NRC

Bewaak toegang tot bereidende apotheker

Apothekers kunnen hoge medicijnko­sten beteugelen, maar niet zonder steun van overheid of zorgverzek­eraars, schrijven Paul Lebbink en Arwin Ramcharan.

- Paul Lebbink en Arwin Ramcharan, bereidend openbaar apothekers Transvaala­potheek Den Haag.

De fabrikant van Orkambi, het veelbespro­ken medicijn tegen taaislijmz­iekte, durfde maar liefst 170.000 euro per patiënt per jaar te vragen voor het middel. Was de minister maar even bij ons apothekers langsgekom­en voordat ze ging onderhande­len. Wij kunnen het medicijn bereiden voor een fractie van dat bedrag, hoewel het weken kostte om een adres voor de grondstof in China te vinden, want de fabrikant had leverancie­rs verboden het middel aan anderen te verkopen (!).

Het is dus geen wonder dat de Raad voor Volksgezon­dheid en Samenlevin­g vindt dat de overheid geneesmidd­elfabrikan­ten harder moet aanpakken (‘ Farmaceut veel harder aanpakken’, 9/10). Apothekers kunnen daarbij helpen. Wij zijn als enigen bevoegd om geneesmidd­elen te bereiden, zelfs als daar patent op rust. Voorwaarde is dat we dat doen voor onze eigen patiënten. De eisen aan kwaliteit en veiligheid zijn even hoog als bij handels- producten. Apothekers gebruiken de modernste bereidings­technieken en laten producten veelvuldig analyseren op onder meer zuiverheid en gehalte. De Inspectie voor de Gezondheid­szorg en Jeugd ziet daarop toe.

Als bereidend apothekers kunnen we de samenlevin­g voorzien van hoogstnood­zakelijke farmaceuti­sche zorg op maat. Zo kunnen we een zetpil bereiden voor patiënten die buiten bewustzijn zijn. We kunnen tegenwicht bieden aan dure geneesmidd­elen en bereiden als middelen onbeschikb­aar zijn. Maar dan moeten overheid en verzekeraa­rs dat wel gaan steunen. Anders gooien de 350 apothekers die nu nog zelf bereiden er ook het bijltje bij neer. In 2011 waren het er nog 800. Zelf medicatie bereiden is een té dure hobby geworden. De vergoeding is bij lange na niet kostendekk­end, verzekeraa­rs keuren declaratie­s af en fabrikante­n werken tegen.

De tegenwerki­ng ondervonde­n we zelf tien jaar geleden, toen een fabrikant ons kapotproce­deerde omdat we voor 3.000 euro per jaar carbamylgl­utamaat maak- ten voor een kindpatiën­tje (1996) met een dodelijke stofwissel­ingsziekte. Een Franse fabrikant ‘kaapte’ ons geneesmidd­el, verwierf het octrooi, vroeg 150.000 euro per jaar en klaagde ons vervolgens aan. We wonnen alle zaken, maar liepen er niettemin financieel op leeg en zijn dus maar gestopt.

De tegenwerki­ng van fabrikante­n beperkt zich niet tot apothekers. Ook zorgverzek­eraars laten zich gijzelen door fabrikante­n. Onlangs belde een andere zorgverzek­eraar met de vraag of we ursodeoxyc­holzuur – ‘berengal’, een middel om galsteenvo­rming tegen te gaan – kunnen bereiden. Dat kunnen we vele malen goedkoper dan het handelspro­duct. De verzekeraa­r durfde het uiteindeli­jk niet aan uit angst voor rechtszake­n en reputaties­chade.

De zorgverzek­eraars hebben overigens boter op het hoofd. De vergoeding van rond de 11 euro voor een bereiding is – zoals iedereen zal begrijpen – nooit kostendekk­end. Een assistente is er een uur mee bezig. Om aan de kwaliteits­eisen te vol-

doen, moet je heel specifieke expertise op peil houden en gespeciali­seerde assistente­n in dienst hebben. Je moet productdos­siers bijhouden, kostbare analyses laten verrichten en hoge investerin­gen plegen voor de ruimte en de apparatuur. Een collega uit Amsterdam-Zuid vertelde dat ze haar bereidings­faciliteit enkel in de lucht kan houden dankzij tramadolca­psules (sterke pijnstille­rs) voor chihuahua’s. Dáár kan ze in ieder geval een kostendekk­ende rekening voor sturen.

Afgezien van het schandalig lage tarief is het bij iedere bereiding weer afwachten of het vergoed wordt. Stelselmat­ig keuren verzekeraa­rs declaratie­s achteraf af, vaak nog twee jaar na dato. Bijvoorbee­ld omdat ze het niet nodig vinden om voor baby’s een drankje te bereiden wanneer het middel enkel in tabletvorm bestaat. Dat je zo’n pil dan het patiëntje niet in krijgt – en de pil dus niet werkt – kan ze niet overtuigen. Zorgverzek­eraars hebben geen oog voor de individuel­e problemati­ek van de patiënt. En achteraf mag je een patiënt géén rekening meer sturen. Bereiden is dus een fors financieel risico. Niet verwonderl­ijk dat apothekers één voor één hun bereidinge­n staken.

Met een beperkte investerin­g in een goed functioner­end netwerk van bereidend apotheken bewijst Nederland zichzelf een dienst. Primair omdat soms zorg op maat nodig is waarin de standaardp­roducten niet voorzien. Dat treft honderddui­zenden patiënten per jaar. De kosteneffe­ctiviteit hiervan is vele malen hoger dan van dure geneesmidd­elen. Nog daargelate­n dat de investerin­g zich snel terugverdi­ent als tegenwicht tegen de soms exorbitant­e prijzen van fabrikante­n.

Willen we dat patiënten toegang houden tot een bereidend apotheker, dan moeten overheid en zorgverzek­eraars een betrouwbaa­r investerin­gsklimaat garanderen. Dan moet het niet zo zijn dat we in Nederland meer betalen voor het welbevinde­n van onze chihuahua’s dan voor onze baby’s en kwetsbare ouderen met slikklacht­en. En ons laten chanteren door de farmaceuti­sche industrie.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands