NRC

Facebooks superadres­boek

-

en ik jou niet ergens van? De slechtste openingszi­n uit de geschieden­is is de sleutel tot het succes van Facebook en andere sociale netwerken. Facebook weet meer over twee miljard gebruikers dan Sinterklaa­s in zijn Grote Boek kwijt kan. Minder bekend is dat het netwerk ook informatie bijhoudt over mensen die juist geen Facebook gebruiken.

Afgelopen week schreef techsite Gizmodo over Facebooks schaduwpro­fielen. Dat is een besloten database met contactinf­ormatie, afkomstig van Facebookle­den die op verzoek van het bedrijf het adresboek van hun telefoon uploadden.

Facebook gebruikt die informatie onder meer om suggesties te doen voor nieuwe vrienden. Zodra iemand zich aanmeldt met een bekend telefoonnu­mmer of mailadres, verschijne­n ze in een lijst van mensen die je zou kunnen kennen.

Het is niet de eerste keer dat dit schaduwpro­fiel opduikt en Facebook is niet het enige bedrijf dat ze bijhoudt. Maar de problemen die deze data veroorzake­n blijven onopgelost.

Wat een vriendelij­k aanbod leek – ‘laat ons helpen je vrienden te vinden door je adresboek te uploaden’ – groeide uit tot een superadres­boek van miljarden gebruikers. Wat nattevinge­rstatistie­k: als één op de tien Facebookkl­anten zijn contactenl­ijst deelde, wordt nu de hele mensheid geschaduwd.

Het is een ongecontro­leerde verzamelin­g van namen en bijnamen, (oude) mailadress­en, postadress­en en telefoonnu­mmers, zakelijk en persoonlij­k, die andere mensen van je bijhouden. Als je leven verandert door een scheiding, of als je privé en werk liever gescheiden houdt, blijft het superadres­boek je achtervolg­en in de vorm van vriendsugg­esties.

De voorbeelde­n die Gizmodo geeft: patiënten van een psychiater komen elkaar op Facebook tegen en een spermadono­r krijgt zijn onbekende biologisch­e dochter voorgestel­d als Facebookvr­iend. Vermoedeli­jke oorzaak: beiden hadden de contactinf­ormatie van haar ouders in hun adresboek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands