NRC

ANALYSE In Azië kunnen ze prima zonder de VS

-

Amerikaans­e president tierde en was charmant en onhelder. Eén ding zeker: ruimte die hij laat liggen, vullen anderen nu op. America First? Indo-Pacific”,

Donald & Shinzo. Make alliance even greater”.

Trump was in Japan een handelsrei­ziger met een zwak voor snoeverij. Hij roemde de dalende werklooshe­id in de VS en de „geweldige” verminderi­ng van bureaucrat­ie „al zeg ik het zelf.” Hij was kritisch over handelsbet­rekkingen. „Onze handel met Japan is unfair, ik weet dat dit anders wordt.”

Seoul was een lastigere tussenstop. De Zuid-Koreanen waren nogal geschrokke­n van Trumps agressieve uithalen naar „ little Rocket Man” Kim Jong-un. En de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in wil diplomatie een kans geven in de zaak-Noord-Korea.

De agressieve Trump bleef weg van denigreren­de kwalificat­ies en termen als de „totale vernietigi­ng”. In Seoul noemde hij het nucleaire programma van Noord-Korea „bedreigend voor de beschaafde wereld” en riep hij Py-

ITALIË

‘Familiefot­o’ die maandagwer­dgenomenme­tv. l.n.r.: Dmitri Medvedev, NguyenXuan­Phuc(Vietnam), Donald Trump, Rodrigo Duterte en Malcolm Turnbull (Australië) ongyang op gesprekken aan te gaan.

Het charme-offensief hield ook in China nog stand. Maandenlan­g heeft Trump het handelsove­rschot van China gehekeld, maar na een ontvangst in de Verboden Stad was hij een en al begrip. „Ik neem het China niet kwalijk!” zei hij. Wie kan het een land kwalijk nemen dat het profiteert van een ander land, als dat in het voordeel is van zijn eigen bevolking?

Chinese analisten zeiden dat een enigszins vreedzaam verlopen bezoek het begin zou kunnen zijn van een relatie gebaseerd op „samenwer- king door consultati­e”, een relatie, waarin de grootmacht­en het eens zijn over grote kwesties en elkaars invloedssf­eren respectere­n. De Stille Oceaan is groot genoeg voor beide landen, zei president Xi Jinping.

In de marge van een APEC-conferenti­e in Vietnam sloeg Trump een geheel andere toon aan. „We zullen het niet meer toelaten dat de VS worden uitgebuit. Bij mij komt Amerika altijd op de eerste plaats.”

Xi riep de APEC-landen op het multilater­alisme hoog te houden. „Openheid betekent vooruitgan­g”, zei Xi. In tegenstell­ing tot Trump oogstte Xi met die woorden een staande ovatie, schreef The Washington Post.

Welke strategisc­he keuze Trump in Azië ook maakt, zijn reis toont dat de ruimte die hij laat liggen, door anderen wordt opgevuld. Dit geldt voor Xi, en gold ook voor de elf landen die besloten toch door te gaan met het handelsakk­oord Trans-Pacific Partnershi­p (TPP), waar Trump is uitgestapt.

Hij rondde zijn reis af in de Filippijne­n waar hij een belangrijk­e Azië-mededeling aankondigd­e. Voor woensdag, als hij weer thuis is.

 ??  ?? President Trump was tien dagen in Azië en nog steeds is onduidelij­k wat de rol van de VS in de regio zal zijn. Zet hij in op een warme band met China, gooit hij zijn gewicht achter het trio Australië-India-Japan? Of wordt het een mix van beide, met een...
President Trump was tien dagen in Azië en nog steeds is onduidelij­k wat de rol van de VS in de regio zal zijn. Zet hij in op een warme band met China, gooit hij zijn gewicht achter het trio Australië-India-Japan? Of wordt het een mix van beide, met een...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands