen die je gecheckt wilt zien? Mail nrccheckt@nrc.nl of tip via Twitter met de hashtag #nrccheckt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands